Skoči na glavno vsebino

Udeleženci projekta Beremo skupaj smo letos zakorakali že v 6. leto našega skupnega druženja s knjigo. Pridno prebiramo vse, kar ponujata bogata domača in tuja književna produkcija: od najimenitnejših svetovnih klasikov in pozabljenih knjig z literarnega obrobja do najbolj branih knjižnih novosti. Med sabo si vse leto izmenjujemo knjižna priporočila, napoči pa tudi čas, ko se dobimo v živo in spregovorimo kakšno »modro« na sproščenem klepetu ob čaju in piškotih.

Ena takih priložnosti se je ponudila v četrtek, 29. marca 2018, ko je šolska knjižnica gostila (prvo tovrstno) velikonočno knjižno čajanko. Na čajanki se nam je tokrat kot gost pridružil dr. Dragan Potočnik, slovenski zgodovinar, profesor, pisatelj, pesnik, predvsem pa neumorni svetovni popotnik.

Literarni večer so zaznamovala z živopisanimi anekdotami prežeta pričevanja o nam oddaljenih, »tujih« deželah Bližnjega in Daljnega vzhoda, ki jih je Potočnik obiskal tekom svojega ustvarjanja. Številne dežele so našle mesto v njegovih potopisih, poeziji in v zadnjem času tudi v romanih.

Bralci smo uživali v zgodbah o Iranu, Indiji in Nepalu, ki jih je naš gost stresal kar iz rokava. Ob tem smo dobili marsikatero idejo za počitniško branje, verjamemo pa tudi, da se je v marsikomu prebudila še skrita popotniška žilica.

Ob koncu druženja je vsak bralec v dar prejel posebno velikonočno darilce, ki so ga pod mentorstvom Matica Čadeja in Tadeja Gregorca izdelali učenci interesne dejavnosti Pravljična ustvarjalnica.

Gostitelj čajanke, Tadej Gregorc

Dostopnost