Skoči na glavno vsebino

Razredničarka: Anita Šmid

RAZISKOVALI SMO MADŽARSKO

V sredo, 15. 3. 2023, smo učilnico zavili v madžarske barve in ritme. Spoznavali smo državo Madžarsko, ki jo bo naša šola letos predstavljala na prireditvi Evropska vas. Preizkusili smo se v poslikavi krožnikov, ki smo jih obogatili z madžarskimi ljudskimi vzorci. Nato smo v mešani tehniki naslikali tudi babuške. Nekaj utrinkov našega ustvarjalnega dne si lahko ogledate v fotogaleriji.

PLAVALNI TEČAJ

V prvem tednu meseca marca smo se tretješolci mudili na tečaju plavanja v kopališču Golovec. Pet dni zapored smo urili svoje veščine plavanja, izpopolnjevali plavalno tehniko in gradili na kondiciji in vzdržljivosti. Sprva smo prihajali iz bazena zelo utrujeni, prosti koncu tečaja pa smo bili že kot prave ribice (če ne že kar morski psi). Uživali smo v vodnih aktivnostih in zelo napredovali. Ob zaključku tečaja smo prejeli nalepke ter odšli sončnemu vikendu naproti.

PUST V 3. B

Po dolgem času nas je pust razveselil v času, ko ni zimskih počitnic. Tako so na pustni torek v učilnico 3. b prišle čarovnice, dinozavri, pošasti, metuljčice, ninje in levinje. Zabavali smo se tako v razredu kot v telovadnici. Skupaj smo preživeli zelo veselo dopoldne.

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V sredo, 22. 2. 2023, smo se tretješolci odpravili na zimski pohod. Opremili smo se z nahrbtniki, športnimi oblačili in obutvijo ter obilo dobre volje. Krenili smo proti Celjskemu gradu. V malici smo uživali ob prelepem pogledu v dolino. Nato smo se odpravili še proti Jožefovemu hribu, kjer smo se v družbi sončnih žarkov poigrali na igrišču. S težkimi nogami smo se nato utrujeni, a zadovoljni vrnili nazaj prosti šoli.

TEHNIŠKI DAN: TOVARNA IGRAČ

V decembru smo teden dni namenili raziskovanju teme Tovarna igrač. Ugotavljali smo, da v tovarnah po tekočem traku nastajajo najrazličnejši izdelki, med drugim tudi igrače. V okviru tehniškega dne so tretješolci spoznali dva možna postopka za izdelavo medvedka. Izdelali so ga iz praznega tulca za papir in stare nogavice. Kako spretni smo bili v izdelovanju svoje igrače, si lahko ogledate v galeriji fotografij.

OBISKALI SMO HERMANOV BRLOG

V torek, 22. 11. 2022, smo obiskali Hermanov brlog. Ogledali smo si razstavo o bontonu. Ko smo prišli, nas je pričakala vodnica. Ime ji je bilo Barbara. Šli smo v prvo sobo, kjer smo spoznali različne pozdrave različnih držav. Vodnica nam je rekla, da s pozdravljanjem v njihovih jezikih izkažemo spoštovanje. Potem smo šli v Hermnovo galerijo. Tam so bili razstavljeni medvedi. Na koncu smo šli v sobo, ki je bila razdeljena na tri dele. V prvem delu smo se učili pripraviti pogrinjek in spoznali, da se moramo ob različnih priložnostih primerno obleči. V drugi sobi smo spoznali bonton v gledališču. V zadnji sobi smo spoznali internetni bonton, bonton pri športu in telefonski bonton.
Napisal: Zak Kozovinc

ČAROVNIŠKA AKADEMIJA

V mesecu oktobru smo tretješolci prebirali knjige o čarovnicah. Družili smo se s čarovnico Winnie, se smejali dogodivščinam čarovniškega mačka Wilburja, se čudili potegavščinam čarovnice Lili in se gnetli na metli. Tematsko obarvan bralni mesec smo zaključili s čarovniškim dnem. Na ta dan smo namesto učencev v čarovniško akademijo prišli kar mladi čarovniki in čarovnice, vampirji in okostnjaki. Prav tako ni bilo v šolo učiteljice Anite. Ugrabila jo je namreč čarovnica Sofija (ija, ija, coprnija), ki je nas, čarovniške vajence, učila novih urokov za lepe ocene. Skupaj smo pisali čarovniške pravilnike ter si izmenjavali knjižne ideje za dobre čarovniške knjige. 

