Skoči na glavno vsebino

AKTUALNO V KNJIŽNICI 2020/21

S SOVO OKO IN Z OSTRŽKOM NA POČITNICE: zaključek tekmovanja za bralno priznanje 2020/21

Na III. osnovni šoli Celje vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo zaključek tekmovanja za bralno značko, ker vemo, da nas spet čaka zanimivo dopoldne, polno smeha in zabave. V goste povabimo kulturnega ustvarjalca, najpogosteje slovenskega pisatelja ali pesnika in uspeh je zagotovljen. A kaj se zgodi, ko zaradi omejitev to ni mogoče? Takrat se knjižničarka Urška Sotler v sodelovanju s Tadejem Gregorcem domisli »svoje« prireditve, v kateri nastopata sova Oka in Ostržek. Konec šolskega leta je, a Ostržek še vedno ni osvojil bralne značke. Sami izgovori so ga, da mu ne bi bilo treba brati. Sova Oka mu zato priporoča same zanimive knjige, od zgodb do pesmi in ugank, da bi le začel brati … in pri tem uživati. A ji uspe? Ali Ostržek osvoji bralno priznanje? Seveda, pri tem mu pomagajo zanimive knjige, ki mu jih priporoča sova Oka in 9 slovenskih pesnikov in pisateljev, ki se tokrat niso mogli oglasiti na obisku v živo, pač pa smo jih prosili, da se nam oglasijo na daljavo. Z veseljem so se odzvali naši prošnji Boštjan Gorenc Pižama, Primož Suhodolčan, Feri Lainšček, Andrej Rozman Roza, Neža Maurer, Barbara Gregorič Gorenc, Rok Trkaj, Saša Pavček in Tone Partljič, za kar smo jim neizmerno hvaležni, saj so s tem ne le popestrili našo prireditev, temveč ji dali globino in pomen. Kljub prav posebnemu letu bo to prireditev, ki nam bo še dolgo ostala v spominu. Tudi za take dogodke se »splača« potruditi in brati, kajti kot pravi Andrej Rozman Roza: »Po celem svetu lahko hodimo v pižami in s copati, nikomur nič ne jemljemo, pa smo vse bolj bogati, zato ker so na svetu knjige in ker znamo brati.«

Hvala vsem mentorjem bralnega priznanja in Tadeju Gregorcu za soustvarjanje zaključne prireditve.
Knjižničarka Urška Sotler

ZAKLJUČNA PRIREDITEV BRALNE ZNAČKE ZA ODRASLE 2020/21

“Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase;
kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati,
kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč,
in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada.”

Besede Alme Karlin, velike celjske in slovenske popotnice, pesnice, pisateljice in svetovljanke so bile tokratno izhodišče za zaključno prireditev odrasle bralne značke na III. osnovni šoli Celje. Kljub letu, polnem izzivov, ko smo se že navadili, da vse poteka »na daljavo«, smo se potrudili, da pripravimo prireditev v živo. In ideja, da bi se odpravili po sledeh Alme Karlin v Celju, se je zdela odlična. In JE bila odlična, saj smo čutili, da smo takšno druženje vsi potrebovali. Veliko bralcev in tudi nekaj bralnega podmladka se je udeležilo sprehoda po Alminih sledeh ter prisluhnilo turistični vodnici, vodji turistične agencije UI turizem, Urši Sreš, ki je kot bralka, mama in popotnica z največjim veseljem prevzela vlogo vodičke. Ura sprehoda po Celju je minila, kot bi mignil. Zgodb o Almi je namreč toliko, da je časa vedno premalo. Potuj, delaj in preučuj, potuj in premikaj meje, potuj in se angažiraj! To so bila vodila Alme Karlin, ki se jih je držala z vsem svojim bitom in ostala večna raziskovalka same sebe in sveta okoli nje. Po njej se zgleduje marsikdo izmed nas in slišati toliko zanimivega o njej je bila prava osvežilna popestritev sredinega popoldneva.

Naše druženje smo zaključili v šolski knjižnici s kratkim nagovorom in podelitvijo priznanj za bralce, 42 odraslih bralcev smo našteli to šolsko leto. Podelili smo tudi knjižno nagrado za naj bralko, kar je postala Barbara Cotič Papotnik, naj bralni družini sta letos družina Pavšer Steblovnik, ki se bodo družinsko izobraževali v Tehnoparku ter družina Ban, ki si bodo ogledali zbirke v Muzeju novejše zgodovine. Tradicionalna darilca, nad katerimi so bili naši bralci navdušeni, pa so tokrat izdelali prostovoljci naše šole pod mentorstvom Darje Bastl. Carpe diem je pisalo na njih, ne zaman. Želimo, da vsi vsak dan izkoristijo najbolje, kot znajo. Nas bo najbolj veselilo, da s knjigo v roki. Želimo vam krasno poletje in toplo vabljeni med nas, v našo bralno družino tudi v prihajajočem šolskem letu!

SOVICE MODROSTI IZ ŠOLSKE KNJIŽNICE

Konfucij je dejal “Tri poti vodijo k modrosti: razmišljanje, vzgoja in izkušnje.” Vse to so učenke 9. b razreda potrebovale, ko so se ob eko dnevu lotile izdelave sov velikank, simbola modrosti. Iz odsluženih kavbojk in žameta so izdelale velike blazine, ki bodo namenjene mlajšim učencem v pravljičnem kotičku naše knjižnice. Izvrstno jim je uspelo, še posebej vključujoč dejstvo, da so prvič sedle za šivalni stroj. Za izjemno delo jim iskreno čestitamo. Sove so opažene in pohvaljene s strani vseh obiskovalcev knjižnice in šole, saj so trenutno na razstavi v 1. nadstropju šole.

