1b

Razredničarka: Helena Brezovnik

2. učiteljica: Petra Odlazek (2. učiteljica), Lavra Kuserbanj (2. učiteljica)

RADI POJEMO IN SE IGRAMO,

RIŠEMO IN KLEPETAMO.

RAČUNAMO ŽE DO DESET,

NA VSAKI ROKI PRSTKOV PET.

ČE VPRAŠATE, KDO TU SMO ZBRANI,

POVSOD PO SVETU SMO ŽE ZNANI.

SAJ VESTE KAJ JE 1. B,

NAJBOLJŠA KLASA, TO SE VE!

NOČ ČAROVNIC … WOOO!

SLONČEK ELMER NA KNJIŽNIH KAZALIH ZA UČENCE NA PORTUGALSKEM

V našem razredu smo se odločili, da letos sodelujemo pri mednarodni izmenjavi knjižnih kazal. Odločili smo se, da bomo izdelali knjižna kazala v obliki slončka Elmerja, ki bodo odpotovala k učencem na Portugalsko. Pridno smo zavihali rokave in se ob pomoči naše knjižničarke Urške lotili dela. Potrebno je bilo kar nekaj natančnega lepljenja in rezanja, a na koncu smo bili nad našimi Elmerji vsi zelo navdušeni. Težko se bomo poslovili od njih. Poglejte si jih v galeriji.

MICI V 1. B
V 1. b razred se je kar naenkrat prikradla majhna rožnata pošast Mici. Prav gotovo je izvedela, da v mesecu oktobru vsako jutro beremo različne zgodbice prav o njej. Ker je Mici zelo radovedna, nekoliko nagajiva a prijazna pošast, se je odločila, da bo kar ostala v 1. b razredu. Malo se bo učila, veliko igrala, opazovala otroke in učiteljico, ter jim včasih kakšno zagodla. Ampak nam je prav všeč ta naša Mici, čeprav nam večkrat kaj ušpiči!

RAZREDNO GLEDALIŠČE – BOBEK IN BARČICA

Učenci v 1. b smo se prvič preizkusili v vlogi gledaliških igralcev. Spoznali smo pravljico Bobek in barčica, se naučili kratko dramsko besedilo, pripravili sceno, razdelili vloge in si nadeli kostume. Naša učilnica se je tako spremenila v pravo gledališče, mi učenci pa smo postali pravi igralci. Pri tem smo se zelo zabavali. Naučili smo se tudi, da je pri igranju zelo pomembno sodelovanje in spremljanje dogajanja v predstavi in v »dvorani«. Na koncu nas je občinstvo nagradilo z močnim aplavzom.

IZDELOVALI SMO DRUŽABNE IGRE IN IGRAČE

V mesecu oktobru je učilnica v 1. b razredu postala prava izdelovalnica igrač. Imeli smo tehniški dan, kjer smo si izdelali svoje igrače. Prav vsak si je sam izdelal svojo papirnato vrtavko – spiner, naredili pa smo tudi dve družabni igri: prstni twister in zabavno namizno prstno igro za gibljivost prstkov in prepoznavanje barv. Dan smo zaključili tako, da smo vse izdelane igrače dobro preizkusili.

PRI POUKU …
Poglejte nekaj naših aktivnosti pri pouku SPO, MAT in LUM.

RAZMIGAJMO MALE PRSTKE

Da bomo čimbolj spretno risali vzorčke, pisali črke in številke, smo skozi igro urili spretnosti naših prstov in pravilnega prijema pisala. Najprej smo ogreli prstke ob pesmici Kje je palček, se razdelili v skupine, nato pa se lotili zanimivih nalog. Sestavljali smo vzorčke, obešali barvne kljukice in sestavljali barvno zaporedje, prebirali in natikali barvne kroglice, zavezovali čevlje, s pincetami polagali »puhke« na različne motive… Oglejte si nas v GALERIJI fotografij.

VARNO V PROMETU – PRVOŠOLCE OBISKALA POLICISTA

»VARNO, VARNO ČEZ CESTO,
GREMO, GREMO V NAŠE MESTO,
VARNO, VARNO ČEZ CESTO,
GREMO, GREMO NA SPREHOD!

(Grega Sulejmanovič – Čarovnik Grega)

So ob koncu prepevali prvošolci policistoma, ki sta nas varno popeljala skozi različne prehode za pešce v okolici šole. Seznanila sta nas o nevarnostih in pravilih v prometu, o varni hoji na poti v šolo, o pravilnem prečkanju ceste na prehodih, o pomembnosti nošenja rumene rutice in o uporabi kolesarske čelade ter varnostih pasov v avtomobilih. Na sprehodu smo hodili po pločniku in se naučili varno prečkati cesto na prehodu za pešce. Ker smo zelo dobro poslušali in sodelovali,  sta nam policista obljubila, da si bomo lahko za nagrado ob koncu šolskega leta ogledali še policijsko postajo in njihova vozila. Policistoma se za vse nasvete lepo zahvaljujemo.

Kako poskrbimo za svojo varnost v prometu spoznavamo tudi v razredu pri urah spoznavanja okolja. V šolo obvezno nosimo rumeno rutko, ko pa smo na cesti v megli ali zvečer, obvezno nosimo kresničko in različne odsevnike.

NA OTVORITVI KOŠARKARSKEGA IGRIŠČA

V torek, 4. 10. 2022, smo se prvošolci udeležili slovesnosti ob odprtju košarkarskega igrišča pri dijaškem domu v Celju. Bilo je zanimivo, saj nas je s svojim izjemnim nastopom z spektakularnimi akrobacijami razveselila akrobatska skupina iz Ljubljane Dunking Devils. Oglejte si nekaj utrinkov v galeriji.

