Skoči na glavno vsebino
Ne veš, kaj bi bral? Ponujamo ti priporočila naših učencev, prav gotovo boš našel nekaj zase!
J. Palacio: Čudo
August je običajen deček. Rad ima sladoled, doma ima igralno konzolo in tečno (ali pa tudi ne) sestro. Ampak tu se pojavi problem. August je res grd. Tako pravi tudi sam. rodil se je s hudo deformacijo obraza. Želi si želi prijateljev, a ima le dva. Knjiga je napisana v več delih, skozi oči več pripovedovalcev (skozi oči mame, sestre in ostalih), kar mi je bilo še posebej všeč. August se mora skozi življenje boriti s številnimi predsodki, a na koncu mu uspe končati razred in tudi sošolci ga sprejmejo kot sebi enakega. Knjiga mi je bila zelo všeč, saj nam sporoča, da moramo biti spoštljivi drug do drugega. Priporočam jo vsem najstnikom, saj le tako ugotoviš, kako dobro ti gre v življenju, če se ti ni potrebno boriti s predsodki in ovirami, kot jih ima August. (Martin)
David Walliams: Babica barabica
Knjiga govori o 11-letnem Benu, ki mora vsak petek zvečer oditi prespat k svoji babici, ki je po njegovem mnenju zelo dolgočasna. A Ben ne ve, da ima babica skrivnost. Je namreč tatica. Ben vse izve in dogodivščine se lahko začnejo. Knjiga je zanimiva, razburljiva, napeta in zabavna, pa še smešna povrhu. V knjigi mi je bilo vse všeč, razen tega, da babica na koncu umre. (Nina)
Erich Kastner: Pikica in Tonček
Pikica živi v lepi hiši. Ima očeta, ki je ves čas v službi, ter mamo, ki se zanjo ne zanima dovolj, na njo pazi vzgojiteljica, ga. Roženkrančeva, v hiši imajo še kuharico Berto. Roženkrančeva se s Pikico (starši tega ne vedo) obleče v revni osebi ter na cesti prosjačita za denar, ki ga da gospa nato svojemu zaročencu Robertu. Na cesti Pikica spozna Tončka in postaneta dobra prijatelja. Nekje noči, ko so starši v operi, Tonček izve, da želi Robert oropati Pikičino hišo. To sporoči kuharici Berti, ki Roberta zasači in ga s kijem trešči po glavi. Starši izvedo, kaj počneta Roženkrančeva in Pikica, a če želite izvedeti, kaj se zgodi potem, preberite knjigo. Knjiga je bila zelo zanimiva, zabavna in malo tudi vohunska. (Tia Eria)
Tatjana Kokalj: Detektivka Zofija v knjižnici
Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je zabavna in na trenutke zelo napeta. Govori o deklici Zofiji, ki zelo rada bere. Vsako leto osvoji bralno priznanje. Kadar ima čas, pomaga v knjižnici. Nekega dne opazi, da se v knjižnici skriva deček. Odločena je, da bo ugotovila, zakaj. Knjiga je zabavna in zanimiva in vsebuje v glavnem dobre dogodke, nekaj pa tudi slabih. Priporočam jo vsem, ki imajo radi detektivke. (Nina)
Henri Charrière: Metulj
Zgodba knjige se dogaja v prvi polovici 20. stoletja. Govori o mladem Metulju, kot so ga tovariši poimenovali. Obtožen je bil umora, zato je moral v Francosko Gvajano. Večkrat je neuspešno pobegnil iz različnih zaporov. Nekaj časa je prebil pri Indijancih, kjer je imel dve ženi. Najtrši oreh pa je bil Hudičev otok. Od tam je pobegnil francoskim oblastem za vedno. Štel je valove in z različico splava pobegnil. Zavetje si je poiskal v Venezueli, kjer se je poročil in ostal do smrti. Venezuela in okoliške države so se ob koncu 2. svetovne vojne osamosvojile in so imele zato pravico obdržati zapornike. V ujetništvu je bil Metulj celih 11 let. Knjiga je klasika. Izšla je leta 1969 in zdi se mi, da bi jo moral prebrati vsak. Je ena mojih najljubših zgodb ter jo priporočam starejšim učencem. (Ela)
Delo: Peter Prevc
Knjiga o Petru Prevcu nam predstavi junaka še pobliže. Predstavi nam njegovo družino, torej 4 mlajše sorojence (Ceneta, Domna, Niko in Emo) ter mati Julijano in očeta Božidarja. Prav tako nam približa Petrove skakalne začetke. Od Bragance, domače skakalnice, kjer je še skakal z alpskimi smučmi, do velike planiške velikanke. Knjiga predstavi Janija Grilca, s katerim sta izpopolnila tehniko in Gorana Janusa, glavnega trenerja, ki je vedno delaven in odkrit. Knjiga je zelo zanimiva. Priporočam jo vsem ljubiteljem skokov, pa tudi drugim. Zakaj? Ker je Prevc tako zanimiv, priden, talentiran, inteligenten in miren in bi se morali po njem zgledovati vsi mladi. Ste vedeli, da je hišno ime, od koder prihaja Petrova mama, »Pri Orlu«? izvedeli boste to in še mnogo več. (Ela)
Vladimir P. Štefanec: Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov
