Skoči na glavno vsebino

Kaligrafija ali lepopisje je spretnost, ki so jo v srednjem veku obvladali le redki, a zaradi tega v takratni družbi bolj cenjeni posamezniki. Dandanes se kaligrafi ukvarjajo predvsem s posnemanjem starih pisav, ki dajejo vabilom, čestitkam, priznanjem, naslovom, listinam in raznim okrasnim predmetom poseben čar in lepoto.

Kaligrafsko-likovna delavnica za nadarjene, ki je potekala 8. marca v šolski knjižnici, je bila namenjena ljubiteljem lepopisja in ljubiteljem umetnosti, saj je izdelek, ki je nastal, združeval kaligrafsko misel in likovno ustvarjanje v tehniki akvarel. Učenci so se najprej pod mentorstvom knjižničarke Urške Sotler seznanili s pisavo uncialo in vsemi njenimi črkami. Kar nekaj vaje je potrebne, da lahko kaligrafsko pisavo lepo pišemo in večini je šlo pisanje odlično od rok. Po vaji črk in besed je sledil drugi del delavnice – likovni del. Učenci so misel, ki so si jo izbrali že doma, v kaligrafski pisavi unciali izpisali na akvarelni papir, nato pa misel okrasili z umetniškim okrasjem v tehniki akvarel. Likovni del delavnice je potekal pod mentorstvom Darje Bastl in je zaokrožil lep kaligrafsko-likovni izdelek, ki sodi na razstavo in nato v okvir. Razstavo izdelkov si lahko ogledate v 1. nadstropju naše šole.

Učenci in mentorici so si bili enotni, da je kaligrafsko-likovna delavnica odlično uspela. Učenci so uživali, mentorici pa sta bili zadovoljni, da so učenci pokazali veliko mero potrpežljivosti, natančnosti in veselja do dela.

Mentorici: Darja Bastl in Urška Sotler

Dostopnost