Skoči na glavno vsebino

Starši in delavci šole so se v četrtek, 13. 12. 2018, zbrali v likovni učilnici, kjer je Zala Bricelj spregovorila o priložnostih in nevarnostih spletnega udejstvovanja. Svetovni splet je v zadnjih dveh desetletjih postal nujen sopotnik vsakega posameznika, brez katerega si skoraj ne znamo več predstavljati vsakdanjega življenja. To se po besedah predavateljice vidi že v dejstvu, da se pri izbiri poletnih nastanitvenih kapacitet za preživljanje dopusta ob morju bolj kot o bližini plaže najprej pozanimamo o dostopnosti do brezžičnega omrežja.

Današnji mladi so pahnjeni v digitalni svet, ki jim omogoča neverjetne stvari. Preko spleta spoznavajo kraje in ljudi, učijo se tujih jezikov in drugih uporabnih veščin, spremljajo dogodke širom sveta v realnem času, ustvarjajo si uporabniške profile v socialnih in drugih omrežjih, ki jim odpirajo vrata širom po svetu. A hkrati so ta vrata zelo široka, zato je nujno, da smo vsi dobro poučeni o potencialnih nevarnostih, ki na nas prežijo v virtualni resničnosti. Vse prepogosto se namreč srečujemo s spletnim nasiljem, krajo podatkov, predstavljanjem z lažnimi identitetami ter nenazadnje krajami identitete.

Na te in druge izzive digitalne dobe je opozorila predavateljica, ki je bila zelo zadovoljna z odzivnostjo in sodelovanjem udeležencev izobraževanja. Vse, tudi tiste, ki se izobraževanja niso mogli udeležiti, je povabila, da se o varni rabi spletišč pozanimamo in pridobimo čim več koristnih informacij. V veliko pomoč pri tem nam je lahko uradna stran organizacije Safe.si, ki jo najdete na naslovu https://safe.si. Vljudno vabljeni, da si spetno stran ogledate in se v digitalni svet odpravite dobro obveščeni in varni.

Dostopnost