Skoči na glavno vsebino

Vlada RS je na seji 13. aprila sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga, kot že pretekli dve leti, obeležujemo 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. Ključni namen aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane je slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.

Po podatkih Sursa iz leta 2021 je vsak Slovenec povprečno zavrgel 68 kilogramov hrane. Še vedno največ zavržkov nastane v gospodinjstvih, kar pomeni, da smo ravno posamezniki tisti, ki lahko naredimo največjo spremembo. Prav tako je zelo pomembno, da tudi v šolah poskrbimo za ustrezno ravnanje s hrano, ki je ne zaužijemo. Zavržena hrana namreč vpliva na gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost prehranskih sistemov, saj zavržki hrane pomenijo izgubo virov, ki se uporabljajo v proizvodnji, kot so zemlja, voda, energija in vložki, ter povečanje emisij toplogrednih plinov.

Na III. OŠ Celje smo na problematiko opozorili z oglašanjem šolskega radia. Že danes se bomo na šolsko kosilo odpravili z zavedanjem, da je vsak grižljaj hrane, ki ga zaužijemo, še kako dragocen. S hrano ravnajmo odgovorno in preudarno!

Dostopnost