23. APRIL, SVETOVNI DAN KNJIGE 2021

Mesec april je mesec knjige, mesec, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta. 2. aprila praznujejo najmlajši ob mednarodnem dnevu knjig za otroke. 23. aprila pa povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno! Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.
Da bi počastili svetovni dan knjige, smo tudi na naši šoli pripravili nekaj aktivnosti, ki so popestrili šolski vsakdan. Zjutraj smo se srečali učitelji in na knjižni čajanki klepetali o knjigah. 2. šolsko uro je potekala bralna urica, ko so se učenci odpravili na potep s pomočjo knjig. 2. a je ustvarjal knjižna kazala za mednarodno izmenjavo knjižnih kazal, ki bodo potovala na Poljsko. Odločili so se, da učencem na Poljskem predstavijo naš ponos, belega konja lipicanca, ki so ga izdelali iz papirja in volne. Celo dopoldne so učenci pred tajništvom reševali knjižno uganko, ki jim je ponudila skok med slovenske pravljice in pravljične junake, po počitnicah pa smo izžrebali tri nagrajenke, ki so prejele prikupno mehko sovico. Od 12. do 14. ure pa je učence na dvorišču čakal pravljični kotiček. Potekala je menjava knjig za lepo misel. Odpisane knjige so učenci zamenjali za lepo misel ter tako obogatili svojo domačo knjižno polico. Učenci so si lahko izdelali tudi svoje knjižno kazalo v obliki smešnih obrazov.
Zanimanje ter vrvež pred pravljičnim kotičkom sta pokazala, da si učenci želijo takšnih, nekoliko drugačnih šolskih dni. Če pa tako promoviramo branje in knjige, pa je zadovoljstvo tako na strani učencev kot tudi učiteljev.

SVETOVNI DAN POEZIJE 2021

»Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje« (MKL).
V nedeljo, 21. marca, obeležujemo Svetovni dan poezije. Branje poezije nas lahko pomirja ali pa še bolj razvname naša čustva. V različnih obdobjih našega življenja različno interpretiramo pesmi in jih doživljamo drugače. Za obeležitev dneva poezije smo na šolskem hodniku pripravili razstavo pesmi letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka v pomladnih barvah. Lepo vabljeni, da si preberete kakšno pesem in si polepšate dan. Učiteljem pa smo podarili eno izmed pesmi slovenskih avtorjev za lep dan.

ELMERJEV DAN Z GOSPO URŠKO

Tudi v tem šolskem letu so učenci I. triade sodelovali v drugačnem dnevu, dnevu, ki spodbuja sprejemanje drugačnosti, sodelovanje med učenci na drugače zasnovanem pouku. Tako je knjižničarka ta dan preživela pri učencih 1. a , kjer so izvedli dve delavnici. Nastali so barviti izdelki: dekleta so izdelala mavrične samoroge, fantje pa pisane pave.

RAZSTAVA PROJEKTA POGUM

Na šolskem hodniku v 1. nadstropju smo pripravili razstavo projekta POGUM – Pogumno v svet medmrežij. Vabimo vas, da si jo ogledate.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. C

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. Učiteljica 3. c si je za svoje učence izbrala knjižno kazalo v obliki kralja živali, leva. Še prej pa smo prebrali knjigo z naslovom Kdo je pravi lev. To je knjiga za sanjače, saj ti ni potrebno rjoveti, da bi te slišali. Lev si lahko na marsikateri način. Bodi hraber, beri! so učenci zapisali na levja knjižna kazala, ki bodo prav gotovo všeč njihovim vrstnikom na Jesenicah.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. B

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. 3. b se je odločil, da se pomeri v zgibanju. Najprej so risalni list pobarvali v pisanih barvah, pustili, da se je posušil, ga razrezali na trakove ter se lotili zgibanja. Nekaterim je tehnika povzročala nemalo težav, a na koncu so vsi uspeli in nastala so unikatna pisana knjižna kazala, ki jih na zadnji strani krasi misel Radi beremo! Upam, da tudi učenci z Jesenic in da jim bodo kazala všeč.

NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZAL V 3. A

Tudi v tem šolskem letu smo se na šoli odločili, da se bomo udeležili nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. V mesecu oktobru smo izvedeli, da je naša partnerska šola z Jesenic. Ko so se učenci v mesecu januarju vrnili v šole, smo se s tretješolci in njihovimi učiteljicami odločili, da je čas, da se lotimo dela. 3. a je bil pri izdelavi knjižnih kazalk mavrično obarvan. Ker so se pri likovni umetnosti pogovarjali o mavričnih barvah in jih tudi ustvarjali, so tudi knjižna kazala mavrična. Po prebiranju zgodbe Zvezdni princ pobarva svet so nastala kazala, ki upodabljajo mavrico in oblak. Kar nekaj dela je bilo potrebnega, da so kazala nastala, a prav gotovo se strinjate, da so prav vsa čudovita. Zadnjo stran krasi misel o branju: Branje je mavrično potovanje. Upam, da bodo kazala učencem z Jesenic všeč.

Dostopnost