Skoči na glavno vsebino

Trije učenci III. osnovne šole Celje, Iva Marinšek, Ana Steblovnik in Vitja Rakita, smo s spremljevalnima učiteljicama Heleno Brezovnik in Saro Urbanija, odpotovali na mednarodno izmenjavo v špansko obmorsko mesto Cadiz. Izmenjava je potekala med 3. 4. in 9. 4. 2022, v njej pa sodelujemo: Slovenija, Španija, Finska, Romunija, Makedonija in Turčija.

V Španijo smo prispeli dan kasneje kot ostali in tako zamudili prvi dan dejavnosti in spoznavanja, a smo to kmalu nadoknadili. V torek smo v šoli zapisovali ideje o prihodnosti vode vsak v svojem jeziku in ustvarili plakate, kasneje pa so nam Španci razkazali mesto. Obiskali smo katedralo in mestni muzej ter se nato odpravili še na ogled mesta z avtobusom. Cadiz je prečudovito mesto, ki ga obdajajo dolge peščene plaže.

V naslednjih dneh smo si ogledali tudi večje mesto Sevilla. Voden ogled nas je popeljal čez glavne atrakcije mesta. Obiskali smo tudi soline blizu Cadiza ter spoznali kako tam izkoriščajo morsko vodo, ki je imajo na pretek. V četrtek smo si v Cadizu ogledali cerkev, tržnico in odšli na pokušino španskih churrosov. Zvečer pa smo se zbrali v šoli in imeli skupno večerjo iz posebnih jedi posameznih držav, ki so vključene v projekt. V petek nas je čakal lov na zaklad po čudovito okrašenih cerkvah, saj so se v mestu pripravljali na veliko noč. Ostalo nam je še nekaj časa za druženje na plaži in slovo od novih prijateljev.

Na izmenjavi smo se veliko naučili in ogromno novega spoznali ter spletli nova prijateljstva, ki bodo trajala. Veseli nas, da se kmalu ponovno vidimo, saj predstavniki posameznih držav v mesecu maju prihajajo na izmenjavo v Slovenijo.

Dostopnost