Skoči na glavno vsebino

Spoštovani,

tudi v Mestni občini Celje si želimo, da bi vsem otrokom, katerih starši opravljajo pomembno delo za delovanje države in lokalne skupnosti, priskočili nasproti, zato si prizadevamo, da bi za takšne starše izvedli varstvo njihovih otrok s pomočjo učiteljev – prostovoljcev na domu otrok, seveda skladno s predhodnim dogovorom med starši in prostovoljci. Osnovni in ključni predpogoj je, da tako otroci kot prostovoljci morajo biti zdravi in ne smejo kazati bolezenskih znakov.

S tem v zvezi vas vljudno prosimo, da nam vsak ravnatelj-ica, najkasneje danes do 15. ure sporoči, koliko je takšnih učiteljev – prostovoljcev na posamezni šoli, ki bi bili pripravljeni priskočiti na pomoč v teh izrednih razmerah. Če se strinjate, bi seznam s prostovoljnimi učitelji posredovali g. Aleksandru Verhovšku (GSM: 031 343 057 oz. e-pošta: aleksander.verhovsek@3os-celje.si), ki bi bil koordinator med starši in prostovoljci.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja Zakon o osnovni šoli. Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši učencev od 1. do 5. razreda (izjema je OŠ GLAZIJA), in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom in medicinskim sestram in drugem medicinskem osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in imata oba razporeditev dela v isti izmeni. Nadaljnji pogoj za vključitev otroka v varstvo je, da že do sedaj obiskuje šolo v Mestni občini Celje.

Za vašo cenjeno pomoč in razumevanje v teh oteženih okoliščinah se vam iskreno zahvaljujemo in vam želimo, da bi ostali zdravi še naprej!

Lepo pozdravljeni,

Stevan Polimac

Dostopnost