Knjiga pripoveduje v prvi osebi. Daša je dekle, ki živi v urejeni družini. Je čisto normalna punca, le da posluša punk. Zaradi njenega stila oblačenja je slabo sprejeta v družbi in v razredu. Tam namreč vladajo »osrednji«, torej ekipa priljubljenih učencev, ki so vsi »normalni«. Ker razpravljajo o drugačnosti, Daša anonimno naredi Facebook profil, o katerem vsi govorijo (njeno ime je namreč Debela lezbijka). Vrh pripovedi doseže koncert na Dunaju, kamor se Daša odpravi z očetom. Ta je v resnici star punker. Dekle kmalu ustanovi še svoj bend z nekaj prijatelji. Zelo všeč mi je Dašin lik, saj tudi zanimivo razmišlja. Knjigo bi priporočala vsem učencem od 6. razreda dalje, saj knjiga spodbudi razmišljanje o sprejemanju drugačnosti. (Ela)
Stephen Chbosky: Charliejev svet
Charliejev svet je knjiga, ki govori o fantu, ki odrašča, med tem pa se sreča s številnimi novostmi, ki jih ni navajen. Rad ima glasbo in literaturo. Na začetku gimnazije ni preveč priljubljen, a to se kmalu spremeni, ko spozna dva prijatelja iz višjega letnika. Charlieja seznanita z resničnim svetom. Peljeta ga na zabave, kjer spozna tudi njune prijatelje. Knjiga je polna zapletov in razpletov odraščanja. Napisana je v obliki pisem, ki jih piše Charlie svojemu dnevniku. Zaupa mu vse svoje misli in prigode. Knjiga je kratka in hitro berljiva. (Zala)
Patrick Ness: Na begu
Knjiga govori o mladem dečku Toddu, ki je star 12 let in 12 mesecev. Knjiga je zgrajena na ideji o mestu Prentisstownu. To je mesto, kjer živi 146 moških in Todd. Tu ni žensk ali tišine. Vsi lahko slišijo misli drug drugega, zato je v njihovih glavah vedno neskončno kričanje in zmeda. Ko Todd nekega dne odide na sprehod, pa »sliši« tišino. Knjiga mi je všeč, ker ima popolnoma drugačno temo kot večina knjig, ki sem jih prebrala. Na begu razkriva družbo ljudi, ki je zašla na grozljiva pota. Avtor v knjigo nenehno vpleta misli moških, ki jih sliši Todd Hewitt, zato se počutiš, kot da jih slišiš tudi ti. Knjigi je sicer težko slediti zaradi napetega dogajanja. Ob knjigi je venomer potrebno razmišljati, zato jo priporočam vsem, ki se radi poglobijo v zgodbo. (Zala Katarina)
Luca Caioli: Ronaldo – Obsedenost s popolnostjo
Biografija Christiana Ronalda je ena izmed prvih biografij, ki sem jih prebrala. Všeč mi je začetek, v katerem pisatelj navede mnogo citatov, ki jih je Portugalec izjavil v različnih intervjujih. Življenjepis se začne z rojstvom nogometaša. Skozi pripoved o otroštvu pisatelj nenehoma prikazuje Ronaldovo veselje do nogometa. Podrobno opisuje njegovo kariero, že od začetka pri mladincih Nacionala de Madeira, pa do zdajšnjega igranja pri kraljevem Madridu. Knjiga mi je bila všeč, daj sem izvedela veliko novega. Napisana je večinoma objektivno, kar je za življenjepis tudi značilno, vendar me je zaradi tega branje manj pritegnilo. Všeč mi je bilo, da je Caioli vključil tudi mnogo Christianovih intervjujev in izjav njegovih soigralcev in trenerjev. (Zala Katarina)
Agatha Christie: Zločinska zabava
Znana pisateljica prireja zabavo na posesti, in sicer lov na morilca. Sumi, da ji nekdo sledi, jo opazuje in želi pokvariti zabavo ter dobiti namige. Zato pokliče slavnega Poirota kot gosta, da bi ji pomagal pri iskanju pravega morilca. Na dan zabave namreč najdejo umorjeno dekle. Poirot raziskuje vse osebe in preučuje dogodke, ki jih nato združi ter tako najde morilca. Knjiga je polna razburljivih dogodivščin in do konca ne vemo, kaj se bo zgodilo. (Ana) 
Henriette Wich: Kairo in prva ljubezen
Knjiga je kratka, a jedrnata. Kot izvemo v naslovu, govori o prvi ljubezni. Družina Lopez se zaradi poslovne dolžnosti očeta odpravi v Kairo, glavno mesto Egipta. Tam Chiara s svojim bratom hodi na meško gimnazijo. Sprva se ji zdi, da sploh ne spada tja. Kmalu spozna Mariam, prijazno sošolko iz Egipta. Ker njen brat Hanno igra v bendu in potrebuje nove člane, pride na avdicijo prikupen egipčanski mladenič. Vanj se Chiara v trenutku zagleda. Seveda pa vam ne bom izdala, kaj se zgodi z njima. Vedite pa, da je knjiga vredna branja, le izposodite si jo in naj vas odpelje v romantični Kairo. (Hana)
Nejka Omahen: Zvezda z odra
Deklica Louise Hill živi na Škotskem sama z očetom, saj jo je mati zapustila, ko je bila še dojenčćek. Ima sestrično Kate, s katero preživi veliko časa. Oče dobi novo službo, zato se mora Louise preseliti v Glasgow. Ker tam noče biti sama, se ji pridruži sestrična Kate. V Glasgowu spoznata nove prijateljice, s katerimi kdaj tudi malo ponagajajo. S prijateljicami se vpiše na dramski krožek, ki ga vodi starejša gospa, ki je upokojena igralka. Gospa prepozna njen igralski talent in ji omogoči študij v Londonu. Ali bo v Londonu zaslovela? Vse to in še več si preberite v knjigi. Priporočala bi jo dekletom in dečkom, saj lahko čisto vsak uživa v njej. (Iza)
Miško Kranjec: Povest o dobrih ljudeh
