Skoči na glavno vsebino

Dne 10. 5. smo navsezgodaj odšli na ekskurzijo v Postojno. Tega izleta sem se že dolgo veselila in komaj čakala, da bomo odšli. Pot je potekala mirno in veselo, saj smo se vsi zabavali. Čez kakšni dve uri smo prispeli na Predjamski grad.

Na Predjamskem gradu je v 16. stoletju prebival Erazem Predjamski. Legenda pripoveduje, da so ga pred gradom čakali eno leto in en dan. Erazem je v petem nadstropju imel skrivni predor, po katerem je hodil ven po hrano. Bil je tudi precej predrzen in je vojakom pred grad pošiljal češnje iz Vipave. Naj bi ga izdal njegov služabnik. V prostor, v katerem se je Erazem nahajal, je dal svečo in tako so ga ustrelili. Ta prostor naj bi bilo stranišče, ločeno od gradu. Po drugi legendi pa naj bi se nahajal v spalnici. Po ogledu gradu smo se odpeljali do Postojnske jame. Tam smo se z vlakcem odpeljali v jamo. Postojnska jama je dolga 24 kilometrov, mi smo si ogledali samo 4 kilometre. Tam smo lahko občudovali prečudovite kapnike, med njimi tudi takšen stalagmit v obliki sladoleda in kokoši. Pričakal nas je tudi Briljant – simbol Postojnske jame in človeška ribica – proteus.

Na poti nazaj smo se ustavili v restavraciji Ob kaminu, kjer smo pojedli kosilo. Pot nazaj je bila precej živahna. Ta ekskurzija se mi je zdela ena najboljših.

Tinkara Ban

Dostopnost