Skoči na glavno vsebino

Mladi filmski ustvarjalci III. osnovne šole Celje že drugo leto ustvarjajo kratke animirane filme pod okriljem svojih mentorjev. Filmska produkcija se je začela s priključitvijo naše šole projektu Erasmus+ z naslovom Europe films Europe. Že naslov projekta pove, da bo eden izmed poglavitnih izraznih medijev projekta ravno film.
Filmi, ki nastajajo v okviru filmskih delavnic pod vodstvom Matica Čadeja in Tadeja Gregorca, so se od tematike vključevanja in drugačnosti preselili tudi v druge tematike, ki so otrokom pomembne, a je večina filmov kljub temu še vedno naravnanih na raziskovanje težav in izzivov pri vključevanju in sprejemanju drugačnih.

Naš prvi filmski projekt v lanskem šolskem letu je nosil naslov “Birds of a feather flock together”. Gre za znan angleški pregovor, ki bi ga v slovenščino lahko prevedli kot “Gliha vkup štriha”. Gre za izjavo, ki nakazuje, da se podobno misleči praviloma strinjajo in delujejo usklajeno. Naš cilj je bil opozoriti na tiste, ki so vendarle drugačni in potrebujejo našo pomoč pri vključevanju, da bodo tudi sami postali del naše družbe.

Zelo veseli in ponosni smo bili, da se je naš film uvrstil med izbor filmov, ki so jih prikazali v okviru 8. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation, ki se je med 27. 11. in 1. 12. 2018 odvijal v Mariboru. Festivala in slavnostne premiere filma, ki je lani prav tako že bil predvajan za učence šole v kinu Metropol, se je udeležil Matic Čadej. Odziv publike je bil pozitiven in nam daje vedeti, da smo na pravi poti, zato ni odveč razmišljati, da bi se naslednje leto na festivalu potegovali za nagrado v tekmovalnem delu. Naši mladi filmarji so namreč dokazali, da so nalogi kos, zato že iščemo nove ideje za filmske stvaritve. Če imate kakšno, vas vabimo, da se nam pridružite.

FILM, KI JE BIL PREDVAJAN V MARIBORU, SI OGLEJTE NA SLEDEČI POVEZAVI!

Ekipa filmskih ustvarjalcev III. OŠ Celje

Dostopnost