Skoči na glavno vsebino

Učenci šestih razredov smo v oktobru imeli kulturni dan na temo Celje, moje mesto. Vsi smo se ga zelo veselili. V spominu so mi ostale nekatere zanimivejše postaje.

Najprej smo se ustavili pri Gledališkem stolpu. Izvedeli smo, da je bila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje leta 1849 prvič odigrana komedija v slovenskem jeziku, in sicer Županova Micka. Zato imamo v Celju tradicionalne dneve komedije.

Pot nas je nato vodila do Prothasijevega dvorca, ki je bil zgrajen v baročnem slogu. Zanimivost stavbe je, da se v njej lahko poročiš, le nadstropje višje pa ločiš. Danes so v dvorcu prostori Okrožnega sodišča Celje. Nedaleč stran, blizu cerkve svetega Danijela, stoji mestni špital s kapelo svete Elizabete. V srednjem veku so ime špital uporabljali za bolnišnico, kjer so zdravili revne ljudi.

Naše kulturno raziskovanje se je počasi zaključevalo. Ogledali smo si še mestni magistrat oz. rotovž, kjer je danes Muzej novejše zgodovine, cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je bila del minoritskega samostana, Ljudsko posojilnico in kip Antona Aškerca, ki je bil naš znani slovenski pesnik.

Kulturni dan smo zaključili z izdelovanjem plakatov o mestu Celje. Delo je potekalo hitro in zanimivo, saj smo na plakat prenašali vse tisto, kar smo videli in podoživeli ob ogledu vseh znamenitosti.

Ko bom v naslednjih dneh hodila po celjskih ulicah, bom na znamenitosti gledala drugače kot sem do sedaj. Ponosna sem, ker živim v tako lepem in zgodovinsko bogatem mestu.

Alena Marčič, 6.b

Dostopnost