Skoči na glavno vsebino

Od 5. do 11. marca 2023 se je zasedba petih šol, ki sodeluje pri projektu The Future of Water, mudila na gostovanju v Romuniji. Šola gostiteljica, Scoala Gimnaziala Ioan Badescu iz Bukarešte je za teden dni postala drugi dom gostom iz Finske, Španije, Turčije, Severne Makedonije in Slovenije. Nekateri udeleženci projekta, tako učenci kot učitelji, smo se dodobra spoznali že na prejšnjih srečanjih, za nekatere pa je bila to povsem nova izkušnja. Iz III. osnovne šole Celje so Romunijo obiskale osmošolke Tara, Pia in Blažka skupaj z mentorjema Tadejem Gregorcem in Matejem Močnikom.

Gostoljubni gostitelji romunske šole so za nas pripravili številne aktivnosti, ki so bile na tak ali drugačen način povezane z ravnanjem in uporabo lokalnih vodnih virov. Gostujoči učenci so se seznanili s tem, kako na romunski osnovni šoli poskušajo tematiko približati svojim učencem preko zanimivega pouka naravoslovja in za nas pripravili posebne delavnice na temo varčevanja z vodo. Ogledali smo si njihov nacionalni laboratorij za preverjanje kakovosti romunskih stoječih in tekočih voda ter si v termah ogledali postopek pridobivanja in filtriranja vode iz termalnih vrelcev.

Sodelujoče šole so na skupni prireditvi predstavile tudi svoje delo v času pred srečanjem. V angleščini so se izmenjevale predstavitve kvalitete lokalnih vodnih virov posameznih držav ter ideje za zmanjševanje porabe vode, ki je naša velika naravna dobrina.

Koristno smo združevali s prijetnim z ogledom turističnih znamenitosti Bukarešte, med katerimi je izstopala palača romunskega voditelja Ceausescuja, odpravili pa smo se tudi na podeželje, kjer smo obiskali prav poseben muzej na prostem. V njem smo spoznavali različne romunske tradicionalne obrti, med drugim izdelavo barvitih zapestnic, izdelkov iz gline in kovaško delavnico. Na muzeoloških delavnicah smo spoznavali, kako nastane papir in sami izdelali vsak svoj kos, ogledali pa smo si tudi naprave, ki so jih včasih uporabljali za vezavo knjig. Odpeljali smo se do Črnega morja in obiskali Dolphinarium in Planetarium, kjer smo si ogledali dokumentarec na temo taljenja ledu na severnem in južnem polu kot posledice globalnega segrevanja. Ni nas pustil ravnodušnih.

Seveda pa ni zmanjkalo časa tudi za spontano druženje ob tipičnih romunskih jedeh, ki so jih za nas pripravili gostitelji, ali športna udejstvovanja v notranjosti ali na prostem. Obiskali smo adrenalinski park, kjer smo se preizkusili v hoji po vrveh, ob kateri je mnogim učiteljem na tleh zastajal dih! Zadnji dan našega druženja pa smo preživeli v modernem vodnem parku, kjer je bil vsak spust po toboganu prav posebno doživetje.

V okviru programa Erasmus+ gostujoči učenci stanujejo pri družinah učencev šole gostiteljice, kar je izjemna priložnost za spontano spoznavanje njihovih običajev in kulture. Na naši romunski dogodivščini smo na ta način stkali številna nova prijateljstva, za katera smo si obljubili, da jih bomo gojili še naprej. Do konca projekta The Future of Water nas namreč čakata še 2 srečanji na Finskem in v Severni Makedoniji.

Do takrat pa: La revedere!

Tadej Gregorc

Dostopnost