Skoči na glavno vsebino


NOVEMU GLASILU NA POT …


Dragi bralci in bralke!

Pred vami se razprostirajo strani novega šolskega literarnega glasila. Otroška domišljija ne pozna meja, kar vam bomo na teh straneh tudi skušali prikazati. Učenci pri pouku pridno ustvarjajo in poustvarjajo, najizvirnejše izdelke pa vam ponujamo v širše branje. Prebrati boste imeli priložnost izvirne pesmi, zabavne zgodbe in tudi prave časopisne članke. Do konca šolskega leta želimo zapolniti stran z najrazličnejšimi domislicami – kot se bodo hkrati pri pouku naše glave polnile z vsem novim znanjem – dokler ne bo naša zadnja domislica počitnice.

Želimo vam obilo bralnega užitka!

 

Basni in njihovi nauki niso nastajali zgolj nekoč. Sedmošolci so na novo ubesedili modrosti, ki veljajo še danes.

Že basni nas učijo, da je pred močnim slabiš zmeraj kriv. Kako pa je danes? Kje se danes skrivajo volkovi in prežijo na svoja jagnjeta? Julija Kranjc je s svojo sodobno basnijo sodelovala na literarnem natečaju Rima raja. 

 

Bil je petek popoldne. Lahko bi rekli, da običajen, čeprav za vsakega posameznika popolnoma drugačen. Martin Steblovnik je z delom Tisti petek popoldne sodeloval na literarnem natečaju Bodi pisatelj. 

Na literarnem natečaju Bodi pisatelj je Tia Eria Skrt za delo Sošolka prejela prvo nagrado. Zelo uspešno je predstavila doživljanje sodobnih odnosov med mladimi.

Čeprav komaj na začetku svoje življenjske poti, se mladi večkrat sprašujejo, kako je, ko se bliža neizbežni konec. Pesem, ki se je uvrstila med najboljših 20 del na Roševih dnevih.

 

V 18. stoletju so se razsvetljenci odločili, da je potrebno prebuditi slovenski narod. A ga je potrebno tudi danes? Tako razmišljajo naši mladi …

Ljubezen lahko drobne trenutke spremeni v neskončne zgodbe in usodni: »Oprosti, ampak ne!« ostane z nami celotno življenje.


Učenci 3. a so po vzoru Pavčkove pesmi Mama je ena sama pesnili svoje pesmi za mame. Radovedni bralec bo lahko izvedel mnogo razlogov, zakaj so mame najlepše in najboljša stvar na svetu.

Kako popisati drobne odločitve, ki ti za vedno spremenijo življenje? Naši devetošolci so smuknili v najrazličnejše kože.

Učenci od 6. do 9. razreda so si ogledali francoski film Gospodična Nemitežit. Vas zanima, kaj vse je počela Aurora, glavna junakinja? Pokukajte!


Vsi drugačni, vsi enakopravni! Geslo, ki bi naj že dolgo veljalo, a še vedno trčimo ob že ustaljene predsodke. – Podoba sveta, s katero se mora srečati vsak odraščajoči.

Kaj se dogaja, ko pomembneži naše družbe sprejemajo nepopravljive politične poteze? V 9. razredu je nastala presunljiva zgodba malega človeka na črni petek leta 1929.


3. razredi so poustvarjali po vzoru Svetlane Makarovič. Ob branju začutimo, da se že med najmlajšimi skrivajo pravi pisatelji in likovniki.

 

Ivan Cankar je v Kralju na Betajnovi predstavil zlorabo moči, ki jo še vedno srečujemo. Kaj bi se zgodilo, če bi oblast predali našim mladim upom? 

Strast do športa je lahko tudi navdihne nastanek edinstvene pesmi. Tako je nogometna polomija, za katero je bil kriv trener angleškega prvoligaša Manchester United, služila kot navdih za »športno« pesem.

V 9. razredu se učenci srečajo z deli Ivana Cankarja. Njegova zbirka Moje življenje, ki je zgrajena iz spominov na njegovo bridko mladost, je navdihnila tudi naše umetnike. Tako je nastala sodobnejša zgodba spomina na kruto otroštvo


Kakšno je naše domače branje? Vedno znova zanimivo in razburljivo. Nekateri namesto klasičnega poročila o prebrani knjigi raje napišejo pesem. V 6. razredih pa so učenci brali zgodbo Čarli in tovarna čokolade (R. Dahl). Zgodba jih je navdihnila, da so oblikovali junake po lastni predstavi.

             

V sodobnem času mladi pogosto premlevajo, kakšna je njihova zunanja podoba in kaj si o njih mislijo drugi. V 6. razredih je nastala navihana pesem na to temo.

Kaj se zgodi, ko se beseda in slika zaljubita? Oglejte si prečudoviti likovni pesmi, nastali izpod peresa devetošolk Lane in Aline Medved!

 
Učenci 8. razredov smo se za nekaj ur prelevili v prave novinarje. Nastal  je zanimiv portret našega učitelja zgodovine in geografije.

 

Ste vedeli, da tudi sodobni avtorji pišejo pravljice? Ob Kovačevi hvaležnosti Ferija Lainščka smo razmislili, kdo vse bi še lahko bil hvaležen.

Za vse radovedne pa še en sladkorček. Poslušajte, kako pravljica zveni v prekmurščini: https://www.youtube.com/watch?v=t7i21wh2shk

Tragedija, kot se je pripetila Urški v Povodnem možu, se lahko zgodi tudi v današnjih časih. Očividka na plesu je za nas popisala dogajanje.

Pozor pozor! Povodni mož očitno ni dokončno odpeljal Urške, saj se njene potomke še danes nahajajo med nami. Do njih se obnašajte skrajno previdno, saj vam lahko strejo srce.

Učenci 6. razredov so brali najrazličnejše pravljice, med drugim tudi Cesarjeva nova oblačila Hansa Christiana Andersena. Ob tej zgodbi so nastajale sodobne različice avtorske pravljice.

 

Dostopnost