Opovest o dobrih ljudeh govori o Ani in Jožefu Koštrci, starima zakoncema, ki živita med rokavi reke Mure. Kmalu se jima pridruži tudi družina Korenovih, Marta in Ivan ter Martina hči Katica. Pride tudi Peter Koštrca, ki v družini Korenovih povzroči razdor, ko se zaplete z lepo Marto. Avtor nam skozi celo zgodbo metaforično prikazuje celoten svet Prekmurja in v vsaki od oseb lahko prepoznamo eno izmed človeških lastnosti. Katica lepo poje. Marta je lepa. Ivan je pošten. Ana in Jožef sta zvesta. Peter Koštrca je dober razbojnik – revolucionar. Knjiga ima tragičen konec, saj slepa Katica po tem ko s pesmijo reši Petra Koštrco, utone v močvirju. Knjiga sama po sebi nima ravno veliko dogodkov, zato me ni preveč navdušila, bi jo pa priporočala vsakemu, ki bi si želel pobliže spoznati nekdanje življenje ljudi v Prekmurju in tamkajšnjo naravo. (Mina)
Danila Žorž: Ukleti angel
Knjiga govori o najstniškem življenju deklice Zale. Živi v Ljubljani. V svoji mladosti se kaj kmalu spozna s čarovništvom, saj je »zlobna« Brita nad njeno ljubeznijo, Amadejem, izvedla zlobni urok. Tako se je Zala odločila, da se bo tudi sama soočila z magijo. Na tej poti spozna mnoge zanimive ljudi. Ena izmed njih je tudi njena nova učiteljica čarovništva, Vesna. Kmalu se »spoprijateljita« in Zala se ji zaupa. Če želite izvedeti, ali Zala dobi svojo ljubezen nazaj, preberite knjigo. Knjiga sicer ni med mojimi najljubšimi, a jo vseeno priporočam vsem nadobudnim bralcem fantazijskih knjig. (Tea)
Pete Johnson: Operacija očka
Zgodba govori o bratu in sestri, ki sta želela ločene starše spet spraviti skupaj. Kmalu po ločitvi začne mama hoditi s sodelavcem, oče pa se je zanemaril i izgubil službo. Joe se preseli k očetu ter ga želi pripraviti do tega, da bi kuhal, se ukvarjal s športom… S sestro pripravi načrt, da bi starša ponovno združila in na koncu jima to tudi uspe. Knjiga mi je bila zelo všeč, predvsem zato, ker govori o najstniškem življenju in o najstniških problemih. (Maja)
Colleen Houck: Tigrovo iskanje
Kelsey Hayes je 18. letno dekle. Poletje je preživela v indijski džungli. Tam se je zaljubila v 300 let uročenega indijskega princa Rena. Kmalu jo smrtna nevarnost spet pripelje v džunglo. Skupaj z Renovim bratom Kišanom se loti reševanja Renove usode. Na svoji poti skupaj doživita veliko zanimivega ter se med sabo bolje spoznata in spoprijateljita. Knjigo bi priporočala vsem svojim vrstnikom, ki se jim zdijo zanimivi znanstvenofantastični romani. Ko sem brala knjigo, sem se popolnoma vživela vanjo in mi je bilo žal, ko se je zgodba končala. (Maša)
Helen Keller: Zgodba mojega življenja
Helen Keller se je rodila kot normalna deklica. Pri devetnajstih mesecih pa je oglušela in oslepela zaradi bolezni. Ko je bila stara 7 let, je njena mama poklicala Ann Sullivan, da bi Helen učila. Anne je Helen za darilo prinesla punčko, kar je bila tudi prva beseda, ki se je je Helen naučila. Potem jo je naučila besede voda tako, da jo je po roki polila z vodo, v drugo roko pa ji je črkovala besedo voda. Helen se je šolala najprej v šoli za gluhe, maturirala pa je na navadni šoli. Spoznala je številne znane osebe, Winstona Churchila, Alexandra Grahama Bella, Marka Twaina in druge. Leta 1904 je napisala to knjigo, ki opisuje njeno življenjsko zgodbo in prav zato si jo bom najbolj zapomnila. (Maša)
John Green: Krive so zvezde
Hazel Grace že od svojega 13. leta boleha za neozdravljivo vrsto raka. Po cele dneve je v bolnišnici, saj ji vsako leto ponujajo nove oblike zdravljenja. Hodi v podporno skupino, kjer se pogovarjajo o bolezni, počutju … Tam spozna fanta, ki je imel podobno bolezen kot ona. Augustus prinese v Hazelin svet veliko smeha, zabave, drznosti, pustolovščin. Čez čas se zaljubi vanj, čeprav tega noče, saj ve, da bo kmalu umrla in mu bo strla srce. Vse se zaplete, ko se Augustu zopet pojavi bolezen. Knjiga je zelo dobra, čeprav je izmišljena. V knjigi nazorno vidimo svet bolnega dekleta in prebijanje skozi življenje. Spominjala me je na Romea in Julijo, a le v novejšem času. Knjigo morajo prebrati vsi najstniki, da bodo videli, kaj pomeni trpeti. (Azra)
John Green: Kdo si, Aljaska
Aljaska je dekle, ki se je prikazala na pravem mestu ob pravem času. Miles Hater je deček, ki je prišel na novo šolo in že odkar je prvič zagledal Aljasko, razmišlja samo o njej. Aljaska je zelo skrivnostna in zanimiva oseba. Polna je ugank, je nekaj posebnega. Zgodba se dogaja v internatu in nam jo pripoveduje Miles. Milesa njegov cimer cinično poimenuje Bajs, saj je suh kot zobotrebec. Miles nenehno razmišlja o Aljaski, skuša razvozlati njeno skrivnost, a ona doživi hudo prometno nesrečo. Knjiga je zabavna in se zelo hitro prebere. V njej pa se vseeno pojavijo resna vprašanja, na primer o smrti. Po mojem mnenju sicer ni tako dobra kot Krive so zvezde, a je vseeno vredna branja. (Zala)
