Skoči na glavno vsebino

Micka in Anže sta sošolca. Ne pogovarjata se. Ne družita se med odmori. Nista prijatelja, imata pa povezavo, za katero v resnici še ne vesta.

Micka je hči pomembnega podjetnika, njen oče ima v lasti polovico mesta. Dekle ima zelo prefinjen okus. Ne oblači se po modi; kar si ona obleče, postane moda. Vedno ima najnovejše telefone. Ima vse, kar hoče, razen popolnega fanta.

Anže je preprost kmečki fant. Telefon ima, ampak ga sploh ne uporablja. Ima mišičaste roke zaradi prestavljanja bal. Živi na kmetiji v Savinjski dolini. Navajen je dela od jutra do večera. Njegovo življenje je v njegovih očeh skoraj popolno. Želi si Micko, tisto Micko, ki je hči pomembnega podjetnika, tisto, ki je njegova sošolka.

Vsako jutro Anže pristopi do Micke in jo po kmečko pozdravi. Micka ga po navadi le vzvišeno pogleda in odkoraka. Anže si reče, da bo že enkrat uspelo.

Nekega dne se Anže odloči, da bo Micko končno povabil na zmenek. To je velik korak zanj. Prečudovito jutro je, ptički pojejo, rožice cvetijo, vse je popolno. Anže ponavlja svoj načrt, živčen je kot še nikoli. Ko zagleda ljubezen svojega življenja, pomisli, zdaj ali nikoli. Micka stopi skozi vrata, njeni svileni lasje se dvignejo in Anžetu se zdi, kot da je vse potihnilo. Stopi do Micke, jo pozdravi in ko hoče začeti svoj ljubezenski spev, Micka odvrne, da naj jo že pusti pri miru. Anže ne želi odnehati, steče za svojo usodo, ki je med tem že odvihrala. Ko jo dohiti, jo želi prijeti za roko, a ona drži svoj čisto novi telefon. Zdrsi ji iz roke. Zdi se, kot bi se čas upočasnil. Telefon je na tleh. Razbit je. Micka zatuli in se vrže na kolena. Naslednji trenutek že očita ubogemu Anžetu, da kako je mogel biti tak štor in kako Anžeta sedaj čisto zares sovraži. Ubogi fant ves poklapan razmišlja, kaj naj sedaj stori.

Mine cel teden in Micka ima spet nov telefon, vendar Anžeta še vedno noče niti pogledati. Anže ne miruje, Micki pripravi presenečenje, ta dan ga bo videla v garderobi. Zanjo se je čisto spremenil, postal je njen sanjski moški.

Čas je. Micka pride do omarice in jo odpre, notri je sporočilo, pravi, naj se obrne. Micka se ozre in zagleda Anžeta. V oči ji privrejo solze, ne more verjeti, da se je tako spremenil zanjo. Skoči mu v objem, nato pa mu v uho zašepeta, da ji je bil prej bolj všeč.

To je najsrečnejši dan v Anžetovem življenju. Kmalu za tem ta dva postaneta par, ko odrasteta, se poročita in si ustvarita družino. Anže pa nikoli ne bo pozabil, kako mu je Micka povedala, da ji je pravi on bolj všeč.

Ana Steblovnik, 8. a

Dostopnost