1b

Razredničarka: Helena Brezovnik

2. učiteljica: Sara Urbanija

RADI POJEMO IN SE IGRAMO,

RIŠEMO IN KLEPETAMO.

RAČUNAMO ŽE DO DESET,

NA VSAKI ROKI PRSTKOV PET.

ČE VPRAŠATE, KDO TU SMO ZBRANI,

POVSOD PO SVETU SMO ŽE ZNANI.

SAJ VESTE KAJ JE 1. B,

NAJBOLJŠA KLASA, TO SE VE!

ITALIJANSKA URICA V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Italija je dom dobre hrane, znanih stavb, super hitrih avtomobilov in navdih za junake iz risanke Ninja želve, ste to vedeli? Približno 2000 let nazaj je bil Rim center Rimskega cesarstva. Rimljani so izumili mnogo stvari, ki jih uporabljamo še danes, na primer beton, knjige in celo centralno ogrevanje. Gradili so neverjetne, dolge ravne ceste in najlepše stavbe, hi si jih lahko ogledamo še danes. Ena izmed njih je Kolosej v Rimu. Ogromen stadion niso uporabljali za koncerte in nogometne tekme, ampak so Rimljani tu spremljali strašne dvoboje med ljudmi, ki so se imenovali gladiatorji. Gladiatorji so se včasih borili eden proti drugemu, včasih proti kriminalcem, včasih pa tudi proti divjim zverem, kot so levi. Vse to in še več so izvedeli naši prvošolci na italijanski urici v šolski knjižnici. Knjižničarka Urška Sotler jim je najprej pripovedovala o Italiji, nato pa prebrala knjigo Miški na luni, ki jo je napisala italijanska pisateljica Lucia Scuderi. Preden so se prvošolci odpravili v razrede, so ustvarili prikupne miške knjižna kazala, ki jih bodo spominjale na Italijo, ki smo jo letos preučevali v projektu Evropska vas.
Knjižničarka Urška Sotler


PLAVALNI TEČAJ V 1. B

Učenci 1. b so se udeležili organiziranega plavalnega tečaja. Vsak dan so se z avtobusom odpravili do kopališča Golovec, kjer so jih čakale plavalne učiteljice. Učiteljice so s posebnimi pedagoškimi pristopi nekatere učence odvajale strahu pred vodo, tistim, ki so na vodo že prilagojeni, pa so postavljale zahtevnejše izzive. Učenci so se učili prsnega plavanja (kravl, žabica) in izvajali različne vaje. Vsak dan pa so se najbolj veselili časa, ki je bil namenjen prosti igri v vodi. Vsi učenci so bili uspešni, za svoje znanje so prejeli pohvale in diplome.

SNOVI OKOLI NAS

Pri spoznavanju okolja smo spoznavali telesa in snovi okoli nas. Ugotovili smo, da so snovi lahko iz lesa, stekla, kovine, plastike, blaga, papirja… Ugotavljali smo razlike in podobnosti med njimi ter jih razvrščali po izbranih lastnosti. Razdelili smo se v skupine, razvrščali sličice predmetov iz različnih snovi, nato pa izdelali plakate. Vsaka skupina predstavila svoj ugotovitve, plakate pa smo obesili na steno razreda.

 

OBISK PRAVLJIČNE DEŽELE NA GLAVNEM TRGU

V prazničnem decembru smo v našem mestu prvošolci obiskali Pravljično deželo. Dobrodošlico na Glavnem trgu so nam zaželele pravljične vile in škrati. Zaplesali in zapeli smo okrog okrašenih smrek, vile pa so nas popeljale na kratek sprehod po lepo okrašenem mestu. Ustavili smo se v avli Muzeja novejše zgodovine, kjer smo poslušali pravljico o škratu Smetnjačku.

[Prikaži kot diaprojekcijo]

V 1. B SE IGRAMO GLEDALIŠČE

Učenci 1. razredov smo se prvič preizkusili v vlogi gledaliških igralcev. Spoznali smo pravljico Lisica in jež, se naučili kratko dramsko besedilo, pripravili sceno, razdelili vloge in si nadeli kostume. Naša učilnica se je tako spremenila v pravo gledališče, mi učenci pa smo postali pravi igralci. Pri tem smo se zelo zabavali. Naučili smo se tudi, da je pri igranju zelo pomembno sodelovanje in spremljanje dogajanja v predstavi. Učiteljici sta nas nagradili z močnim aplavzom.