Tadej Golob: Dajte Gogiju žogo! : Goran Dragić, od Ilirije do Miamija
Goran Dragić se je že v zgodnjem otroštvu začel ukvarjati s športom. Najprej je treniral nogomet, a mu ni bil tako všeč, zato se je odločil, da bo začel trenirati košarko na šoli. Že šolski trenerji so ga takoj opazili in želeli, da bi se začel bolj resno ukvarjati s košarko. Pri enajstih letih je začel trenirati pri Iliriji, ki je bila takrat v 2b ligi. Leto kasneje se mu je pridružil brat Zoran. Nato je pri sedemnajstih odšel k Slovanu, nato pa v Španijo. V letu 2008 se je prijavil na izbor NBA, kjer so ga najprej v 2. krogu izbrali pri Phoenix Suns, nato pa ga prestavili v Houston. Leta 2015 je začel igrati za Miami Heat. Knjiga na zanimiv način opisuje življenje slavnega košarkarja ter bo zanimiva za vse, ki jim je blizu košarka in na splošno šport. (Rebeka)
John Green: Lažna mesta
Quentin Jacobson je na skrivaj zaljubljen v čudovito Margo Spiegelman. Ta se nekega večera pojavi na njegovem oknu, oblečena v nindžo, da bi se skupaj maščevala njenemu fantu, ki jo je varal. Quentin seveda privoli. Po razburljivi noči Margo izgine in Quentin jo s svojimi prijatelji odide iskat. Na poti začne odkrivati sledi, ki jih Margo pušča zanj. Ko jo najde, ji prizna ljubezen, ki je obojestranska. A ker ne moreta biti skupaj, si obljubita, da si bosta pisala. Zame se roman ne konča preveč srečno. Knjigo priporočam vsem, saj je ne moreš odložiti. Čeprav je knjiga po vsebini podoba knjigi Krive so zvezde, je vsaka pisateljeva knjiga drugačna in vsaka po svoje čudovita. Tudi ta! (Lena)
Jo Nesbo: Časovna kad doktorja Proktorja
Doktor Proktor je izumil (v preteklosti) časovni prašek za potovanje v preteklost. Nenadoma se izgubi v preteklosti in pošlje Lizi in Brilleju kartico, naj mu prideta pomagat. Odideta v Francijo, v Pariz na pomoč dr. Proktorju. Ko prispeta v preteklost, se težave pričnejo. Najdeta Juliette Margarin, ki jima pove svojo zgodbo, odpravite se na Tour de France, pa na most v Provansi, Napoleonov Waterloo … Na koncu se podata celo v čas Ivane Orleanske. Vse to samo zato, da bi rešila doktorja, njegovo ljubezen in spremenila zgodovino. Napeta zgodba se lepo razplete. Knjigo priporočam vsem, saj je zanimiva, poučna in napeta. Osebe v knjigi so simpatične in zelo smešne. (Lena)
Gayle Forman: Če ostanem
Knjiga govori o srednješolki Mii, ki se že od otroštva ukvarja z glasbo. Igra violončelo. Ima fanta Adama in najboljšo prijateljico Kim, ki bi rada postala fotografinja. Živi v družini z bratcem Tedijem, mamo in očetom. Nekega dne se odpravijo na obisk k stricu in teti, a so udeleženi v prometni nesreči. Vsa družina umre, a Mia se mora »odločiti«, ali bo živela. Skozi knjigo podoživlja dogodke pred nesrečo, a na koncu preživi. Knjiga je precej romantična, čeprav ima resno vsebino, zato jo priporočam svojim vrstnikom. (Iza)
Ana Frank: Dnevnik Ane Frank
Knjiga govori o družini Judov, zgodbo pripoveduje najstnica Ana, ki za rojstni dan dobi dnevnik. V času 2. svetovne vojne, ko so Nemci preganjali Jude, se družina Frank skrije na podstrešje hiše v Amsterdamu in tam preživi tri leta. Ana piše dnevnik, v katerem zlije svoja čustva in opisuje dogodbe, ki se v skrivališču dogajajo. Po treh letih so družino našli in jo odpeljali v taborišče. Preživel je samo oče Otto, ki je našel dnevnik in ga izdal. Zgodba mi je bila zelo všeč, ker sem se naučila marsikaj novega. Priporočala bi jo sošolcem, ki menijo, da je bil Hitler pozitivna osebnost. (Emili)
Anton Ingolič: Deček z dvema imenoma
Kurt je nemški deček. Živi z mamo in očetom in nekega dne po nesreči izve, da je rojen v Jugoslaviji očetu in mami iz Jugoslavije. Je ukradeni sin. Tako se začne boj njegove prave mame za svojega Janka. Njegova nemška mati in oče ga, da bi na to pozabil, pošljeta na morje. A tam sreča slovenskega novinarja, ki o njem poroča. Na koncu Kurt (oziroma Janko) vrne v Jugoslavijo pravi materi. Knjigo bi priporočal vsem otrokom, da spoznajo, kakšno srečo imamo, da živimo v današnjem času. (Martin)
Lubomir Feldek: Slovaške pravljice
Bi radi kaj izvedeli o vilah? O češnjah, ki rastejo do nebes? O Slovaški? No, potem je ta knjiga kot naročena za vas. Vsaka od več kot dvajsetih pravljic je tako zanimiva, da knjigo kar bereš in bereš, dokler te mama ne pokliče na kosilo. Najbolj mi je bila všeč tale: Reven mladenič je odšel s trebuhom za kruhom. Ko je prišel v mesto, je slišal, da je kralj bolan in da ga lahko do mirne smrti privedejo le češnje s češnje, ki je visoka do nebes. Kralj namreč ni bil ne živ ne mrtev. Mladeniču uspe dobiti češnje in kralj lahko v miru umre. (Martin)
