Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki se obeležuje vsak tretji petek v novembru.

Gre za vseslovenski projekt, ki se letos izvaja že enajstič. Slogan letošnjega se glasi: Zajtrk s sadjem – super dan!

Njegov namen je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Prav je, da jemo hrano, ki je pridelana blizu našega doma, saj je najbolj kakovostna tista hrana, ki je bila zjutraj na njivi, za kosilo pa že na mizi. Zaradi krajšega časa skladiščenja imata sadje in zelenjava več vitaminov, zaradi krajšega transporta pa se uporablja manj dodatkov, kot so barvila in konzervansi. Manjše je tudi sproščanje toplogrednih plinov.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom se tako učimo spoštovati doma pridelano hrano in nas spodbuja k razmisleku, kako prevažanje hrane iz daljnih krajev onesnažuje okolje.

Na ta dan smo jedli pšenični polbeli kruh in domače mleko iz kmetije Podpečan, domače maslo kmetije Gorjak, med Boža Petka in jabolko sadjarstva Slom Ponikva.

DOBER TEK!

Prispevek zapisale: Ajda Pogelšek, Eva Burnik in Brina Bošnjak, 7. b

Dostopnost