Skoči na glavno vsebino

Februar je mesec, v katerem s kratkim zamikom obeležimo dva praznika: Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, in valentinovo, praznik vseh zaljubljencev.

Nekakšni »kulturni zaljubljenci« smo tudi vsi, ki v letošnjem šolskem letu (ponovno) sodelujemo pri projektu Beremo skupaj – bralni znački za odrasle. Priljubljen način našega kulturnega udejstvovanja je samostojno druženje s knjižnimi prijateljicami, napoči pa tudi čas, ko staknemo glave in »rečemo kakšno« na temo knjig, ki smo jih v zadnjem času prebrali in nas niso pustile ravnodušnih. 14. februarja smo se tako prvič v letošnjem šolskem letu srečali na valentinovi knjižni čajanki, ki je bila – prazniku primerno – posvečena ljubezni. V uvodnem delu je za lirično vzdušje poskrbela vokalna skupina »In spiritu« iz Vojnika, ki se je predstavila s pestrim repertoarjem ljudskih in umetnih pesmi na temo »ene fabule tiga srca«.

Spontano druženje ob piškotih in čaju je nato spremljala debata na temo branja t. i. trivialne, šund literature, v kateri je ljubezen zelo pogost motiv. V očeh strogih literarnih kritikov je to pogosto »manjvredna« literatura, sodelujoči pa smo z debato v slogu »pro et contra« razpravljali, ali so takšne kritike upravičene ali ne. Predstavili smo svoje izkušnje z branjem »šunda« in ugotavljali, kako lahko tovrstno branje vpliva na naše mlade bralce. Strinjali smo se, da je tudi branje »lahkih« knjig lahko koristno, saj bralca sprošča, občasno pa ga tudi nagovori k višjim bralnim ciljem.

Udeleženci čajanke so ob koncu ostalim postregli s predstavitvami knjig, ki so jih v zadnjem času navdušile (ali pa razočarale). Razšli smo se prijetnih vtisov, v spomin na naše druženje pa so vsi udeleženci prejeli darilca v obliki Valentinčkov, ki so jih izdelali učenci interesne dejavnosti Pravljična ustvarjalnica pod mentorstvom Tadeja Gregorca.

Se beremo na naslednji čajanki!

Gostitelj čajanke, Tadej Gregorc

Dostopnost