Skoči na glavno vsebino

III. osnovna šola Celje se je ob 25. novembru, mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, pridružila ozaveščevalni kampaniji #Odklikni, ki poteka pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Ozaveščevalna kampanja #Odklikni opozarja na spletno nasilje in nadlegovanje žensk ter deklet. V pasti spletnega nasilja in nadlegovanja se ujemajo vedno mlajše ženske in dekleta. Žal sta najpogostejša odziva žrtev ignoriranje in neukrepanje. Vsako spletno nasilje, čeprav je na prvi pogled morda nedolžno in na žrtvi ni videti posledic, pusti posledice. Zato spletnega nasilja ne smemo dopuščati. Spletno nasilje lahko žrtev pahne v stisko, ki se lahko stopnjuje in vodi tudi v depresijo, izolacijo in samopoškodovanje.

Spletno nasilje (trpinčenje, ustrahovanje, nadlegovanje) nad ženskami in dekleti je v porastu. Dekleta in ženske so nasilju na spletu izpostavljene pogosteje kakor fantje in moški, doživljajo hujše oblike in težje posledice. Tudi rezultati raziskave Fakultete za družbene vede, izvedene spomladi 2018, so pokazali, da je v Sloveniji vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja doživelo kar 65 % srednješolk. Z epidemijo COVID-19 se je uporaba interneta povečala, kar posledično povečuje tudi vedno hitrejše širjenje informacij, zato lahko pričakujemo, da bo spletno nasilje postajalo vse večji problem – na nacionalni in svetovni ravni.

Vsi imamo pravico do varne rabe interneta, žal pa ta ni vedno varen prostor, zato #Odklikni, da skupaj zaustavimo spletno nasilje!

Dostopnost