Skoči na glavno vsebino

Še pred bližajočim se datumom izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije se je skupina trinajstih učencev odločila za obisk Birminghama in Londona in si za nalogo zadala, da s svojo prijaznostjo in prikupnostjo trmaste Otočane prepričajo, da razmislijo o svoji odločitvi. Sicer skoraj nemogoča naloga, a vajeni smo, da otrokom uspe prepričati še tako odločnega odraslega.

Naša velika pustolovščina se je sicer začela že v soboto dopoldne, ko smo se odpravili na pot, a je bila šele nedelja tista, ki je postregla s prvimi ogledi in izjemno natrpanim urnikom ogledov. Po obilnem zajtrku smo se najprej odpravili v središče mesta Birmingham in se z ogledom muzeja najprej seznanili z njegovo zgodovino. Nato nas je pot vodila do največjega nakupovalnega središča v mestu, kjer smo si dali duška. Kljub nedelji so bile trgovine polne, naše oči pa tudi na pecljih, ko smo iskali kakšno pozornost za domov.

Sledilo je kosilo in obvezna sladica, ki je bila zelo čokoladno obarvana. Po kosilu smo namreč obiskali čokoladnico Cadbury, kjer so nas razveseljevali različni čokoladni liki in okusi. Dolg in naporen dan smo končali z večerjo in obujanjem spominov na dogodivščine prvega dne.

Nov dan je postregel z novimi pustolovščinami. Pot do Londona nas je najprj vodila mimo mesteca Stradford upon Avon, rojstnega kraja najslavnejšega in najznamenitejšega pisca v angleško govorečem svetu, Williama Shakespeara. V mestu smo si lahko ogledali njegovo rojstno hišo, šolo, ki jo je obiskoval kot mladenič, njegovo kasnejše domovanje in kopiso spomenikov, ki so bodisi posvečeni njemu ali njegovim književnim likom.

Popoldanski prihod v London je polepšalo še toplo sonce, ki nas je božalo po licih in pogrelo naše premražene kosti. Angleški veter namreč ni kar tako in še kako pride do živega. A kdo bi mislil na mraz, ko se mu ob izhodu iz podzemne železniške postaje pred očmi vrstijo Trafalgar Square, National Gallery, Marble Arch, 10 Downing Street, Westminster Abbey, Palace of Westminster, Westminster Bridge, London Eye, Temza, Piccadilly Circus, Oxford Street, China Town, Soho, Leicster Square in še kaj. Verjamete, da smo vse to obhodili in to v enem samem dnevu? Nič čudnega, da smo zvečer popadali v postelje in se žalostno-veseli prebudili v nov dan. Žalostni zato, ker smo vedeli, da je pred nami že zadnji dan naše britanske pustolovščine, a hkrati veseli, saj smo se veselili obiska Natural History Museum in Madam Tusseauds. S slednjima smo tudi sklenili naš obisk in se v zgodnjih popoldanskih urah odpravili proti letališču Luton in domu.

Vrnitve domov smo bili veseli, saj smo komaj čakali, da domačim povemo, kaj vse smo videli in doživeli. Še bolj pa smo ponosni na to, da je tudi naša misija uspela, saj se Otočani še vedno niso mogli odločiti, da nas dokončno zapustijo. Smo jih pač očarali, ni kaj. Z veseljem še kdaj, znotraj ali zunaj EU.

Učenci III. OŠ Celje

Dostopnost