Skoči na glavno vsebino

Aprila praznujemo vsi, ki imamo radi knjige in branje. 2. aprila obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke, ki nas spomni na rojstni dan največjega svetovnega pravljičarja, Hansa Christiana Andersena, 23. aprila pa svetovni dan knjige. V knjižnici III. OŠ Celje so v tednu pred svetovnim dnevom knjige potekale številne bralno in ustvarjalno obarvane dejavnosti za popestritev časa, ki ga učenci v šoli preživijo po pouku.

Šolska knjižnica se je povezala s predstavniki skupnosti učencev pod mentorstvom Anite Šmid in na bralno-ustvarjalne urice povabila učence prostovoljce. Ti so skupaj z mlajšimi učenci, ki obiskujejo OPB, prebirali izbrane knjige, se z njimi pogovarjali o sporočilu knjige in nato poustvarjali.

Drugošolci so poslušali zgodbo o Malem, velikem in velikanu ter kot pesniki razmišljali o tem, kaj je majhno in kaj veliko. Tretješolci so na potovanju z zvezdnim princem z mavričnimi barvami pobarvali svoj svet. Četrtošolci so se vživeli v zgodbi o letečem Leu in vztrajnem kuščarju, vendar jim je (kako nezaslišano!) knjižnični škrat tik pred koncem odnesel zaključka obeh zgodb! A nič hudega – izmisliti so si ga morali pač sami. Petošolci pa so postali pravi pravcati pisatelji – zgodbo, naslovljeno »Darilo«, so morali v celoti napisati sami le s pomočjo ilustracij.

Šolsko knjižnico je cel teden krasilo tudi prav posebno bralno drevo, na katerega so lahko vsi obiskovalci knjižnice prispevali svoj zeleni list. Nanj so lahko zapisali svoje misli o knjigi, ki so jo tistega dne našli na policah naše knjižnice in je na njih pustila poseben vtis. Naše drevo je skozi teden pridno »zelenelo«, hkrati pa so z njega odpadali rumeni in oranžni listki, na katerih so bile zapisane knjižne uganke. Številni so se jih pogumno lotili in jih tudi rešili, čeprav so bile mnoge med njimi prave zavozlanke. Če ne verjamete, poskusite rešiti naslednjo:
»Katera je beseda iz šestih črk, ki jo vsak učenec izgovori narobe?«

Teden knjige je minil v sproščenem bralnem vzdušju, kakršnega lahko ponudi le prostor, kot je šolska knjižnica. Vabljeni na obisk v zakladnico znanja!

Tadej Gregorc, knjižničar

Dostopnost