Razredničarka: Anita Šmid

Ustvarjalno pisanje

Učenci 2. b smo se v sklopu interesne dejavnosti Bistre glavce preizkusili v ustvarjalnem pisanju. Učenci so v skupinah ali parih dobili 15 naključnih besed, ki so jih morali povezati v smiselno, zabavno in zanimivo zgodbo. Preverite, kako jim je uspelo.

Kamen, škarje, papir

V mesecu aprilu smo se pri spoznavanju okolja pogovarjali o različnih snoveh in njihovih lastnostih ter o tem, kako jih obdelujemo. V sklopu tehniškega dne z naslovom Kamen, škarje, papir smo raziskovali različne materiale, še posebej pa papir, karton in plastelin. S tehniko kaširanja smo izdelovali posodice za lončnice, skodelice iz plastelina ter origami zgibanke iz papirja. Med oblikovanjem smo se zelo zabavali.

Obisk gledališča

Kaj se zgodi, če si mačja kraljica ne želi priznati, da ima bolhe? Odgovor na to vprašanje smo našli ob ogledu gledališke predstave Tista o bolhah v SLG Celje. Ogled predstave je bil hkrati tudi
navdih za snovanje lutkovne predstave Sovica Oka v razrednem gledališču. Nekaj utrinkov predstave si lahko ogledate v galeriji.

Obiskali smo hišo eksperimentov

V lanskem šolskem letu so nekateri učenci s svojimi likovnimi izdelki uspešno sodelovali v Rokusovem natečaju Digitalne zvezdice ter tako prislužili vstopnice za obisk Hiše eksperimentov v Ljubljani. V mesecu aprilu smo tako sedli na avtobus in krenili na pot v prestolnico naše dežele. V Hiši eksperimentov so nas toplo sprejeli ter nam pričarali pravo doživetje. Eksperimentirali smo z elektriko ter samostojno izvajali poskuse. Nekaj utrinkov našega obiska si lahko ogledate v galeriji.

 

Tehniški dan: Evropska vas

V mesecu marcu smo v 2. b raziskovali Italijo. Poleg odlične kulinarike smo se navduševali tudi nad italijanskimi umetniki. Na tehniškem dnevu smo se preizkusili v izdelavi mozaične slike. Ugotovili smo, da so za izdelavo potrebni res spretni prstki. V galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov tehniškega dne.

 

Zimski športni dan

V sredo, 23. 2. 2022, smo imeli zimski športni dan. Najprej smo se zbrali pred šolo, od koder smo krenili proti avtobusni postaji. Stopili smo v avtobus, si pripeli varnostne pasove in se odpeljali proti Celjski koči. Pot ni bila dolga. Ko smo prispeli na Celjsko kočo, smo odložili nahrbtnike in se odšli sankat. Sankali smo se in uživali. Ob 10. uri smo odšli v kočo na malico. Iz nahrbtnikov smo vzeli šolsko malico, učitelji pa so nam razdelili topel čaj. Pili, jedli in uživali smo. Ko smo pojedli malico, smo ponovno šli na sankališče. Uživali smo še bolj kot prej, a čas je prehitro mineval. Kmalu je gospa Anita oznanila, da gremo nazaj na avtobus. Tako smo se utrujeni a zadovoljni odpeljali nazaj proti šoli, kjer nas je že čakalo kosilo.

 

Pust veselih ust

Fiju, fiju, fiju, maškare gredo. S škornji cepetajo, pesmice pojo. Fiju, fiju, fiju, mene je pa strah, pa se rajši skrijem v maminih rokah …

Letošnji pust je ponovno potekal v času šolskih počitnic, zato smo utrip praznovanja pusta želeli pričarati tudi v razredu. Izdelovali smo kurentove maske, s katerimi smo okrasili učilnico in šolski hodnik.

