Skoči na glavno vsebino

Približno v takem duhu je potekal čas pred 29. 5. 2022, ko je končno napočil čas, da se je 29 učencev s tremi spremljevalci odpravilo na težko pričakovano potovanje. Za marsikoga je bilo to prvo potovanje po koroni, za nekatere tudi prvo potovanje sploh.

Nedeljo smo zagrabili že kar na njenem začetku – ob zgodnji uri smo se odpeljali proti Zagrebu, od koder smo odleteli v London, na Stansted. V hotelu smo odložili prtljago, se odpravili na podzemno železnico in začeli srkati vonj londonskega zraka. Utrujenost je bila pozabljena, vtisi ogromnega mesta nas je prevzel in fotografirali smo vse in vsakogar, ki je pritegnil našo pozornost: Trafalgar Square, Oxford Street, The Shard of Glass, od daleč videli The Tower of London in The Tower Bridge. Izgubljali smo se v prostranih hodnikih British Museuma, dan pa zaključili na Leicester Square, kjer smo okusili pravo angleško hranoJ.

Verjetno ni potrebno izgubljati besed, da smo popadali v postelje po zelo doooolgem dnevu;).

Zbudili smo se v londonsko jutro, hitro pojedli, da ne izgubljamo preveč dragocenega časa, in se spet spopadli z zdaj že dobro znano londonsko podzemno. V račji vrsti v en vlak, pa iz njega na drugo linijo in drug vlak, pa tretjega in četrtega… Naporno, ampak vredno vsakega trenutka! V Londonu je vse pripravljeno na praznovanje platinastega jubileja vladanja kraljice Elizabete II., mesto diha s pripravami, angleški Union Jacki so razobešeni po vseh drogovih, množice turistov z vseh koncev sveta zasedajo londonske ulice in si ogledujejo znamenitosti. Umaknili smo se iz središča in se na Greenwichu postavili na ničti poldnevnik. Po tradicionalnem kosilu Pie & M87///7ash smo se slikali ob najznamenitejši ladji Cutty Shark in se vkrcali na katamaran, ki nas je popeljal po Temzi, od koder smo London pogledali še iz »ribje« perspektive. Pregovornega dežja smo bili deležni le toliko, da smo lahko rekli, da v Londonu res tudi dežuje. Dan smo zaključili na Camden Townu, kjer smo nakupili nekaj malenkosti, se še enkrat najedli in se odpravili proti hotelu.

Zadnji dan smo se spet odpravili v srčiko Londona, tokrat h kraljičini palači. Zlahka smo se pomešali med turiste, se slikali pred slovensko ambasado in imeli srečo, da nas je pri tem opazila naša veleposlanica Simona Leskovar in nas povabila na ogled svojih prostorov.  V St. James Parku smo nahranili popolnoma udomačene veveričke in se počasi približevali milenijskemu mostu, ga prečkali in se znašli pred Tate Modern Museum, kamor smo vstopili z veliko spoštovanja in si ogledali nekaj razstavnih prostorov. V zaledju St. Paul’s Cathedral smo se okrepčali pred zaključnim dejanjem – odhodom domov. Nazaj v hotel po prtljago, z avtobusom do letališča, polet v Benetke ter domač avtobus, ki nas je popeljal v naročja naših dragih, ki so nas doma že nestrpno čakali.

It was great, we will do it again!

Love, London fans

Dostopnost