Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 31. 3. 2022, je v OŠ Antona Bezenška Frankolovo potekal regijski parlament, na katerem je našo šolo zastopala mlada parlamentarka Zara Kregar.

Debata je že tretje leto zapored potekala na temo Moja poklicna prihodnost. Mladi parlamentarci osnovnih šol celjske, konjiške, zreške in vojniške občine so svoja razmišljanja podajali v sklopu treh delavnic.

Prva delavnica z naslovom Etična trajnostna znanja je potekala pod mentorstvom Bojana Pozniča iz OŠ Lava, druga z naslovom Šola naše prihodnosti pod mentorstvom Anite Šmid iz III. OŠ Celje in tretja delavnica z naslovom Oblikujmo šolo v duhu mladega človeka pa pod mentorstvom Darje Jeran iz OŠ Hudinja. Mentorici Aniti Šmid je pri izvedbi in moderiranju delavnice pomagala Tara Ema Žnidar.

Udeleženci so podajali svoja mnenja o vrednosti in pomenu medgeneracijskega povezovanja in zavedanju varovanja narave in pomenu samooskrbnega delovanja. Razmišljali so tudi o prenovi šolskega sistema: o tem, da pogrešajo več praktičnega pouka v šoli, da bi v šolah potrebovali obvezni predmet računalništvo in da bi predmeta gospodinjstvo ter etika potrebovali v vseh razredih višje stopnje. Izrazili so željo po organizaciji vsakoletnega dneva dejavnosti na vseh osnovnih šolah z naslovom Tržnica poklicev, na katerem bi se vsako leto šolah predstavili najrazličnejši poklici – tudi takšni, ki so kadrovsko podhranjeni in takšni, ki šele nastajajo (poklici prihodnosti). Razvile so se zanimive debate, v katerih so se parlamentarci zavzemali za raznolika stališča, podkrepljena z močnimi argumenti.

Ob koncu zasedanja smo izvolili predstavnikeki bodo regijo zastopali na državnem otroškem parlamentu.

Mentorica šolskega parlamenta:

Anita Šmid

Dostopnost