 

Orientacijski pohod
V sredo, 10. 11. 2021, smo imeli orientacijski pohod. Z nahrbtniki na ramenih smo se podali na pot v neznano. S pomočjo reševanja ugank in z upoštevanjem usmeritev na našem zemljevidu smo se orientirali na poti ter spoznavali znamenitosti našega mesta z okolico. Ugotovili smo, da zelo dobro poznamo značilne celjske ustanove in da znamo dobro opazovati pokrajino.
Pot nas je vodila ob reki Savinji do visečega mostu.  Dan je minil v odličnem vzdušju in kljub temu, da smo premagali kar dolgo pot, smo se v šolo vrnili polni energije.

Razredno gledališče: ZRCALCE

“Na ledini gozdne jase je ležalo zrcalce. Kdo ga je izgubil, se ne ve. Morda pastirica, ki je hodila tam mimo s čredo, morda lovec, ki je sedel tamkaj v travo, da se odpočije, morda otroci, ki so se kdaj znašli tam – kdo bi vedel. Zrcalce je bilo torej tu in v njem so se ogledovali zdaj nebo, zdaj sonce, zdaj vejevje, zdaj oblak, zdaj ptice, ki so letele nad njim …”

Po branju pravljice Zrcalce je nastala ideja, da zgodbo tudi odigramo. V igri vlog smo se zelo zabavali. Tukaj je nekaj utrinkov.

 

 

Postali smo drsalci!

Prvi teden meseca oktobra smo posvetili drsanju. Nabrusili smo drsalke, si nadeli zimska oblačila, zaprli čelade in se podali na celjsko drsališče. Naučili smo se nekaj novih trikov, predvsem pa smo na ledu postali bolj samozavestni. Na zaključku drsalnega tečaja smo prejeli zlate medalje. Komaj čakamo na nove podvige na ledu!

 

 

1. športni dan

Mesec september nas je letos razvajal s sončnimi žarki in visokimi temperaturami. Prijetno petkovo dopoldne dan smo drugošolci izkoristili za 1. športni dan. Odpravili smo se na planinski pohod v Mestni gozd. Zagrizli smo v hrib in se povzpeli na Anski vrh. Tam smo malicali, nato pa smo se odpravili na gozdna igrala pod drevesno hišico. Nabrali smo veliko gozdnih plodov, ki smo jih odnesli v učilnici in obogatili našo jesensko razstavo.

 

 

Drugačnost nas bogati – Elmerjev dan

Naš prvi kulturni dan je potekal v okviru projekta 1. triade z naslovom Elmerjev dan. Cilj projekta je učencem približati svet drugačnih, jih učiti in naučiti strpnosti, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja, nenasilnega reševanja konfliktov, predvsem pa življenja brez predsodkov. Prav tako želimo pri učencih spodbujati prostovoljstvo ter sočutje do ljudi.

Poleg različnih socialnih iger, ki smo jih izvajali v okviru kulturnega dne, smo prebrali tudi pravljico o bikcu Ferdinandu, ki je bil precej drugačen od ostalih bikov. Po branju zgodbe smo ugotavljali, da smo si tudi mi med seboj v enih lastnostnih podobni, v drugih pa se razlikujemo ter da nas drugačnost bogati. S skupnimi močmi smo ustvarili plakata, s katerima smo želeli pritegniti ostale učence k razmisleku o drugačnosti, sprejemanju in strpnosti.

 

 

Nič več prvi, zdaj že drugi razred smo!
Poletju smo pomahali v slovo,

na počitnicah bilo res nam je lepo,

v šolo smo se spet vrnili,

da kaj novega bi se naučili.

Nič več prvi, zdaj že drugi razred smo

in veliko sami že zmoremo:
štejemo, beremo, pišemo,
veliko lepega vam lahko narišemo.
Letos smo učiteljico novo dobili,
z njo smo se skupaj že prvi dan veselili,

iz papirja smo pikapolonice naredili

in si uspešno novo šolsko leto voščili.
V ponedeljek vrnemo se spet v klopi,
preštejemo se 1-2-3,
si dobro jutro zaželimo
in v novo šolsko leto veseli stopimo.