Roald Dahl: Poba
Knjiga Poba je super. Eprav gre za avtobiografijo, gre za zgodbo. Ne gre za dolgočasno naštevanje dogodkov. Opisuje svoje otroštvo v šoli v Angliji. Priloži pisma, ki jih je pisal domov. Zanimiv je tudi njegov pogled na ravnatelja in domotožje, ki ga je pestilo na šoli. Knjiga je takšna, kot so njegove knjige: zanimiva in zabavna. (Ana)
Roald Dahl: Matilda
Matilda živi pri starših, ki je marajo. Z veliko truda jih prepriča, da jo vpišejo v šolo. Njena učiteljica je ga. Medica, ki jo ima zelo rada. Na šoli je tudi ravnateljica Volovškar, ki je teta učiteljice Medice, a je zelo zlobna. Matilda na šoli spozna svojo moč in z njo prežene ravnateljico iz mesta, na koncu pa se vse skupaj srečno konča, saj Matildini starši odidejo iz mesta, njo pa posvoji ga. Medica in skupaj živita srečno. Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je bila smešna, zanimiva i presenetljiva. (Tia Eria)
Bebo, o fantu ki je bil malo tako – Jure Černič
Knjiga govori o Benjaminu, fantu s prirojeno govorno napako, in opisuje, kako se njegova okolica odziva nanj. Priporočila mi jo je sestra, vendar me ni tako nasmejala kot nje. Mati je Benjamina brezpogojno ljubila, oče, na drugi strani, pa bi se mu najraje odrekel in se je delal, kot da sploh ne obstaja. Knjiga je zanimiva, ker stvari večinoma opisuje iz otrokovega zornega kota. Slog je lahkoten in zabaven. Med branjem so se mi dogodki zdeli zelo smešni, a ko sedaj razmišljam o knjigi, vem, kakšne skrbi je morala imeti njegova mama. (Adriana)
Baraba – Janja Vidmar
Knjiga govori o Mateju, ki z družino živi v blokovskem naselju. Doma je vse precej razpuščeno, očim ga ne mara in je pogosto tudi grob do njega, mama pa je prezaposlena in pogosto zdoma. Matej veliko šprica šolo, da pride do denarja, pa občasno tudi kaj ukrade in proda naprej. Knjiga mi je bila na trenutke prav grozna, ko pisateljica opisuje odnose med Matejem in njegovim očimom. Ne morem si predstavljati, da lahko nekdo tako grozno dela z otrokom. (Miha L.)
Koča strica Toma – Harriet Beecher – Stowe
Tom je priden in ubogljiv suženj afriškega rodu in ima prijaznega gospodarja. Zaradi pridnosti mu gospodar Shelby dodeli hiško in ženo, s katero ima otroke. A gospodar ravno zaradi svoje dobrosrčnosti zaide v denarno stisko in mora prodati dva sužnja. Gre za zgodbo, v kateri se vsa tragičnost pokaže šele na koncu. Knjigo priporočam vsem, ki jih zanima suženjstvo v Ameriki v 18. stoletju.(Domen)
Robinson Crusoe – Daniel Defoe
Robinson je mlad pomorščak, ki bi rad odkrival svet. Že na svoji prvi plovbi doživi brodolom in se znajde na majhnem otoku, kjer ostane popolnoma sam. Skozi leta se preživlja z živinorejo in poljedelstvom, a kmalu naleti na presenečenje. Zgodba je napisana zelo doživeto in slikovito. Priporočam jo vsem pustolovcem. (Miha M.)
Deseti brat – Josip Jurčič
Lovro Kras je mlad učitelj, ki ga pokličejo na grad Slemenice, da bi poučeval graščakovega sina. Na gradu je tudi hči Manica, v katero se seveda prišlek hitro zaljubi, kar pa ne diši Marijanu, ki ji je bil že od nekdaj namenjen. V knjigi za zanimive dogodke poskrbi tudi vaški posebnež Krjavelj. Celotno zgodbo pa povezuje Martinek, ki se izdaja za desetega brata. Ali je Martinek res deseti brat ali le navaden prevarant in kako se zgodba razplete dalje, pa boste izvedeli, če boste prebrali knjigo. (Janez)
Štoparski vodnik po galaksiji – Douglas Adams
Arthur Dent se zgodaj zjutraj zbudi in ugotovi, da bo njegova hiša porušena zaradi gradnje obvoznice. To seveda poskuša preprečiti, a ga medtem prijatelj Ford povabi v bar in mu pove, da bodo v 10 minutah uničili Zemljo zaradi gradnje hiperprostorske obvoznice. Po spletu zanimivih okoliščin se Arthur znajde na ladji »Zlato srce«, od koder ga pot vodi globlje v vesolje, kjer odkrije, da je Zemlja nastala po naročilu miši in da je nekakšen superračunalnik, ki išče vprašanje na odgovor o vesolju, življenju in nasploh vsem. Knjiga je napeta in zanimiva, na trenutke pa tudi zelo komična.(Filip)
Gimnazijec – Igor Karlovšek
Zgodba govori o odličnem dijaku Petru Janežiču, ki je po krivem pristal v Radečah. Tam ga ne sprejmejo preveč toplo in ga znova in znova ponižujejo, vendar jim ne uspe. Spozna Polono, s katero se zaljubita, a jima usoda ne pusti, da sta skupaj, saj sta si zelo različna. Medtem pa v Petrovo življenje stopi Metka. Se nadaljuje … (Anita)
 
Gora med nama – Charles Martin
