Skoči na glavno vsebino

ČETRTEK, 29. 11. 2018 – snemanje filma in izlet v Edesso

Predzadnji dan naše grške avanture smo pričeli s filmskimi delavnicami, na katerih smo obnovili svoje znanje izdelave t. i. storyboarda – slikovne osnove za zgodbo, ki jo želimo uprizoriti in posneti s filmsko kamero. Vsaka skupina je ponazorila svojo zgodbo, nato pa je šlo zares: postavili smo se pred objektiv in zaigrali prizore, ki skozi oči otrok pokažejo, kako težaven proces je vključevanje “drugačnih” posameznikov v novo okolje. Nastali so posnetki, ki jih bomo jutri ponosno predstavili grškim staršem in drugim gostom na zaključni prireditvi našega gostovanja.

Maksimalno smo izkoristili čas, ki nam je bil po končanih delavnicah namenjen za športno-gibalno sprostitev (v valu športnega zanosa so se pod hitrimi stopali znašla tudi nič hudega sluteča očala), v popoldanskem času pa nas je že čakal pobeg v ca. 45 min oddaljeno Edesso na obrobju Pelle. Tam smo si ogledali slikovito vasico s številnimi lepo ohranjenimi zgradbami – mnoge segajo v obdobje antike in srednjega veka – s svojo mogočnostjo pa so nas prepričali tudi slapovi Edesse.

Slike z našega pohajkovanja si oglejte v galeriji, objavljamo pa tudi posnetek našega filma o slončku Luki, ki smo ga premierno pokazali našim prijateljem v Grčiji!


Pozdrav v Slovenijo, ekipa ustvarjalcev Europe films Europe

SREDA, 28. 11. 2018 – Raziskovanje Soluna

Današnji dan je minil v raziskovanju drugega največjega grškega mesta Thessaloniki (slovensko Solun). Da bi kar najbolje spoznali to pomembno zgodovinsko mesto, v katerem sta svoj pečat pustila tudi Ciril in Metod, smo se za en dan prepustili vodenju naših prijaznih gostiteljev in lokalnih turističnih vodičev.

Svoje popotovanje smo pričeli v arheološkem muzeju Pelle, kjer smo se dodobra poučili o življenju v času Aleksandra Velikega in helenistične Grčije. Pot nas je nato vodila do solunskega filmskega muzeja, v katerem smo se odpravili na potovanje skozi čas prav do začetkov filmske umetnosti. Tudi sami smo se preizkusili kot igralci pred zelenim zaslonom in v tem neizmerno uživali.

Ostalo je tudi nekaj časa za raziskovanje drugih znamenitosti Soluna. Preizkusili smo tipično grško jed “gyros” in se po slikoviti promendi odpravili do najpomembnejšega simbola mesta, Belega stolpa, kjer nas je pričakal lep razgled nad bližnjim zalivom.

Polni vtisov in prijetno utrujeni smo se vrnili  v Giannitso, kjer nas jutri že čaka glavno dejanje našega gostovanja v Grčiji – snemanje filma, na katerega smo se pripravljali v torek.

Spremljajte nas še naprej!

TOREK, 27. 11. 2018 – Prijatelji ponovno skupaj

Po včerajšnji dolgi in naporni poti, ko smo malo po polnoči že miže
vstopili v domove naših grških gostiteljev, nas je na današnji dan
(sicer še prezgodaj) zbudil in pozdravil že dobro znani pozdrav
“kalimera”. Spočiti in prebujeni smo z veseljem skočili v objem naših
mladih grških prijateljev, ki so nas po obilnem grškem zajtrku odpeljali
na šolo, ki nosi ime po slavnem vojščaku, Aleksandru Velikem.

Dopoldne smo preživeli v družbi prijateljev iz Grčije, Švedske in
Nemčije, saj smo se v dramaturških delavnicah dodobra spoznali in si
pričarali lepo jutro. Spoznali smo, kako izgleda grška šola, kaj vse tam
počno, kakšne predmete se učijo ter kaj imamo podobnega in kaj
različnega. Bilo je zanimivo in poučno. Še bolj poučen pa je bil ogled
muzeja v Giannitsi in prijeten – četudi mestoma deževen – sprehod po
mestu in ogled največjih znamenitosti mesta.

Ko smo utrujeni legli k počitku, smo bili polni vtisov in prijetnih
spominov. A najlepše nas še čaka. Jutrišnji dan bomo namreč preživeli v
mestu Solun, ki nam bo ponudilo še kakšno avanturo več. A to je že druga zgodba … Kalinihta!

PONEDELJEK, 26. 11. 2018

Spoštovani starši,

po dolgem in nestrpnem pričakovanju je ekipa filmskih ustvarjalcev dočakala dan, ko smo obiskali naše grške prijatelje iz Giannitse. Pri njih se bomo mudili ves teden in verjamemo, da nas čaka veliko zabavnih in ustvarjalnih filmskih trenutkov. Naš prvi dan je minil v sproščenem raziskovanju Istanbula, ki je bil naša postojanka na poti do Soluna, kjer je naše letalo pristalo v poznih večernih urah. Utrinke smo ujeli v naš fotografski objektiv in si jih lahko ogledate v spodnji galeriji!

Dostopnost