Skoči na glavno vsebino

 

5. DAN: 26. 5. 2019

Drugi dan našega bivanja v Cuxhavenu smo pričeli z obilnim zajtrkom, nato pa nas je čakal še sprehod ob obali, ki smo ga zaključili s skokom v lokalno trgovino in nakupom manjših spominkov. Nedeljsko popoldne bomo preživeli v družbi naših vrstnikov pri starših gostiteljih, jutri pa se že vračamo v Hamburg, kjer bomo poskušali odkriti še kak skrit dragulj. Iz letališča bomo predvidoma ob 17. uri poleteli proti Dunaju. Naš prihod domov lahko pričakujete v poznih ponedeljkovih večernih urah (okoli polnoči), o točni uri vas bomo pravočasno obvestili.

 

4. DAN: 25. 5. 2019

V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom odpravili na pot proti mestu Cuxhaven, ki leži čisto ob Severnemu morju. V preteklih dneh nas je vreme razvajalo s soncem, zato smo se kar težko privadili na vetrovno, hladno in deževno severno podnebje. Oblekli smo vsa oblačila, ki smo jih vzeli s sabo, si izposodili gumjaste škornje oz. »gumistiefle« in pogumno zakorakali v morje. Takoj nas je očaral zanimiv pojav, ki ga v teh koncih povzroča Luna: morje v zalivu v dopoldanskem času zaradi plimovanja preprosto izgine in za sabo pusti močvirnato območje, v katerem svoje domovanje najdejo številne zanimive živali: od najmanjših, enoceličnih živih bitij, prek najrazličnejših tipov mehkužcev, kot so školjke in črvi, do živopisanih ptic, ki se z njimi prehranjujejo. Po kosilu nas je čakala še edinstvena dogodivščina, ki je ne doživiš kjerkoli: na konjski vpregi smo se podali na pot čez »izginulo« severno morje in neznansko uživali v razgledu. Ko smo se zvečer odpravili na sprehod ob obali, smo presenečeno ugotovili, da se je morje »vrnilo«. Večer smo zaključili s spontanim raziskovanjem plaže, kepico sladoleda in igro na otroških igralih, kjer smo »pokurili« še zadnje atome moči.

 

3. DAN: 24. 5. 2019

Današnje dopoldne je ponudilo kar nekaj glasbenih, športnih, likovnih in plesnih užitkov. Že v zgodnjih jutranjih urah je po šolski avli odzvanjalo sinhrono ploskanje in udarjanje po lončkih v ritmu t. i. »Cup songa«. Sledile so sproščujoče športne igre z žogo, zabavni ples in risanje svojeglavih pošasti. Popoldne smo se peš odpravili raziskovati Scheessel. Ogledali smo si čudovito cerkvico v centru vasi in uživali v mogočnem zvoku cerkvenih orgel. Pot smo zaključili v Meyerhofu, muzeju, v katerem so lokalni mojstri za nas ponazorili tipične obrti iz (pol)pretekle zgodovine tega območja. Izvedeli smo, kako nastane preja in kako so s pomočjo tiska izdelovali čudovite vzorce na raznovrstne tkanine. V tisku smo se preizkusili tudi sami in si za spomin napravili vsak svojo vrečico z vzorci. Jutri se bomo podali na pot proti Severnemu morju in že komaj čakamo, da namočimo noge vanj … Brrr!

 

2. DAN: 23. 5. 2019

Dobro spočiti in polni energije smo se odpravili na šolo, kjer smo se skupaj z vrstniki udeležili raznovrstnih delavnic, ki so jih za nas pripravili nemški učitelji. Začutili smo kako poteka pouk na nemški šoli, z veseljem pa smo preizkusili tudi njihovo zunanje igrišče, ki med odmori ponuja veliko prostora za sprostitev in igro. Pri uri glasbe smo se naučili odpeti italijansko pesmico, z igranjem na ksilofone in metalofone pa smo sami poskrbeli tudi za inštrumentalno podlago. Všeč nam je bila ura joge, kjer smo se dodobra raztegnili, povezali telo in duha ter se prepustili zvenenju in vibracijam zvočne kopeli z gongi.

V popoldanskem času smo se podali na obisk vodnega parka, kjer smo dve urici preživeli ob brezskrbnem čofotanju, skokih v vodo in vožnji po toboganih. Prijetno utrujeni smo se vrnili na šolsko dvorišče, kjer so nas z okusnim obrokom pričakali starši naših vrstnikov. Mini piknik smo zaključili z igro na šolskem dvorišču, nato pa je že napočil čas za odhod domov in počitek. Se že veselimo petkovih dogodivščin!

 

1. DAN: 22. 5. 2019

Ekipa 6 učencev naše šole s spremljevalci se bo ta teden mudila v nemškem Scheeßlu, kjer se bodo naši otroci za en teden pridružili svojim nemškim in poljskim vrstnikom vokviru projekta Erasmus+.

Naša pot v oddaljeno mestece na nemškem severu se je zares začela zgodaj zjutraj na dunajskem letališču, od koder smo poleteli do drugega največjega nemškega mesta Hamburga. Po mirnem in sproščenem letu smo imeli kar nekaj časa za spontano raziskovanje mesta, ki slovi kot eno najpomembnejših pristanišč. Od blizu in od daleč smo videli kar nekaj pomembnih zgradb, med drugim zanimivo stavbo tamkajšnje filharmonije, slikovito mestno hišo in ostanke cerkve Sv. Nikolaja. Pot nas je za dlje časa zanesla v enega najboljših muzejev čokolade na svetu Chocoversum. Udeležili smo se vodenega ogleda, na katerem smo izvedeli marsikaj zanimivega o tem, kako nastane čokolada od obiranja kakavovca naprej. Izdelali smo tudi vsak svojo čokolado in se dodobra posladkali.

Čas je kar prehitro minil in že smo se vkrcali na vlak, ki nas je odpeljal do Scheeßla, kjer so nas toplo sprejeli naši gostitelji. Po kratkem uvodnem pozdravu in skupinskem fotografiranju smo zaključili z dejavnostmi prvega dne in se odpravili na zaslužen počitek. Se že veselimo dogodkov, ki nas čakajo v prihodnjih dneh!

 

Dostopnost