Skoči na glavno vsebino

V sredo, 8. 5. 2019, smo se četrtošolci v okviru projekta Savinja – reka našega mesta odpravili na poučno ekskurzijo v Logarsko dolino.

Ob 7.15 smo se iz Celja z avtobusom odpeljali do Nazarij, kjer smo imeli voden ogled po Muzeju lesarstva in gozdarstva. Predstavili so nam vrste dreves, zanimivosti o lesu in življenju gozdarjev nekoč. Pokazali so nam orodje in naprave za sekanje in prevoz lesa, kot so riža, žičnica, in splavi. Les so plavili po reki Savinji preko Save in Donave do Črnega morja.

Z avtobusom smo pot nadaljevali proti Logarski dolini. Tam smo spoznali vodiča Nejca in Marka, ki sta nam zanimivo predstavila nastanek Logarske doline in povedala pripovedko o zmaju, ki je kriv za nastanek Matkovega kota.

Po začetni malici smo se odpravili po učni poti po dolini. Pot nas je vodila do slapa Palenk, kjer voda in led pozimi delata luknje v skale. V gozdu smo poslušali zvoke narave in poskusili zajčjo deteljo. Vodič Nejc nam je povedal, katere gore obdajajo Logarsko dolino – Krofička, Planjava, Ojstrica, Turska gora … Pred kratkim je veliko dreves v delih doline polomil močan veter. Videli smo past za lubadarja, vodič pa nam je pojasnil, zakaj jo nastavljajo. Pokazal nam je brin, ki je zrastel kot drevo in je posebnost Logarske doline in mesojedo rastlino – alpsko mastnico.

Po ogledu učne poti smo se z avtobusom odpeljali do poti, ki vodi do slapa Rinka. Med pohodom sta nam vodiča pokazala dokaze o ledeniškem nastanku Logarske doline. Videli smo velike balvane, skale, ki jih je ledenik po taljenju pustil za sabo in ogromne hudourniške vršaje. Slap je bil zelo mogočen. V zraku je bilo veliko drobnih kapljic, saj se zaradi 80 – metrskega prostega pada voda razprši v milijone kapljic. Ker je voda pod slapom čista in pitna, smo si jo nekateri lahko natočili v plastenke.

Utrujeni, a polni novega znanja in lepih vtisov, smo se odpeljali proti Celju, kjer pa, žal, voda iz Savinje že dolgo ni več pitna.
Na ekskurziji sta mi bila všeč prijazna vodiča, pokušanje zajčje deteljice in mogočen slap Rinka.

Ajda Pogelšek, 4. b

Dostopnost