RAZMIGAJMO MALE PRSTKE

Da bomo lažje risali vzorčke, pisali črke in številke, smo skozi igro pridno razmigali naše prstke. Sestavljali smo vzorčke, obešali barvne kljukice in sestavljali barvno zaporedje, prebirali barvne kroglice, zavezovali čevlje, s pincetami polagali »puhke« na različne motive …

JESEN V PARKU IN V GOZDU

Prvošolci in učiteljice smo izkoristili lep jesenski dan za obisk mestnega parka in gozda. Preden smo krenili na pot smo ponovili pravila varne hoje po cesti in o gozdnem bontonu. Razdelili smo se v štiri skupine in si ogledali različna drevesa, nabrali liste in plodove, v podrasti iskali gozdne živalice, delali odtise lubja in poslušali zvoke narave. Kar naenkrat pa smo se spremenili v gozdne škrate, naredili smo si zanimive naglavne maske iz raznobarvnih jesenskih listov.

Več o našem raziskovanju si lahko ogledate v galeriji  fotografij.

 

VARNO V PROMETU – OBISK POLICISTKE

Obiskala nas je ga. policistka ter nam predstavila svoj poklic. Pogovarjali smo se o varni hoji na poti v šolo, o pravilnem prečkanju ceste na prehodih, nošenju rumene rutice in uporabi varnostih pasovih v avtomobilih. V njeni navzočnosti smo odšli na kratek sprehod po okolici naše šole in vadili hojo čez prehod za pešce. Ker smo zelo dobro poslušali in sodelovali, nam je policistka obljubila, da si bomo lahko za nagrado na koncu šolskega leta ogledali še policijsko postajo in vozila.

 

DRSALNI TEČAJ

Komaj smo prvošolci zakorakali v nove šolske klopi, že so nas čakale razburljive dogodivščine na ledu. Na drsališču smo zelo uživali, z nami pa se je trudilo šest drsalnih učiteljev. Osvojili smo veliko drsalnih veščin, na koncu pa prejeli zaslužene medalje. Naše dogodivščine na ledu si oglejte v galeriji fotografij.

 

PRVIČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI

17.septembra obeležujemo dan zlatih knjig. Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. S 17. septembrom se vsako leto začne branje za bralno značko, ki se uradno zaključi 2. aprila, ob svetovnem dnevu knjig za otroke. Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.
Tudi naše prvošolce smo ob dnevu zlatih knjig povabili v šolsko knjižnico. A glej ga zlomka, tam jih ni pričakala knjižničarka, ampak volk! Pa niso bili nič prestrašeni, ti prvošolci. Ugotovili so, da le niso vsi volkovi v pravljicah strašni in neprijazni, ampak se najdejo tudi taki, čisto prijazni. Volk je bil sicer precej sit od jutranjega zajtrka (očitno je pohrustal ubogo knjižničarko) in precej brez glasu, ampak je otrokom vseeno uspel prebrati knjigo Tiho, tukaj beremo. Učencem je poleg darilnih knjig Ponikalnice Miroslava Košute podelil še tradicionalna knjižna kazala. »Še bomo prišli, so v en glas zaklicali prvošolci, le upamo, da nas bo naslednjič le pričakala knjižničarka Urška«.
Zapisala: Urška Sotler (alias volk)

 

»DRUGAČEN DAN« ali ELMERJEV DAN

Poznate zgodbico o slončku Elmerju?

Učiteljici sta nam pripravili «drugačen dan« ali ELMERJEV DAN. Ob slikanici smo spoznali slončka Elmerja, ki je drugačen od ostalih slonov. Ugotovili smo, da smo tudi ljudje med seboj drugačni, vendar kljub drugačnosti vsi enaki. Skozi različne aktivnosti smo prepoznavali barve, jih razvrščali, ugotavljali barvno zaporedje, risali vzorčke na slonih, se naučili angleško pesem in ples Elephants have wrinkles ter izdelovali naglavne maske slončkov. To je bil res prav poseben dan, ki nam bo ostal v posebnem spominu.

 

ROJSTNI DNEVI V 1. B

Takole smo pozirali za naš rojstnodnevni razredni koledar.

PRVI ŠPORTNI DAN – POHOD PROTI VISEČEMU MOSTU

V torek, 14. 9. 2021, smo imeli prvošolci prvi športni dan. Nadeli smo si rumene rutice in se podali na pot. Izpred šole smo se odpravili ravno tedaj, ko so prvi sončni žarki posvetili skozi jutranjo meglo. Naredil se je čudovit dan, poln dobrega vzdušja. Pot nas je vodila skozi mesto, ob reki Savinji, v smeri proti Špici. Na poti smo opazovali naravo, živali in rečni tok Savinje. Poslušali smo petje ptic in se nadihali svežega zraka. Ko smo prišli na cilj, smo se zasluženo okrepčali z malico in posladkom. S kratkim tekom in gibalnimi vajami smo porabili še preostanek energije. Naš pohod si oglejte v galeriji fotografij.