Skoči na glavno vsebino

Teden pisanja z roko organizira Društvo Radi pišemo z roko v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom za šolstvo RS in uspešnimi slovenskimi podjetji. V letu 2023 je Teden pisanja z roko potekal že osmič. Tudi na naši šoli se vključujemo v to vseslovensko akcijo s šolskim projektom Teden pisanja z roko. Namen Tedna je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi ter vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko. Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije.

In kaj smo počeli na III. OŠ Celje ob tednu pisanja z roko? V dejavnosti tedna pisanja z roko je bilo vključeno 270 učencev, nekateri celo večkrat, saj so se aktivnosti izvajale tudi v okviru oddelkov podaljšanega bivanja ter z istimi oddelki pri različnih predmetih. Velikega števila udeležencev smo izjemno veseli, saj nakazuje na to, da je lepopisje in pisanje z roko tista vrednota ki jo uspešno prenašamo na mlajše generacije. Razstava, ki smo jo ob zaključku projekta pripravili, priča o izjemnem delu mentorjev, ki so uspeli motivirati svoje učence, da se potrudijo in opravijo izjemno delo izven strogih okvirov rednega pouka.

2. b: SLOVENSKI MESECI
Ali veste, katera so slovenska imena za mesece? Učenci 2. b vedo oziroma so se jih naučili. Skupaj z učiteljico Simono Zupančič so izdelali zanimive slike, v katere so vključili slovenska imena za mesece. Tako so ustvarjali in se hkrati učili. Naučite se jih še vi tako, da si slike ogledate na razstavi pred 2. b.

OPB 2. b: MOJ SANJSKI JEDILNIK
Imate svojo najljubšo jed? Najljubši zajtrk, kosilo in večerjo? No, učenci OPB 2. b jih imajo. In da bi prepričali kuharja Tonija, kaj mora skuhati bolj pogosto, so z učiteljem Tadejem Gregorcem izdelali svoje sanjske jedilnike ter jih zapisali na list v obliki muffinov. In kaj je njim najljubše? Očitno bodo najpogosteje zajtrkovali kruh z Nutello, za kosilo špagete z bolonjsko omako, za večerjo pa kar vsak po svojih željah doma. Mislite, da jim bo kuhar Toni ustregel?

3. a: VOŠČILNICA ZA STARŠE
Teden pisanja z roko so v 3. a združili z branjem knjige iz Ustvarjalnika Naše male knjižnice Modra raca in izdelali voščilnice za svoje starše, kar je bila tudi naloga v ustvarjalniku. Narisali so mamice in očete z zanimivimi pričeskami. Nato so delo povezali še s knjigo meseca februarja (Šaljive pesmice Toneta Pavčka) ter zapisali v voščilnice njegove misli. Učenci so odnesli voščilnice domov staršem ob Valentinovem. Z njimi je ustvarjala učiteljica Julija Kramer.

OPB 3. a: MOJE OKRAŠENO IME
Pri OPB 3. a so se učenci z učiteljico Anito Šmid poigrali s svojimi imeni, ki so jih zapisali in okrasili s pisanimi okvirji.

3. b: KAJ JE SREČA?
V 3. b so učenci z učiteljico Anito Šmid razmišljali o sreči. Ugotovili so, da se sreča najde v majhnih stvareh in takšnih, ki jih je z denarjem nemogoče kupiti. Svoje misli so zapisali na papir, pri tem pa se tudi prvič preizkusili v pisanju z nalivnimi peresi. Svoje misli so nato okrasili s cvetličnimi vzorci in jih prilepili na barvna ozadja. Na končne izdelke so zelo ponosni.

OPB 3. b: DRAGA MAMI …
Ker v marcu praznujejo naše mame, so se v OPB 3. b z učiteljico Emo Kuhar odločili, da jim podarilo lepo misel. Zbrali so odlomke pesmi slovenskih pesnikov in pesnic o mamah ter jih zapisali s svojo najlepšo pisavo. Ugotovili so, da so male tiskane črke tiste, ki jih najlepše pišejo, zato so se poslužili teh. Ko so bile pesmi prepisane, pa je sledil najbolj zabaven del – packanje. Vzeli so tempera barve, malo vode in s pomočjo folije in čopiča izdelali zanimiva »packasta« ozadja. Tako je bila slika končana, še na barvno podlago so jo prilepili in krasno darilo za mame je tu.

4. a: PREKMURSKO-SLOVENSKI SLIKOVNI SLOVAR
Ali veste, kaj je sakač? In kaj so talige? Tudi učenci 4. a tega niso vedeli, so se pa naučili, da je sakač kuhar, talige pa je samokolnica ob izdelavi Prekmursko-slovenskega slikovnega slovarja, pri katerem sta jima pomagali učiteljici Bernarda Jeraj in Nadja Robnik. Glede na to, da je letošnja vodilna regija tedna pisanja z roko Prekmurje, so se odločili, da spoznajo nekaj novih besed in tako sestavijo čisto svoj slovar. Vsak je poiskal zanimive besede, jih zapisal in če je bilo mogoče, gesla tudi ilustriral. Ob koncu se je nekaj deklet lotilo še izdelave naslovnice, kamor so umestili same prekmurske značilnosti: značilno s slamo krito prekmursko hišo, štorkljo in majolko z grozdjem. Zvezan slikovni slovar kaže na raznolikost slovenskega jezika in njenih narečij.