UMETNIKI NA IGRIŠČU

V tednu otroka smo učenci 3. b pouk likovne umetnosti preživeli na igrišču. Odločili smo se, da s kredami poslikamo in poživimo tla našega igrišča. Izbrali smo si motive živalskih podob in naravnih okolij ter se ob njih postavili pred fotografski objektiv.

IZDELALI SMO KNJIŽNA KAZALA
Učenci 3. b smo se letos odločili, da se pridružimo nacionalnemu projektu izmenjave knjižnih kazal. S pomočjo naše ustvarjalne knjižničarke, gospe Urške Sotler, smo za učence OŠ v Jesenicah izdelali slikovita knjižna kazala v podobi pavov. Upamo, da bodo čim večkrat uporabljena krasila knjige in spodbujala vrstnike k branju. Veselimo pa se tudi kazalk, ki jih bodo izdelali za nas.

NARAVOSLOVNI DAN V GOZDU

»Lepo škrlatno je drevo,

ko hladen veter veje,

vseh barvah zažari jesen

a sivo je nebo …«

V mesecu oktobru smo se pri spoznavanju okolja še posebej posvetili raziskovanju gozda in gozdnih zakladov, ki jih prinese jesen. Tako smo se odpravili v gozd, kjer smo opazovali različna drevesa in njihove plodove, raziskovali gozdna tla in iskali gozdne prebivalce. Nabirali smo gozdne plodove in drevesne liste. Pot skozi gozd nas je vodila tudi do drevesne hišice, kjer nas je pričakal 134-letni hrast, ki je z nami delil zgodbo z naslovom Gozdni bonton. Spoznali smo, da smo v gozdu vedno le obiskovalci. Gozd je dom številnim živalim in rastlinam, ki jih lahko motimo pri življenju. Zato moramo paziti, da v gozdu ne povzročamo hrupa, ne smetimo ali kurimo ognja. Rastline in živali nam bodo hvaležne, gozd pa bo ostal lep in zdrav.

ELMERJEV DAN

Naš prvi kulturni dan je potekal v okviru projekta 1. triade z naslovom Elmerjev dan. Cilj projekta je učencem približati svet drugačnih, jih učiti in naučiti strpnosti, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja, nenasilnega reševanja konfliktov, predvsem pa življenja brez predsodkov. Prav tako želimo pri učencih spodbujati prostovoljstvo ter sočutje do ljudi.

Poleg različnih socialnih iger, ki smo jih izvajali v okviru kulturnega dne, smo prebrali tudi pravljico Veveriček posebne sorte avtorice Svetlane Makarovič. Po branju zgodbe smo ugotavljali, da smo si tudi mi med seboj v enih lastnostnih podobni, v drugih pa se razlikujemo ter da nas drugačnost bogati. V dvojicah smo nato ustvarjali veveričke z nenavadnimi repki, ki smo jih izobesili na šolskem hodniku pred našo učilnico.

PRVI ŠPORTNI DAN
Na prvi jesenski dan smo se odpravili na športni dan. Oblečeni v športna oblačila, z malico v nahrbtniku in nasmehom na ustih smo krenili na pot. Pot nas je vodila proti Savinji, ob kateri smo se sprehodili do visečega mosta. Nato smo obrnili smer ter se po cesti vrnili nazaj po nasprotnem bregu Savinje. Po nekaj minutni hoji smo se zakadili v strmine mestnega gozda ter se usmerili še proti Anskemu vrhu. Ko so se jutranje meglice razgadile, smo uživali v čudovitem razgledu na naše mesto. Nato smo ponovno krenili proti dolini ter v družbi sončnih žarkov zaključili naš prvi športni dan.
Dostopnost