Skoči na glavno vsebino

Naša šola je že od leta 2020 vključena v projekt pod okriljem Gimnazije Celje Center, ki se je takrat vključila v mrežo Konfucijevih učilnic v Sloveniji in nas povabila k sodelovanju.

Tovrstne učilnice so bile ustanovljene z namenom spoznavanja ljudi s kitajskim jezikom in kulturo in delujejo ob podpori Kitajskega inštituta v Ljubljani in Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu.

Otvoritev je bila zaradi epidemije večkrat prestavljena, v četrtek, 17. 11. 2022, pa nam je le uspelo. V dopoldanskem času so na gimnaziji in po Celju potekale različne delavnice in razstave, njihova rdeča nit je bila Celjanka Alma Karlin, ki je bila s Kitajsko tesno povezana. Ob 14 h smo povabljeni lahko prisostvovali svečani otvoritvi Konfucijeve učilnice, kjer so bili častni gostje predstavniki s kitajske ambasade v Ljubljani, direktorica Kitajskega inštituta mag. Danijela Voljč, predstojnica ZRSŠ in drugi. Program so izvedli dijakinje in dijaki GCC pod mentorstvom sinologinj Katarine Potočnik in Kristine Voglar Sojar. Občudovali smo kitajske plese, pesmi, igranje na tradicionalnih kitajskih instrumentih, igro senčnega gledališča in ubrano petje dekliškega zbora dijakinj 1. letnika.

Celoten dogodek je bil lep poklon slovensko-kitajskemu sodelovanju pod streho Konfucijeve učilnice Celje, ki je ena od 1000 tovrstnih učilnic po vsem svetu. Veseli smo, da smo del njihove uspešne zgodbe.

Koordinatorica projekta na III. OŠ Celje

Metka Vajdič

Dostopnost