5. b: NAJLEPŠE MISLI
V 5. b so se tudi letos udeležili projekta Teden pisanja z roko skupaj z učiteljico Špelo Kresnik. Pri pouku likovne vzgoje so spoznali osnove kaligrafije in različne oblike pisav. Pomembno je ozaveščati otroke o pisanju z roko, saj digitalizacija skupaj z drugimi oblikami modernizacije vse bolj izpodriva ročno pisanje. Učenci so ustvarjali na lesene ploščice, ki so jih predhodno obarvali s tempera barvo, nato pa nanje napisali misli različnih avtorjev. Nastali so zanimivi izdelki, ki dokazujejo, da papir ni edini, na katerega lahko pišemo, ampak je za spremembo prav zanimivo pisati tudi na les.

6. b: MOJA PRAVLJICA
V 6. b se učenci z učiteljico slovenščine Anamarijo Lah Šuster pogovarjajo o pravljicah in njihovih elementih. Pripravljajo govorne nastope, v katerih primerjajo pravljice, ena izmed njihovih nalog pa je bila tudi, da so za oceno tvorili avtorsko pravljico, v katerih so bili za vse enaki predpisani pravljični elementi. Pravljico so po želji tudi ilustrirali. Najkvalitetnejše pravljice si lahko preberete na razstavi.

6. b: POSTCROSSING
Učenci 6. b so se z učiteljem angleščine Petrom Čanjijem v letošnjem šolskem letu pridružili Postcrossingu. To je spletni portal, katerega namen je omogočiti ljudem prejemanje poštnih razglednic iz celotnega sveta. Ustanovitelj spletnega portala Paulo Magalhães je zamisel o projektu gradil na osnovni ideji: če pošlješ razglednico, boš razglednico tudi prejel. Kot rezultat njegovih prizadevanj je julija 2005 »zaživela« omenjen spletni portal, ki danes šteje že več kot 770.000 registriranih uporabnikov iz 210 držav. Med sodelujočimi so tudi učenci 6. b, ki pridno pišejo razglednice drugim ljudem po celem svetu in jih tudi prejemajo.

7. in 8. razred: ZDRAVLJICA V LIKOVNI TEHNIKI
Veste, da učenci tudi pri likovni umetnosti berejo? Tako je, ko se dogaja teden pisanje z roko, prebrano s pomočjo učiteljice likovne umetnosti Katarine Kurnik upodobijo tudi v likovni tehniki. Tako so letos sedmo in osmošolci upodobili Prešernovo Zdravljico na poseben, likovni način. Le oglejte si, kakšni izdelki so nastali.

9. a in 9. b: KAJ MI SPOROČA MOJ PLANET?
Ogljikovodiki v sodobnem svetu predstavljajo velik okoljski problem, ki ga poznamo kot globalno segrevanje Zemlje. Pri urah kemije so devetošolci z učiteljico Melito Kosaber obravnavali to problematiko in tako je nastalo nekaj krasnih izdelkov, s katerimi so devetošolci pokazali, da jim ni vseeno za naš planet in da so človeška dejanja tista, ki ga najbolj uničujejo. Ob tednu pisanja z roko so nastali izdelki, ki so del razstave in spodbujajo vse, da se nad svojim odnosom do Zemlje zamislimo.

IP Sodobna priprava hrane: MOJA KUHARSKA KNJIGA
Pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane, ki ga poučuje učiteljica Špela Ude, so se letos odločili, da si učenci izdelajo svoje kuharske knjige. Da ne bi ostale prazne, pa v njih zapisujejo recepte različnih jedi, ki so jih pripravili pri pouku. Tako so v njih zapisane tradicionalne slovenske jedi, kot so matevž, potica, kisla repa, ter tudi malo bolj moderne, kot so palačinke s sladkim nadevom.

NIP Umetnost: SPOMINSKA KNJIGA III. OŠ CELJE
Se še spomnite spominskih knjig, ki so včasih krožile med učenci in je vsak narisal vanje risbo in kaj lepega napisal? Prav te spominske knjige so si podrobno ogledali učenci II. triade, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet Umetnost pod mentorstvom učiteljice Špele Lipuš. Odločili so se, da izdelajo spominsko knjigo III. osnovne šole Celje: svoji šoli so narisali risbo ter ji zapisali, kaj ji želijo. Vse skupaj so zvezali v ličen zvezek – spominsko knjigo.

ID Pravljična ustvarjalnica: JAZ SEM DROBEN, DROBEN LIST …
Pri pravljični ustvarjalnici, ki jo obiskujejo učenci 2. in 3. razredov pod mentorstvom knjižničarke Urške Sotler so teden pisanja z roko »raztegnili” kar na mesec pisanja z roko, saj so se odločili, da teden pisanja z roko povežejo s Kajuhovim letom 2023, ki ga je Ministrstvo za kulturo razglasilo letos. Prebirali so pravljice o drevesih ter različne pesmi, med drugim tudi Kajuhovo Drobno pesem, ki jim je dala navdih za tokratno umetniško ustvarjanje. Kar štiri četrtkova srečanja so porabili za izdelavo slik z besedilom Kajuhove Drobne pesmi, a končni rezultat je navdušil prav vse. Skupaj so ugotovili, da za tak čudovit izdelek ni dosti samo teden, ampak potrebuješ zanj cel mesec.

RAZSTAVA TEDNA PISANJA Z ROKO
Ob zaključku tedna pisanja z roko smo na šolskem hodniku pripravili obsežno razstavo, ki privablja mimoidoče učence in učitelje. S svojo privlačnostjo in barvitostjo spodbuja k pisanju z roko in nagovarja, da se naslednje leto pridruži tednu pisanja z roko še več učencev.

Koordinatorka: Urška Sotler

Dostopnost