Skoči na glavno vsebino

Ali veste, da:

 • so bili antični astronavti prepričani, da je Zemlja središče vesolja,
 • vesolje nima sredine, saj se neprestano širi – nemogoče je doseči rob vesolja,
 • je Zemlja stara približno 4.5 milijarde let, vesolje pa naj bi bilo staro vsaj 13.5 milijard let,
 • je Sonce tako veliko, da bi vanj lahko vstavili milijon planetov Zemlja,
 • v vesolju ne moreš jokati tako kot na Zemlji; ker solze ne spolzijo po obrazu navzdol, pod očmi nastane cela lužica vode, ki se drži obraza,
 • bodo odtisi čevljev in gum na peščenih Luninih tleh, ki so ostali za astronavti odprave Apollo 11, ostali za vedno, saj ni vetra, ki bi jih zabrisal.

  Vse to in še več smo šestošolci spoznavali pri pouku geografije, saj smo spoznavali vesolje, planete, galaksije in zvezde. Vsak izmed nas je pripravil predstavitev o enem izmed planetov, potem pa smo naše znanje še utrdili na obisku planetarija, ki so ga ob dnevu raziskovalcev pripravili v Osrednji knjižnici Celje.
  Tako je obisk planetarija predstavila Erin: V petek, 7. 10. 2022, smo se šestošolci odpravili v Osrednjo knjižnico Celje. V študijski čitalnici nas je pričakala gospa Tanja iz Planetarija Odiseja iz Podčetrtka. Pogovarjali smo se o vesolju in pojavih ter telesih v njem. Še posebej so nas navdušili planeti, saj smo lahko sestavili sestavljanko in makete planetov postavili na pravo mesto v vesolju. Veliko smo se naučili in se obenem še zabaval
  Vabimo vas, da si naše predstavitve planetov ogledate na razstavi v 1. nadstropju šole, med učilnicama AN 2 in kabinetom DSP.

  6. a in 6. b z učiteljico Urško Sotler
Dostopnost