Skoči na glavno vsebino

V četrtek,  20. 5. 2021, smo se učenci izbirnega predmeta Organizmi v naravi in umetnem okolju odpravili do sotočja Voglajne in Savinje, kjer smo nato na različnih mestih iskali odpadke v okviru projekta Pirati plastike.

Tam smo se razporedili v skupine in pričeli z raziskovanjem. Učenki 1. Skupine sta na daljšo vrv privezale mrežo za lovljenje mikroplastike, jo namestili na most in mrežo vrgli v vodo. Raziskovali sta, koliko mikroplastike se bo v eni uri ujelo v mrežo. Izračunali sta koordinate mesta opazovanja in pa hitrost toka. Učenci 2. in 3. skupine so odšli nekoliko naprej ob toku, kjer je bil breg reke lažje dostopen. Skupina št. 2 je odpadke iskala na bregu reke, kjer so kmalu našli večje kose odpadkov. Našli so cevi, plenice in precej majhnih embalaž in kosov stiroporja. Učenci skupine št. 3, so se razporedili po obrežju, kjer so prav tako iskali različne odpadke.

Ko smo preiskali zadnje območje, smo odšli iskat odpadke tudi na drugo stran reke Voglajne. Med raziskovanjem se nam je nasmehnila sreča in zagledali smo eno redkejših vodnih živali – vidro. Ko smo prečesali tudi obrežje na drugi strani reke, smo ves naš “ulov” prinesli na kup in ga razporedili po kategorijah ter ga stehtali.

Našli smo: 2 plastični vrečki, 8 plastenk, 2 steklenici, 2 embalaži, 5 vlažilnih robčkov, 62 kosov stiroporja, 18 večjih kosov plastike…

Na koncu, smo mrežo za lovljenje mikroplastike potegnili iz vode, jo posušili ter poslali na analizo.

Namen naše raziskave je bil, da vidimo, koliko odpadkov leži v okolici rek in koliko odpadkov plava v rekah. Vzrok za količino odpadkov je najverjetneje prisotnost kar treh tovarn ob Voglajni (oz. njenemu pritoku) in pa onesnaževanje obrežja ponočevalskih skupin.

Več o projektu pa lahko prebereš tukaj: https://www.plastic-pirates.eu/sl/about

Zoja Bratina

Dostopnost