Skoči na glavno vsebino

III. OŠ Celje je v lanskem šolskem letu zaorala ledino kot organizatorica projekta Evropska vas in letos uspešno nadaljevala s svojim poslanstvom. Celjski Glavni trg se je v sredo, 8. 5. 2019, ponovno odel v zastave barvite in prostrane Evrope. Sodelujoči vzgojno-izobraževalni zavodi, bilo jih je kar 34, so se skozi vse leto pridno pripravljali na zaključno prireditev projekta, na kateri so predstavili svoje domiselne interpretacije najrazličnejših evropskih držav. Raznovrstne stojnice so s široko paleto izdelkov, nastalih izpod rok ustvarjalnih učencev in učiteljev, obiskovalce vabile, da začutijo, uzrejo in tudi okusijo delček naše skupne celine. Na glavnem prireditvenem prostoru so se zavodi predstavili tudi s pevskimi, instrumentalnimi in plesnimi točkami, ki so še dodatno popestrile dogajanje na živahni evropski »tržnici«.

Naša šola se je letos ovila v barve Španije in obiskovalcem na ogled postavila kar nekaj kulturnih, umetniških in kulinaričnih poustvarjanj te zanimive dežele s Pirenejskega polotoka. Pod mentorstvom Helene Brezovnik in njene ekipe sodelavcev se je španska stojnica šibila pod težo španskih »churosov«, piñat, mozaikov, slikarskih umetnin v slogu Picassa, Dalija in Miroja, španskih kuščarjev in bikov ter plesalk flamenka. Prijazne »turistične vodičke« so obiskovalcem ponudile v reševanje španski nagradni kviz, na glavnem odru pa je kot vsako leto prepričala plesna skupina pod mentorstvom Darje Bastl s španskim tradicionalnim plesom.

O pomembnosti projekta, ki z izjemo Murske Sobote živi le še v tem delu Slovenije, so spregovorili številni slavnostni govorniki, med drugim ravnatelj III. OŠ Celje, Aleksander Verhovšek, podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek, evropski poslanec Alojz Peterle ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Sporočilo projekta je v povezovanju in zbliževanju med ljudmi različnih narodnosti, slogi, razumevanju in sodelovanju med njimi. Priložnosti, ki jih ponuja Evropa, je veliko, da pa te ideje ne bodo ostale le na papirju, bodo v prihodnosti morale poskrbeti tudi generacije otrok in mladih iz naših vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Nekateri izdelki, ki si jih je bilo moč ogledati na zaključni prireditvi projekta, bodo na ogled tudi v celjskem City-Centru od 20. do 30. maja 2019. Vabljeni!

 

III. OŠ CELJE NA ZAKLJUČNI PRIREDITVI:

CELOTNA PRIREDITEV:

OGLEJTE SI TUDI POVEZAVO DO PRISPEVKA O DOGODKU, KI GA JE PRIPRAVILA TELEVIZIJA CELJE (OD 2:46 DALJE): https://www.youtube.com/watch?v=sYLONepAzTQ

NA NASLEDNJI POVEZAVI PA FILM, KI GA JE O DOGODKU PRIPRAVILA VELENJSKA TELEVIZIJA VTV: http://vitv.sc-celje.si/index.php/2019/05/17/evropska-vas-2019/

 

Dostopnost