PET KUŽKOV IŠČE PRAVEGA

V našem razredu zelo radi beremo. Še posebej so na všeč knjige, v katerih je več zgodbic. Ena izmed takšnih je knjiga pisateljice Polonce Kovač – Pet kužkov išče pravega. Ves teden smo vsako jutro v jutranjem krogu nestrpno čakali, da prisluhnemo dogodivščinam in vragolijam petih jazbečarskih kužkov: Bobi, Biser, Bolfi, Bukso in Bubika. Pri likovni umetnosti smo iz trdega papirja izdelali vsak svojega kužka, ki nam je bil v knjigi najbolj všeč. Poglejte, kaj je nastalo …

DRSALNI TEČAJ

Kljub deževnemu vremenu, smo se prvošolci zadnji teden v septembru odpravili na drsalni tečaj, kjer so nas čakale razburljive dogodivščine na ledu. Nadeli smo si topla zimska oblačila in čelade ter se pogumno podali na led. Na drsališču smo zelo uživali, z nami pa se je trudilo šest drsalnih učiteljev. V petek so nas prišli pogledat starši in stari starši. Pokazali smo jim svoje drsalne veščine, na koncu pa prejeli zaslužene medalje. Naše dogodivščine na ledu si oglejte v GALERIJI fotografij.

PREDSTAVITEV ŠPORTOV IN PLESA

S svojim obiskom na naši šoli so nas razveselili plesalci plesne šole Superstar, košarkarji iz KK Celje, rokometaši RK Celje in karateist iz Karate Klub Dinamik Celje. Plesalka in plesalec plesne šole sta nas naučila dve zanimivi koreografiji, ob katerih smo neznansko uživali. Košarkarji in rokometaši so nam pripravili poligon in štafetne igre s košarkarskimi in rokometnimi žogami, preko katerih smo spoznali osnove košarke in rokometa. Karateist pa nam je predstavil osnovne tehnike karateja. Bilo nam je strašansko všeč!

»DRUGAČEN DAN« ali ELMERJEV DAN

Poznate zgodbico o slončku Elmerju?

V četrtek, 22. 9. 2022, smo imeli prav poseben dan – «drugačen dan« ali ELMERJEV DAN. Ob slikanici smo spoznali slončka Elmerja, ki je drugačen od ostalih slonov. Ugotovili smo, da smo tudi ljudje med seboj drugačni, vendar kljub drugačnosti vsi enaki. Skozi različne aktivnosti smo prepoznavali barve, jih razvrščali, ugotavljali barvno zaporedje, urili naše prstke z različnimi vajami za pincetni prijem, risali vzorčke na slonih, barvali pobarvanko, se naučili angleško pesem in ples Elephants Have Wrinkles ter izdelovali naglavne maske slončka Elmerja. To je bil res prav poseben dan, ki nam bo ostal v posebnem spominu!

NA KMETIJI JE LEPO…

V torek, 20. 9. 2022, so imeli prvošolci naravoslovni dan.  Z avtobusom smo se odpeljali na kmetijo Podpečan v Galiciji, kjer smo preživeli zanimivo dopoldne. Najprej nas je gospodarica pogostila z bogatim domačim zajtrkom in doma pripravljenim sokom ter nam povedala nekaj zanimivih informacij o kmetiji. Seveda so nas vse najbolj zanimale domače živali in kmetijski stroji. Ogledali smo si zajčke, hlev s kravami in telički, svinjak s svinjami in malimi pujski, kurnik s kokošmi, piščančki in petelini. Pobirali smo tudi jajca iz kokošnjaka. Na koncu pa smo sproščeno tekali in se igrali na bližnjem travniku. Oglejte si naše »kmečke« dogodivščine v galeriji.

ROJSTNI DNEVI V 1. B

Takole smo pozirali za naš rojstnodnevni razredni koledar:

PRVI ŠPORTNI DAN IN POUK NA PROSTEM

Prvošolci smo imeli na začetku meseca septembra prvi športni dan, ki je bil povezan s poukom v naravi. Zjutraj smo se v razredu pogovorili o pravilih varnega obnašanja v prometu in v naravi, si nadeli rumene rutice in se podali na pot. Pot nas je vodila skozi mesto, ob reki Savinji, v smeri proti Špici. Lepo in sončno vreme nam je dan še polepšalo. Na poti smo opazovali promet,  naravo, rečni tok Savinje, poslušali smo zvoke v naravi in okolici ter se nadihali svežega zraka.  Ko smo prišli na cilj, smo se zasluženo okrepčali z malico. Po malici smo se igrali z barvnim padalom. Ob različnih zabavnih gibalnih igrah smo ponovili osnovne barve, se orientirali na sebi in v okolici ter se naučili deklamacijo Leva in desna. S kratkim tekom in gibalnimi vajami smo porabili še preostanek energije. Naša doživetja si oglejte v galeriji fotografij.

PRVI ŠOLSKI DAN

Za prvošolce je bil prvi šolski dan prav poseben, saj so v šolo prišli skupaj s svojimi starši. Na dvorišču je plapolalo kar 66 balonov rumene, rdeče in zelene barve.

Prvošolci so se skupaj s starši odpravili v telovadnico, kjer jih je pričakala Pika Nogavička. Po kratkem programu je sledil prijazen pozdrav gospoda ravnatelja in gospoda župana.

V učilnici so se prvošolci pozdravili z učiteljicami in se okrepčali s sadno malico. Vsak prvošolec je prejel rumeno rutko, s katero bo bolj viden in s tem varen udeleženec v prometu. Na koncu jih je pričakalo še majhno sladko presenečenje. Nasmejanih obrazov in polni pričakovanj so odšli skupaj s starši domov.