Skoči na glavno vsebino

REŽISER: Alain Gagnol, Jean- Loup Felicioli

GLASOVI: Audrey Tautou, Edouard Baer, Jean-Pierre Marielle, Jackie Berroyer, Gaspard Gagnol

PRODUCENT: Jacques-Rémy Girerd, Annemie Degryse

MONTAŽA: Hervé Guichard

SCENARIJ: Alain Gagnol

GLASBA: Serge Besset

JEZIK: franoščina

ŽANER: detektivka

TRAJANJE: 84 min

NAGRADE IN FESTIVALI:

Mednarodni festival animiranega filma Annecy 2015,

Mednarodni festival filma za mlade Ciné-Jeune de l´Aisne Festival 2015,

Toronto International Film Festival 2015,

Mednarodni festival animiranega filma Fantoche 2015,

Doha Tribeca Film Festival 2015,

Mednarodni festival francosko govorečega filma Namur 2015,

Mednarodni filmski festival Rio de Janeiro 2015,

Mednarodni filmski festival Gent 2015,

Mednarodni filmski festival Black Nights Film Festival Tallin 2015,

Mednarodni filmski, televizijski in novo medijski festival Cinekid Amsterdam 2015,

Mednarodni festival animiranega filma Animateka 2015

OBNOVA:

   Enajstletni deček po imenu Leo uživa v branju detektivk. Tudi sam si želi postati junak. Čeprav je hudo bolan, se ne vda in s pomočjo policaja Alexa in novinarke Mary reši New York.

   Ker mora ostati v bolnici, jima pomaga na zelo poseben in drugačen način. Leo ima namreč to sposobnost, da lahko kadarkoli zapusti svoje telo kot fantom, vendar pa se mora v svoje telo vrniti po določenem času, saj v nasprotnem fantom izgine (pade v komo).

   Zgodba torej govori, kako se deček kljub slabemu stanju žrtvuje, da bi rešil Mary in hkrati celoten New York. Leo po reševanju pade v komo, saj prepozno pride do svojega telesa. Klub temu se vse lepo izteče, saj mu sestrica prebere zgodbo, s katero Lea spodbudi, da se je vredno boriti za svoje življenje. Leo se prebudi in izve dobre novice (da bo ozdravel). Tudi Mary in Alex doživita svoj srečni konec in postaneta par. Alex na koncu dobi zelo pomemben klic in postane načelnik policije.

     Tu se zgodba tudi konča.

  • O JUNAKU:

  Leo je enajstletni deček, ki lahko kadarkoli zapusti svoje telo kot kakšen fantom. S to sposobnostjo pomaga rešiti New York. Delo pa mu otežuje bolezen, s katero se sooča. Z boleznijo pa se ni boril sam, v veliko podporo sta mu bila starša in njegova sestrica, s katero je rad prebiral detektivke.

  • MNENJE:

  Film mi je bil všeč, ker imam tudi sama rada detektivke, prav tako pa mi je všeč način reševanja mesta.  Najbolj me je navdušil Leonov zadnji stavek:  »Ime mi je Leo, star se 11 let in imam skrivnost, sem junak«. Prav tako mi je bil všeč začetek zgodbe, saj sem lahko tudi sama začutila bolečino Leove družine.

  • PRIPOROČILO:

Film priporočam tako odraslim kot otrokom, ki obožujejo detektivke in napete filme, saj se marsikdo lahko naje v njem. V filmu lahko vidimo, kako lahko zaradi bolezni trpi cela družina. Vidimo, kako nas lahko ljudje kljub trudu ne spoštujejo, a najpomembnejše pri tem je, da se nikoli ne vdamo.

  • TEHNIČNI VIDIK:

Filmi je ustvarjalo 60 ljudi. Na scenariju so delali dve leti, nato pa so tri leta animirali. Animirali so računalniško, risali pa so ročno, na tablice.

Oblikovanje ozadja:

Najprej so risali s kredo na papir, kasneje pa sliko prenesli v digitalno obliko. Pri tem so hoteli obdržati zrnato sliko, saj spominja na klasične ameriške stripe. Prav tako zato upočasnili animacijo (12 sličic na sekundo).                                                                                                                                    

Alina Štraus, 9.a

Dostopnost