Skoči na glavno vsebino

Med 1. in 24. februarjem 2023 je na III. osnovni šoli Celje gostovala potujoča razstava Pot knjige, ki jo je pripravila Javna agencija za knjigo, avtorja zgodbe pa sta David Krančan in Žiga X. Gombač.. Razstavo, ki je bila na ogled v šolski knjižnici, so si ogledali učenci od 1. do 7. razreda v okviru organiziranih učnih ur v šolski knjižnici ter številni učitelji. Skupno število oseb, ki so si razstavo ogledali, je 380. S pomočjo knjižnega molja, ki je nastal izpod spretnih rok knjižničarke Urške Sotler, so spoznavali, kako nastane knjiga, koliko različnih poklicev je vpletenih v njen nastanek, kaj vse je potrebno, da knjiga izide ter kakšni so načini, da pride do nas, bralcev. Plakate smo si izposodili pri Bralnem društvu Slovenije, Moljeve učne liste pa nam je posredovala Javna agencija za knjigo RS.

Učenci so na razstavi aktivno sodelovali. Učenci I. triade so najprej s pomočjo sestavljank ugotavljali, kje na razstavi se nahaja določena slika in si plakat prebrali ter si ogledali sličice. S pomočjo knjižnega molja smo jim celotno razstavo predstavili, na koncu pa so s pomočjo moljevih učnih listov svoje znanje še utrdili. Prvošolci so knjižnega molja tudi poustvarili in nastala je privlačna razstava, ki tudi po odhodu razstave Pot knjige spominja na zanimiv, nekoliko poseben mesec v šolski knjižnici. Preostali učenci so se s v skupinah najprej «spopadli« s sestavljankami. Ko so ugotovili, na katerem plakatu je sličica, so morali plakate svojim sošolcem tudi predstaviti. S tem so urili sodelovalno učenje, delo v skupinah, nastopanje in aktivno poslušanje.

Ob koncu so bili nagrajeni z reševanjem ugank, rebusov in zabavnih nalog, povezanih z vsebino nastanka knjige. Učencem je bila učna ura všeč, saj je bila razstava v stripu, ki jim je blizu, všeč jim je bilo, da so vsebine predstavljali drug drugemu in jim zato ni bilo dolgčas, pa tudi zato, ker je razstava predstavljena humorno. Mlajši učenci so bili ob koncu razstave zadovoljni, da je glavni junak zopet dobil svoj dom, starejši pa so spoznavali poklice, povezane z nastankom knjige.

Hvala Bralnemu društvu Slovenije in Javni agenciji za knjigo za razstavo, ki je popestrila delovanje naše šolske knjižnice in šole nasploh.

Urška Sotler

Dostopnost