Skoči na glavno vsebino

Šolsko leto bo kmalu naokoli, z njim pa se je v torek, 20. maja, zaključila že druga sezona bralne značke za odrasle na III. osnovni šoli Celje. Gostitelja, knjižničarja Urška Sotler in Tadej Gregorc, sva gostila večino bralnih značkarjev, ki se jih je v tem šolskem letu nabralo kar 72.

Rdeča nit prireditve, ki je potekala v sproščenem, humornem vzdušju, je bila sreča. Zato smo na vabila, ki so jih prejeli bralni značkarji, zapisali misel Toneta Pavčka: »Sreča je srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi.« Vsi naši bralni značkarji so tisti pravi ljudje po meri nas knjižničarjev, ki smo vsak dan obkroženi s knjigami in branjem. Dobre sledi so puščali s sodelovanjem pri bralni znački, s knjigami, ki so jih prebrali, s priporočili, ki so jih delili drug drugemu. Lahko bi misel Toneta Pavčka predelali tudi takole: »Sreča je srečati dobre knjige, ki v tebi pustijo dobre sledi.« Letos so jih naši bralni značkarji srečali ogromno in izbor priporočil smo spet izdali v knjigi, ki je vsako leto obsežnejša in jo je z veseljem prebirati.

Tudi med bralci so se v letošnjem letu spletle posebne vezi. Nismo se družili le s knjigo, temveč tudi med sabo. Naša bralna značka je živela polno življenje tudi med letom, ko smo pripravili dve izjemno uspešni knjižni čajanki. Na njih smo se pogovarjali o vsem mogočem, povezanem s knjigo: o svojih bralnih navadah, najljubših knjigah, naših bralskih pravicah, odnosu med knjigo in filmom, spodbujanju branja med mladimi. A najbolj nam je vsem ostalo pristno toplo vzdušje na obeh čajankah, ko smo imeli občutek, da bi lahko sedeli ure in ure in se pogovarjali. Tudi tokratna prireditev je bila prav posebna. Ob uvodnem nagovoru, ki je bilo prežeto tudi s kančkom humorja, je tisti »tapravi« (humor, seveda) nastopil z našim gostom, slovenskim igralcem Renatom Jenčkom. Mojster, kot je, nas je uspel nasmejati, kot se za takšno prireditev tudi spodobi. Tudi zaradi njega je prireditev izjemno uspela.

Ob koncu smo vsem, ki so osvojili bralno značko, podelili zaslužena priznanja, knjižne nagrade za najuspešnejše med njimi in drobna darilca, broške v obliki slončka, ki jih bodo opominjale, da je sreča tudi v knjigah, le najti jo je treba. Spodbudijo naj nas, da se naslednje šolsko leto spet skupaj srečujemo s knjigami in v živo.

A presenečenj še ni hotelo zmanjkalo. Za konec smo se posladkali še s presenečenjem, ki ga je za nas pripravila ekipa Poloninih sladkih skrivnosti, tortice na palčkah s prav posebnimi sladkimi črkami, ki so dale piko na i čudoviti prireditvi.

»Sreča domuje pri tebi. Tudi pri meni. Tudi pri tvojih in mojih znancih in prijateljih. Sreča je razdeljena na vse ljudi in se na smeh drži in je nikoli ne zmanjka. Ko se sreča deli, se množi. Sreča pozna samo to matematiko. Ne da se je kupiti in ne prodati, mogoče jo je samo razdati.« (B. Golob)

Naj vas spremlja sreča in naj trosi svoje cekine med vas, drugo leto pa se srečamo v tretji sezoni bralne značke za odrasle na III. osnovni šoli Celje.

Knjižničarka Urška Sotler

Dostopnost