1a

Razredničarka: Sanja Marcen Cvahte1a sova

2. učiteljica: Petra Odlazek

Otroci imajo majhne noge,
a delajo največje korake
do sonca
do sreče, čez svet
in puščajo za vse zanesenjake
v prihodnosti sled.

Ko prihajajo iz njihovih ust
tiste velike besede,
kakor sonce
in sreča in svet,
je kot bi iz velike sklede zajemali sladko jed.

In ko se nasitijo, sijejo
od zdravja in židane volje
kot sonce
kot sreča
kot svet,
ki se je premaknil na bolje
za celo velikanovo ped.

(Tone Pavček)

KROKODILJI ZOBOBOL IN ZAKLJUČEK BRALNEGA PRIZNANJA V 1. RAZREDU

Nekoč je ob reki Nil živel krokodil. Bil je pravi, veseljaški krokodil, a imel je eno zelo slabo lastnost. NIkoli, res nikoli si ni umil zob. Vse je bilo lepo in prav, dokler ga ni neko jutro zbudila kljuvajoča bolečina. Auuuuuuuuuuuuuuuuu! Kaj pa zdaj? Krokodili rabijo zobe, le kaj bi bilo, če bi mu vsi izpadli? Šment, nekaj bo treba ukreniti! Kaj? To smo ugotovili, ko nas je predzadnji dan šole obiskala knjižničarka Urška in nam odigrala lutkovno pravljico Krokodilji zobobol. Čestitala nam je, da smo prav vsi letos veliko brali, si izposojali knjige v šolski knjižnici in v Mišku Knjižku ter tako osvojili bralno priznanje.

PRAVLJIČNA URICA V KNJIŽNICI OB VESELEM DECEMBRU

December je prav poseben mesec. Pravljično vzdušje nas čaka na vsakem koraku. Doma, v šoli, v mestu Celju, ki je praznično okrašeno, pa tudi v šolski knjižnici. S prvošolci se v knjižnici pogosto srečujemo, v decembru pa sem jih povabila na prav posebni, pravljični obisk. Učenci so vstopili v okrašeno knjižnico, kjer so gorele lučke ter se v pravljičnem kotičku posedli na preprogo. Po prijetni zgodbi z naslovom Sneg, ki je postregla s številnimi zanimivimi preobrati, je sledilo ustvarjanje. Ker prvošolci že nestrpno pričakujejo sneg, so si izdelali snežaka na smučkah, ki ga rado zebe v ušesa, zato so mu nadeli naušnike za zimo. Prav zabavni snežaki so nastali. Ali so z njimi priklicali zimo, pa presodite sami!

“HALLOWEEN” V NAŠEM RAZREDU

UČNI SPREHOD – GOZD JESENI

Jesensko listje kam hitiš ujeli bi te radi,

ko z vetrom rajaš in vrtiš kot zlato se kolo.

Izkoristili smo zadnje sončne žarke in se podali na učni sprehod v gozd nad mestnim parkom. Opazovali smo drevesa, poslušali zvoke v naravi,  nabirali liste in plodove, predvsem pa uživali v jesenski idili.

Naslednji dan smo liste in plodove razvrščali po oblikah, barvah, velikosti… ter naslikali čudovita drevesa v jesenskih barvah.

DRUGI  ŠPORTNI  DAN

Tudi v drugo smo dokazali, da smo dobri pohodniki. Izbrali smo prekrasen jesenski dan in uživali v lepotah narave. Naš cilj je bila Lovska koča nad mestnim parkom. Na koncu pa smo osvojili še mestna igrala. Poglejte si nas v akciji!

UČNI SPREHOD – VARNO V ŠOLO IN DOMOV

Zakaj nosimo rumeno rutico in kresničko?

Kako pravilno prečkamo cesto?

Kje smemo hoditi in kje se lahko vozimo s kolesom?

Na kaj nas opozarjajo prometni znaki v naši okolici?

… o tem smo veliko govorili v razredu, nato pa smo se odpravili na učni sprehod in vse skupaj ponovili in utrdili. Kako nam je šlo pa si oglejte v galeriji slik!

»DRUGAČEN DAN« ali ELMERJEV DAN

Poznate zgodbico o slončku Elmerju?

Učiteljice so nam pripravile «drugačen dan« ali ELMERJEV DAN.

Ta dan smo stkali nova poznanstva in prijateljstva. Nismo pripadali ne 1.a in ne 1.b razredu, temveč so nas učiteljice razporedile po barvah zamaškov, ki smo jih zjutraj izžrebali. Vsaka od učiteljic je pripravila svojo delavnico…branje zgodbice v angleškem jeziku, igre barv, izdelovanje mask, razvijanje »fine motoroke« s pomočjo kljukic, perlic, pincet, zamaškov…razvijanje čutil s pomočjo socialnih iger in nenazadnje risanje z nogami.

Dan, ki nam bo ostal v posebnem spominu, saj smo se ves dan igrali, pa vendar veliko novega spoznali, doživeli in najpomembneje stkali nova prijateljstva.

OBISK POLICISTKE

Tudi letos nas je obiskala policistka. Od prvega šolskega dne spremlja prihode otrok v šolo in dnevno zabeleži ogromno prekrškov (nepravilno prečkanje ceste, neprivezani starši in otroci, otroci na sovoznikovem sedežu…).

Z veseljem se odzove našemu povabilu in otrokom predstavi delo policista, svojo opremo in pomen nošenja rumenih rutic in kresničk.