Po spletu okoliščin se na nevihtno noč v majhnem letalu znajdeta popolna neznanca. To sta pisateljica Ashley in zadržani ločenec, kirurg Ben. Ko letalo strmoglavi, mora Ben poskrbeti za hudo ranjeno Ashley in najti način, kako se vrniti v civilizacijo. Med njima se spletejo vezi, ki ju bodo za vedno zaznamovale. Sama vsebina mi ni bila preveč všeč, menim, da ima knjiga premalo dogodkov in dvogovora. Dodala bi več romantičnih dogodkov in vzdušja. Všeč pa sta mi bila glavna junaka, ker sta si različna. (Lora)
Prva ljubezen – Mary Hopper
Knjiga mi je zelo všeč, ker opisuje življenje najstnikov, njihova čustva in odnose s prijatelji/vrstniki. Prebrati bi jo moralo vsako dekle, morda tudi fant, če ga zanimajo knjige z bolj ljubezensko tematiko. Ni mi bilo všeč, kako se do svojih prijateljic obnaša Joanne, a je bila zaradi tega vsebina toliko bolj napeta. Med branjem sem razmišljala, kako bi bilo, če bi se v podobnih situacijah, kot jih opisuje knjiga, znašla sama. (Tjaša)
Alkimist – Paulo Coelho
To je zgodba o mladem andaluzijskem pastirju, ki iz rodne Španije odpotuje v egiptovsko puščavo, da bi našel zaklad, zakopan v piramidah. A potovanje, ki se je začelo z iskanjem materialnih dobrin, se hitro spremeni v iskanje in odkrivanje zlata, ki ga nosimo v sebi … Knjiga mi je bila všeč, ker je zelo poučna.  Pastirjeva pot skriva v sebi pomemben moralni nauk o neizčrpni moči sanj, ki nam lahko spremenijo življenje, če prisluhnemo svojemu srcu. (Izak)
Pijevo življenje – Yann Martel
Pi se je rodil v Indiji,  v mestu francoskih kolonizatorjev. Oče je direktor živalskega vrta, zato se Pi spozna na živali in njihove navade. Nekega dne dobijo dobro ponudbo, prodajo živalski vrt in se odpravijo v Kanado. Na ladji doživijo nesrečo, a Pi preživi. V rešilnem čolnu poleg njega pristanejo orangutanka, hijena in bengalski tiger. A živali se sčasoma pobijejo in ostaneta le še deček in tiger …(Lan)
Parfum – Patrik Suskind
Zgodba se odvija v Franciji v 18. stoletju. Nekega poletnega dne se rodi Jean Baptiste Grenouille. Odrašča v sirotišnici, vsi otroci se ga bojijo, odrasli pa ga ne marajo preveč. Sčasoma odkrije, da ima izjemno sposobnost, in sicer  zelo dobro razvit občutek za vonj: vonja lahko vse in še več, kar nihče drug ne more. Zaposli se pri pariškem parfumerju, spoznava različne dišave in se kmalu loti posebnega izziva: izdelati najpopolnejši parfum na svetu. Konec zgodbe je še posebej tragičen in napet, priporočam v branje! (Maruša)
Skrita kamera – Domenica Luciani
Zgodba govori o mali punci po imenu Sara Sironi. Posebnost njene družine je v tem, da se vsi imenujejo na črko s in jih mama zato kliče »mali s-ji«. Sara in njena prijateljica se odločita, da bosta o Sarini družini posneli film, a brez vednosti družine. Nekega dne, ko prideta iz šole, pa ju na tleh v dnevni sobi čakajo si njuni videoposnetki … Knjigo naj preberejo vsi tisti, ki se radi nasmejejo do solz.
(Maja)
Nitke – Sophia Bennet
Nonie se ukvarja z modo, Jenny nastopa v hollywoodskem filmu. Edie bi rada rešila svet, prišla v ZN. Prijateljice nimajo na videz nič skupnega, a so vseeno prijateljice. Naletijo na begunko, ki ima vsak mesec drugačen slog oblačenja. Ko jo bolje spoznajo, ugotovijo, da ima poseben hobi: njeno stanovanje je polno ročno izdelanih, čudovitih oblek. Knjigo zvesto priporočam mladim ljubiteljicam mode! (Pia)
Nimin otok – Wendy Orr
Deklica Nim je živela z očkom na samotnem otoku. Tam sta bila že tako dolgo, da sta imela popoln načrt otoka. Na tem otoku ni bilo nevarnosti in dolgo časa kraljujeta sama na njem, a nekega dne se oče odpravi na pot in Nim ostane sama … 
Knjiga me je navdušila, ker prej nisem poznala nobene, ki bi opisovala življenje na samotnem otoku. Razmišljala sem o tem, da bi prebrala še kakšno knjigo s podobno tematiko, npr. Robinsona Crusoe-ja. (Katarina)
Resnične zgodbe: Pobegi – Paul Dowswell
Zgodba govori o osmih neverjetnih, skoraj nemogočih pobegih iz strah zbujajočih zaporov. V branje bi jo priporočal predvsem starejšim in bolj zagrizenim bralcem. Ponuja veliko adrenalina in napetosti, prebrali pa bi jo lahko tudi tisti, ki česa podobnega še niso brali. Knjigo pa odsvetujem mlajšim bralcem, saj sta njena vsebina in slog pisanja na malce težji ravni. (Juš)
Otok smrti – Janja Vidmar
Knjigo v branje priporočam vsakemu, ki rad bere grozljivke. Pisateljica ima zelo samosvoj slog pisanja. Malce me je motilo, ker v določenih predelih knjige ni jasno, kaj se dogaja, a vsebina je kljub temu pretresljiva in napeta. Med branjem sem razmišljal o tem, kaj bi sam storil, če bi me naplavilo na samoten otok.(Janže)
