Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč poteka vsako tretjo nedeljo v novembru, ko se spominjamo vseh preminulih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi sorodniki, bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Letos smo se prvič odzvali na povabilo zavoda Varna pot, da se udeležimo obeležitve Svetovnega dneva žrtev prometnih nesreč. V okviru obeležitve so na šoli potekale aktivnosti v mesecih novembru in decembru.

S predstavniki razredov sprva sestali ob koncu meseca novembra ter imeli odprto debato o prometni varnosti. Ogledali smo si animacijski video zavoda Varna pot ter prisluhnili nekaterim izpovedi žrtev prometnih nesreč. Debata se je nato nadaljevala v okviru razrednih ur v oddelkih od 4. do 9. razreda. Učenci so si delili svoje izkušnje ter izkušnje svojih bližnjih, ki so bili (so)udeleženci prometnih nesreč ter razmišljali o tem, kaj lahko storijo za to, da izboljšamo prometno varnost.

V oddelkih 4. razredov so pisali pisma staršem in starim staršem, s katerimi so jih želeli nagovoriti k večji prometni varnosti ter ustvarjali stripe. V oddelkih 5. razredov so likovno ustvarjali in iskali slogane, ki bi nagovarjali udeležence v prometi k večji varnosti. Učenci predmetne stopnje so izdelovali stripe, pisali pesmi, ustvarjali likovne izdelke ter rimali slogane, ki nagovarjajo k večji varnosti v prometu.

Ker je letošnja oboležitev Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč  bila na šoli zelo uspešna, smo se člani skupnosti učencev odločili, da jo ponovimo tudi v prihodnjem šolskem letu. Idej je prav gotovo še veliko!

Mentorica skupnosti učencev III. OŠ Celje:

Anita Šmid

BOOM! (rap)

Nejc Bevc Ribarič

V prometu je tudi varnost,

če je ne upoštevaš,

se zgodi nevarnost.

V prometu pa pazi,

drugače bodo slabi časi.

čelado si nadeni,

sezi po ščitnikih,

nato pedala poženi.

Zato vedi:

v prometu je tudi varnost,

če je ne upoštevaš,

se zgodi nevarnost!

PAZI!

Zala Petek, Zara Memič

Nesreče se zgodijo vsako leto,

vzrok za to drugačen je,

dan za dnevom.

Droge, alkohol in telefon

niso kul,

zato vrzi jih v koš,

hitro ful!

Ne vozi prehitro,

saj hitrost ubija,

raje bodi priden

in upoštevaj pravila.

Ne skrolaj po Instagramu,

TikToku, Snapchatu,

raje glej na cesto,

da ne boš kam pr’letu!

Dostopnost