Z nami je odšla tudi na kratek sprehod in nas opozorila na varno hojo v koloni in skupinskem prečkanju ceste.

Na koncu smo bili deležni velike pohvale saj smo nalogo z odliko opravili.

Konec šolskega leta pa nas je povabila, da si lahko skupaj ogledamo policijsko postajo.

1. A PRVIČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V torek, 17. septembra, na Dan zlatih knjig in ob začetku tekmovanja za bralno priznanje, je šolska knjižnica zažarela v polnem sijaju veselih in nadobudnih otroških lic. Prvič v tem šolskem letu so nas namreč obiskali naši prvošolci. Da bi se jim prvi obisk šolske knjižnice kar najlepše vtisnil v spomin, smo jim pripravili topel sprejem. Skupaj smo ugotovili, da je naša šolska knjižnica prostor, namenjen vsem učencem naše šole. Je majhna, a prav zato se v njej še toliko bolje počutimo, ko brskamo po knjigah in si jih izposojamo. A to pride na vrsto naslednji mesec!
Ker pa je včasih poslušati, kaj piše v knjigi, še zanimiveje kot listati po njej, je gospa knjižničarka otrokom prebrala zanimivo pravljico o tem, kaj se zgodi, če se želi volk naučiti brati, da bi se lažje spoprijateljil z živalmi na kmetiji. Ja, prav ste slišali! Volk iz pravljice Tiho, tukaj beremo!
Učenci so pravljico poslušali z napetimi ušesi in uživali v podobah iz pravljičnega sveta.
Vsak prvošolec je nato v dar prejel knjigo Škrat Kuzma dobi nagrado ter knjižno kazalo v podobi lubenice, ki jim bo v pomoč pri branju zgodbic in pravljic skupaj s svojimi starši.
Knjižničarka Urška Sotler

 

NA DRSALNEM TEČAJU

Za nami je še en prijeten teden. Bili smo na drsalnem tečaju. Nekateri prvič, drugi so obnavljali svoje znanje. Ste že slišali za «KINDER PINGVIN«…tako smo korakali najprej po gumijasti, nato še po ledeni podlagi. Na koncu pa smo že spretno premagovali ovire, risali limonce in vijugali med količki. Za dobro opravljeno delo pa smo prejeli posebne medalje, ki že krasijo naše sobe.

Nekaj vtisov smo zbrali v galeriji slik.

OBISK KMETIJE PODPEČAN

V četrtek, 19. 9. 2019, smo imeli naravoslovni dan. Obiskali smo kmetijo Podpečan v Galiciji pri Celju.

Naj vam zaupamo nekaj zanimivih podatkov: imajo kar 200 kokoši dnevno poberejo 180 jajc, 85 glav živine (od tega 45 krav molznic), 16 prašičev, 7 petelinov, 5 okoliških mačk, 3 zajce in psičko z dvema mladičema

Njihova glavna dejavnost je prireja mleka, dnevno ga namolzejo od 700 do 800 litrov!

Gospodarica nas je prijazno sprejela in nam na začetku ponudila bogat domač zajtrk. Ko smo se okrepčali, smo se odpravili na ogled kmetije. Ustrezno obuti in opremljeni smo se sprehodili skozi hleve, kjer smo lahko božali krave in teličke, pobirali jajca, božali zajčke, pse in mačke. Ostal nam je čas še za igro na bližnjem travniku. Polni vtisov in prijetno utrujeni smo se vrnili proti šoli.

Vtisi učencev:                                                                                                                

Všeč mi je bilo, ko sem pobožala telička.

Ena krava je imela na sebi blato.

Všeč mi je bilo pobiranje jajc.

Zapomnil sem si vonj hleva.

PRVI ŠPORTNI DAN

V petek, 13.9.2019, smo imeli prvošolci prvi športni dan. Na pohod smo se odpravili v smeri Visečega mostu. Pot nas je vodila ob reki navzgor. Po licih so nas božali sončni žarki, oči in ušesa pa so se spočila ob lepotah narave. Prvi postanek smo naredili pri Špici, kjer smo se okrepčali z malico. Najslajše pa je bilo na koncu, ko smo si privoščili še kratko igro na igralih v mestnem parku. Utrujeni, vendar zadovoljni smo se po napornem dopoldnevu vrnili nazaj v šolo in se že veselimo novega športnega dne!

PRVI ŠOLSKI DAN

Za prvošolčke je bil prvi šolski dan prav poseben, saj so v šolo prišli skupaj s svojimi starši. Na dvorišču je plapolalo kar 53 balončkov rumene in rdeče barve.

Najprej so se vsi odpravili v telovadnico, kjer jih je pričakala Pika Nogavička. Po kratkem programu je sledil prijazen pozdrav pomočnice ravnateljice, gospe Alene Munda.

Prisluhnili so tudi podžupanji, ge. Bredi Arnšek, ki je nagovorila vse zbrane.

Vsak prvošolček je prejel rumeno rutko, s katero bo bolj viden in s tem varen udeleženec v prometu.

V učilnici jih je pričakalo majhno sladko presenečenje, nato so se pozdravili z učiteljicami in se okrepčali s sadno malico.

Nasmejanih obrazov in polni pričakovanj so odšli skupaj s starši domov.

Vsi ostali učenci pa so polni pričakovanj sedli v šolske klopi v višjih razredih. Spoznali so razrednike in prejeli urnike.

Tako smo začeli še eno uspešno šolsko leto!