Skoči na glavno vsebino

3. DAN: SREDA, 10. 4. 2019

V sredo dopoldne nas je najprej čakala vrnitev v Muzej Brodskog Posavlja, kjer smo na delavnicah spoznavali skrivnosti načrtovanja muzejskih risb in se preizkusili v eni najstarejših likovnih umetnosti na svetu, risanju peščenih risb. Navdušeni smo bili nad številnimi izraznimi možnostmi in detajli, ki jih omogoča ta likovna tehnika. Kosilo smo tokrat imeli na osnovi šoli, ki nosi ime po pisateljici Ivani Brlić Mažuranić. Motive njenih zgodb, ki jih Hrvati zelo cenijo, nosi praktično vsak kotiček na šoli. Nato pa nas je že čakal skok v bližnji bazen. Dodobra smo se naplavali in naigrali, zvečer pa smo si v lokalnem mladinskem centru ogledali še drugo gledališko igro ta teden, Maćak u ćizmama. Jutri se bomo podali še na voden ogled mesta, v katerem smo preživeli tri nepozabne, sproščujoče in ustvarjalne dni, v popoldanskih urah pa se že vračamo proti domu. Pričakujte naš prihod v zgodnjih večernih urah!

2. DAN: TOREK, 9. 4. 2019

Dobro spočiti smo se v zgodnjih dopoldanskih urah zbrali pred Kazalištno-koncertno dvorano “Ivana Brlić-Mažuranić”, kjer smo si ogledali plesno-gledališko predstavo Jagor. Zgodba o dečku, ki živi z mačeho, ta pa ga ne mara in se ga hoče na vsak način znebiti, je del cikla Priče iz davnine, ki ga je napisala hrvaška pisateljica Ivana Brlić Mažuranić. V odlični uprizoritvi so sodelovali tudi številni naši vrstniki iz okoliških šol. Navdušeni nad predstavo smo se nato podali na ustvarjalno delavnico, v kateri smo spoznali še več zgodb iste pisateljice in z igro “spomin” malce “potrenirali” naše možgane. Po kosilu, ki smo ga imeli na OŠ Vladimirja Nazorja, smo nekaj prostega časa izkoristili za spontano raziskovanje mesta in druženje z domačini, nato pa nas je že čakala naslednja delavnica, ki so jo za nas pripravili prostovoljci Klasične gimnazije “KG Family. Svoje poznavanje zgodb Ivane Brlić Mažuranić smo preizkusili kar na glavni ulici v središču mesta, nekateri so se odločili tudi za poslikave obraza z različnimi motivi iz zgodb. Dež, ki nas je presenetil sredi našega ustvarjanja, nam ni pokvaril zabavnega popoldneva. Zaključili smo ga s prijateljskim druženjem in krajšim nakupovanjem v bližnjem trgovskem centru.

1. DAN: PONEDELJEK, 8. 4. 2019

Ekipa šestih osmošolcev s spremljevalcem Tadejem Gregorcem se je v družbi še dveh celjskih šol, OŠ Frana Roša in OŠ Lava, odpravila na štiridnevno gostovanje v Slavonski Brod. Po nekajurni vožnji, ki jo je zaznamovalo sproščeno vzdušje ob igri kart, smo prispeli v slikovito mesto na hrvaško-bosanski meji, kjer so nas po kratkem uvodnem sprehodu ob reki Savi toplo sprejeli organizatorji gostovanja in nam ponudili obilno kosilo. Nato pa je že bil čas, da spoznamo naše gostitelje, družine z našimi vrstniki, s katerimi bomo v prihodnjih dneh tkali prijateljske vezi. Ko smo uspešno “razpakirali” in se namestili, nas je čakal še večerni ogled muzeja, v katerem smo si ogledali nekaj tradicionalnih izdelkov lokalnih šiviljskih in pletilnih mojstrov vključno s tipičnimi narodnimi nošami. Ker smo bili že prijetno utrujeni, smo za ta dan zaključili z raziskovanjem in večer preživeli v družbi vrstnikov pri družinah. Se že veselimo jutrišnjega dne in novih odkritij mesta, ki ga v teh dneh zaznamujejo dejavnosti v okviru dni hrvaške pisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Dostopnost