Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 19. 9. 2019, smo imeli učenci od 4. do 9. razreda prvi športni dan v novem šolskem letu. Vsi smo se ob 8. uri zjutraj zbrali na šolskem dvorišču, si razdelili malico in se odpravili vsak na svojo pot.

Učenci 7. razredov smo se odpravili do železniške postaje, od koder smo se z vlakom odpeljali do Šentjurja.Tam nas je pričakal ravnatelj, gospod Aleksander Verhovšek, ki je pot z nami nadaljeval skozi Šentjur proti Resevni. Pot nas je vodila skozi gozd. Imeli smo tudi postanke, da smo se okrepčali in polni moči prišli na cilj. Ko smo prišli do planinskega doma, smo se posedli za mize in pomalicali. Potem smo si ogledali razgledni stolp. Resevna je razgledni vrh nad Šentjurjem. Na njem smo se vsi fotografirali in si ogledali prečudovito okolico. Potem smo imeli čas za druženje, zato smo se veselo igrali v gozdu.

Vse skupaj je hitro minilo. Kmalu smo se odpravili po do železniške postaje in proti šoli.

Dan je bil zelo pester in poln dogodivščin. Prijetno utrujeni in polni vtisov smo se vrnili domov.

Maša Lovrek, 7. b

 

Na poti smo se naučili tudi veliko novih stvari:

PODRAST V GOZDU

V gozdu je v podrasti veliko različnih zelenih rastlin. Nekatere so enoletnice, druge dvoletnice, tretje pa trajnice. Gozdna tla poraščajo različno intenzivno. Največ jih bomo našli na gozdnih posekah, ki se še ne zaraščajo z gozdnim drevjem in na gozdnem robu. Manj jih je v notranjosti gozda, kjer je svetlobe malo. V monokulturah smreke pa tla običajno niso poraščena, saj je premalo svetlobe. Podrast je rastlinje, grmovje, ki raste pod drugim grmovjem in drevjem.

Primeri rastlin, ki rastejo v podrasti, so:

Martin Holobar, 7. b

 

O RESEVNI

Resevna je vrh, ki stoji jugozahodno od Šentjurja. Ime je dobil po resju, ki množično cveti zgodaj spomladi in jeseni v modri barvi. Pod vrhom stoji planinski dom.

Na samem vrhu je 20 m visok razgledni stolp, ki omogoča razgled na skoraj vso Slovenijo. Spada v Zasavsko – Posavsko hribovje.

Število poti, ki vodijo na vrh : 5

Višina : 682 m nadmorske višine

Gore v okolici : Resje nad Štorami

PD Šentjur je na Resevni leta 1953 zgradilo lesen, 12 m visok, razglednik. Malo pod vrhom so postavili leta 1954 skromno zavetišče. Leta 1961 so začeli graditi sedanji dom. Prva slovesna otvoritev je bila šele leta 1981.

Na robu gozda stoji spomenik iz NOB, posvečen Cvetki Jerin in Dušanu Lahu. Vsako leto marca je v spomin na tragične dogodke II. svetovne vojne tu spominska prireditev.

Ajdan Šarčevič, 7. b

 

Dostopnost