Skoči na glavno vsebino

Havaji, sanjsko otočje, ki leži med ZDA in Azijo sredi ničesar. Že odkar sem na televiziji videla, sem si močno želela obiskati Havaje. Ko pa sem odšla v ZDA še drugič, sem bila odločena, da raziščem ta del sveta. Halo, pa kdo ne bi šel na Havaje?! V veselje mi je bilo deliti ta del potovanja z eno od mojih najboljših prijateljic. 

Havaje sestavlja šest glavnih (naseljenih) otokov: Oahu, Kauai, Maui, Big Island in dva manjša otoka Molokai in Lanai ter še mnogo več manjših. Vsak ponuja nekaj drugačnega, od avanturističnih dejavnosti na prostem in peščenih plaž do vulkanskih formacij in tradicionalne havajske kulture. Jaz si najbolj želim obiskati vedno zeleni otok MauiDrugi največji otok Havajev, ki se je leta 2017 znašel na vrhu lestvice najboljših otokov po mnenju uporabnikov Trip Advisorja, je idealen kraj za vse ljubitelje narave

Skupaj bi se odpravile na prvo dogodivščino – z avtom bi prevozili znamenito cesto – Pot proti Hani (Road to Hana). To je ena izmed najboljših voženj, ki jih morate izkusiti, ko ste na Mauiju. Vožnja do Hane in nazaj traja ves dan z vsemi postanki – neverjetnimi razgledi, džungla in gozdnate pohodniške poti, ki vodijo do skritih slapov. Neverjetne plaže različnih barv, sadne stojnice na vsakem koraku in slikoviti prizori narave za vsakim vogalom. Cesta je ozka, vijugasta, običajno samo z enim pasom. 

Sprehoditi bi se morale po poti Pipiwai, dolgi 3,2 kilometra, skozi bambusov gozd in se ustaviti pri slapu Waimoku. Na začetku poti je center za obiskovalce Kipahulu, kjer lahko izveste še nekaj več o havajski kulturi. Na sredini poti smo se ustavili pri še enem slapu – Makahiku.  In še veliko drugih zanimivosti  se nahaja na samih Havajih.


Eva Urankar

Viri:

https://www.odklop.com/index.php?st=hnl&kam=HNL (povzeto 2. 4. 2020)

https://www.shappa.si/potovanja/amerike/potovanje-havaji-zda.html (povzeto 2. 4. 2020)

https://sl.wikipedia.org/wiki/Havaji (povzeto 2. 4. 2020)

https://www.australasia.si/ponudba?HAVAJI—POPOTOVANJE-PO-STIRIH-OTOKIH (povzeto 2. 4. 2020)

Dostopnost