Onkraj skušnjave – Mary Reed McCail
Rickard de Canton je trpinčen vitez, ki se vrne k svoji nori ženi. Spozna Meg, ki pri njej dela kot pomočnica. Richardova žena kmalu umre, a Meg vseeno ne odide. Med njima se splete močna ljubezenska vez, ki pa jo želi preprečiti Megin oče. Knjiga zelo lepo opisuje dogajanje v srednjeveški družbi. Priporočil bi jo ljubiteljem ljubezenskih romanov. Knjigo ocenjujem s 4, ker sem moral nekaj strani preskočiti zaradi preveč žgečkljive vsebine. (Marko)
Igre lakote: Arena smrti – Suzanne Collins
V Panemu je 12 okrožij. V 12., ki je najbolj revno, živi Katniss Everdeen. Kapitol vsako leto organizira igre lakote, da se ljudje spomnijo, da je zanje bolje, če se ne upirajo. Iz vsakega okrožja pošljejo fanta in dekle, stara od 12 do 18 let, tekmovalci pa se v areni, ki jo pripravijo organizatorji, med sabo borijo do smrti. Ob branju knjige sem tako uživala, da je nisem mogla odložiti. Priporočam! (Brina)
Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara – C. S. Lewis
Knjiga govori o štirih otrokih, ki na dvorišču najdejo omaro in v njej čudežni svet, v katerem vlada zima. Kraj se imenuje Narnija in gre za zelo nepredvidljivo deželo … Knjigo bi priporočil vsem, ki imajo radi pravljična bitja in živali. Je napeta in polna vznemirljivih dogodkov. (Žiga)
Počitnice z brisačo čez glavo – Tatjana Kokalj
Knjiga je zanimiva, ker se vseskozi nekaj dogaja, všeč pa mi je tudi opisana ljubezen med Ambrožem in Gajo. Priporočam jo vsem, ki imajo radi knjige z veliko besedila in se radi nasmejejo smešnim štorijam in domislicam, kot jih imata Ambrož in njegov prijatelj Tim. Zanimivo sta opisana tudi Ambroževa starša, ki sta vsak zase svet. Ob naslovu knjige pomislim na fanta, ki mu je na počitnicah dolgočasno in bi ves čas lenaril v postelji, pokrit z brisačo/odejo. (Anuša)
Gospodar prstanov: Bratovščina prstana – J. R. R. Tolkien
Knjiga se mi je prikupila, ker ima zanimive, domišljijsko obarvane like in čudovito opisano pokrajino. Govori o hobitih in njihovih prijateljih, ki se skupaj odpravijo na pot, da bi uničili Prstan mogote. Knjigo bi priporočila vsem, ki imajo radi čarobni svet Srednjega sveta. V knjigo sem se kar poglobila, saj mi je dala misliti o tem, kako se ljudje borijo za čast in prevlado. Spoznala sem, da se lahko moč včasih rodi tudi v tistih, ki so telesno šibkejši in da lahko zloba uniči tudi tiste najmočnejše. (Zala)
Kralj tatov – Cornelia Funke
Boju in Prosperju je umrla zadnja skrbnica – mati. Zato sta živela pri teti, ki Prosperja ni marala. Pobegneta v Benetke in odideta živet h Kralju tatov – Scipiu. Stvar se zaplete, ko Boja in Prosperja začne iskati detektiv Victor. Ob koncu zgodbe se razkrije, da ima velik pomen ukradeno dragoceno krilo … V knjigi mi je bilo zelo všeč, ker ima srečen konec. Vsebina in slog pisanja sta več kot odlična, med branjem pa sem razmišljala, da se v otrocih vidi prihodnost. (Zala Katarina)
Punčka iz smetnjaka – Jacqueline Wilson
Predstavljam vam zanimivo, a hkrati mračno knjigo. Punčka iz smetnjaka je knjiga, ki govori o deklici April. Rojstni dan ima 1. aprila in je stara 14 let. Toda ko ji njena mama Marion za rojstni dan podari uhane, se začenjajo pustolovščine. April gre v vse sirotišnice, hiše, v katerih je prebivala, k osebam, ki jih je imela rada in na grob svoje prve rejniške mame. Knjiga me je pritegnila, ker v njej ni vse samo slabo ali dobro. Spremenila ne bi bi ničesar, ker se je Aprilino življenje pač tako odvijalo. Med prebiranjem sem razmišljala, kaj bi bilo, če bi jaz imela takšno življenje. Odgovora še nisem dobila, dobila pa sem vsaj nekaj prijetnih spominov na knjigo. (Hana
Samsara – Matjaž Pikalo
Samsara je stara šest let in letos bo prvič šla v šolo. Že prvi dan zamudi, nato pa se ji tekom šolskega leta dogajajo zelo zanimive stvari. Knjigo bi priporočil prijatelju, ki je mojih let in razume šaljiv ton, v katerem je napisana. Všeč mi je, ker opisuje dogodke iz otroškega življenja in ker sem v eni izmed oseb prepoznal sebe, še posebej ko se ta oseba izgubi v mestu in jo vsi iščejo. Med branjem sem imel v mislih dogodke iz 2. razreda in razmišljal o tem, če bi moje življenje bilo tako kot v knjigi. (Jaka)
Krvava legenda – Janja Vidmar
Ker imam zelo rada grozljivke, mi je bila knjiga še posebej všeč. Mogoče bi vsebino spremenila tako, da bi Klara ne bila tako zaprta sama vase in da bi bila najpogumnejša med vsemi. Sicer so bili vsi junaki nekaj posebnega, pa čeprav so se med seboj zelo razlikovali.  Med branjem sem razmišljala o tem, da si tudi sama želim takšne pustolovščine. A kako bi se mi kaj takega lahko zgodilo? Do zdaj še nimam nobene ideje, mi jo lahko date vi? (Mina)
Čarovniška smrklja – Celia Rees
Knjiga govori o Mary, ki živi pri svoji babici in po njeni smrti izve za njene magične moči in da je hčerka najmogočnejše čarovnice. Ker pa čarovniki takrat niso bili ravno priljubljeni, je morala z ladjo zbežati v drugo deželo. Na ladji spozna Martho, s katero postaneta zvesti prijateljici. Svoje dogodivščine si zapisuje v dnevnik, ki pa ga mora sčasoma nadaljevati kar Martha …(Živa)  
Križarka Ulysses – Alistair MacLean
Branje Križarke Ulysses priporočam bralcem, ki jih zanimajo konvoji in imajo radi napete knjige. Opisuje življenje mornarjev na angleških konvojih, ki so pluli v Rusijo. Knjiga mi je bila všeč, ker je prikazovala veliko bitk. V knjigo bi dodal opise življenja mornarjev na nemških podmornicah. Križarko na koncu potopijo, zato se mi je zdela malce žalostna. (Jošt)
Mesto zvezd – Mary Hoffman
Ko se Georgia pomotoma stravagira v Remoro, ugotovi, da je tam pravkar povrgel krilati konj. Krilati konj po imenu Merla je na las podoben kipcu, s katerim je stravagirala. V Remori v tistem času potekajo priprave na veliko dirko, na kateri se pomerijo različni deli mesta. Krilati konj bi naj prinašal srečo tistemu delu mesta, kjer pride na svet. Zato se v vseh delih mesta na vse pretege trudijo, da bi ga dobili. Komu bo uspelo, boste ugotovili, če boste prebrali knjigo. (Janez)
Deklica Lola Rose – Jacqueline Wilson
Knjigo bi priporočala, saj se v njej vedno nekaj dogaja. Zanimiva je predvsem za punce. Lola je deklica, ki živi z družino v lepem mestecu. Ker jih oče pretepa, zbežijo v London, kjer dobijo novo stanovanje. Ker jim niso bila všeč lastna imena, si jih spremenijo. Lola in bratec se spoprijateljita z novimi prijatelji in začneta obiskovati novo šolo. Mama medtem dobi novo službo in se na novo zaljubi. Preberite, ne bo vam žal! (Ana)
Kako izuriti svojega zmaja – Cressida Cowell
Knjigo priporočam vsem, ki imajo radi pustolovščine z nenavadnimi bitji. V knjigi nastopajo vikingi, eden izmed njih je Viki III., sin poglavarja Kosmatih huliganov. Njega in 10 drugih junakov čaka zmajski sprejemni preizkus. Če vas zanima, kako ga opravijo, preberite knjigo! (Jure)
Kraljestvo zlatega zmaja – Isabel Allende
Knjiga mi je bila zelo všeč, prebrala sem jo že vsaj petkrat. Opisuje, kako ekipa National Geographica, Alex in Nadja potujejo v Kraljestvo zlatega zmaja, ki leži visoko v Himalaji. Radi bi napisali članek o legendarnem zmaju, a pohlepni Zbiratelj namerava ukrasti poseben kip, ki zna napovedati prihodnost. Alex in Nadja ga poskušata ustaviti, a da bi rešila kip, kralja in kraljestvo, morata prebroditi veliki ovir. Glavna junaka sta me povsem navdušila. Slog pisanja je zanimiv in skrivnosten, prav takšen kot mi je všeč. (Ajda)
Ruševine – Scott Smith
Mlada para odideta na počitnice v Mehiko, kjer spoznajo Mathiasa – Nemca, katerega brat je izginil, za sabo pa pustil zemljevid. Lotijo se iskanja, a zaradi domačinov obtičijo na griču, kjer živi krvoločna ovijalka, ki ljudi, ki tam pristanejo, počasi in preračunljivo ubija. Knjiga mi je bila zelo všeč, ker je nepredvidljiva in ker ima pisatelj dober smisel za pisanje grozljivih zgodb. V knjigi mi je všeč, kako se razmere počasi in postopoma slabšajo in da se poskušajo rešiti, čeprav se vsak posebej zavedajo, da upanja ni. (Alma)
Ninina pesnika dva – Bogdan Novak
Zgodba govori o najstnici Nini in dveh fantih, ki sta zaljubljena vanjo. Pišeta ji pesmi in ljubezenska pisemca. Nine fanta ne zanimata, ker je kot vse vrstnice zaljubljena v drugega, bolj »frajerskega« fanta. Eden izmed zaljubljenih fantov nato umre pri plezanju na skalo in Nina za njegovo smrt okrivi samo sebe … (Eva)
Čudež v Andih – Nando Parrado
Nando Parrado, eden od preživelih, piše zgodbo o nesreči ragbijske ekipe v Andih. Opisuje, kako psihično in fizično napornih je bilo 72 dni življenja na gori. Preden se zatečejo k najhujšemu, imajo kar nekaj pomislekov. Hudo jim je, ker ob njih drug za drugim umirajo prijatelji, dokler jih ne ostane le še nekaj, ki se za preživetje borijo do konca. Knjiga je odlično napisana in čustveno opisuje dogodke. Priporočam jo tistim, ki želijo izvedeti resnico o nesreči v Andih in jih zanima, kaj vse so ponesrečenci pretrpeli. (Tilen)
Mega moda – Kelly McKain
Zgodba govori o najstnici Lucy Jessici, ki se oblači zelo moderno in ima nasploh fantastičen stil. Nekega dne v reviji za punce izve za natečaj Mega moda, na katerem mora vsaka punca oblikovati svoje idealno oblačilo. Lucy ima kar nekaj težav, saj se najprej skrega s svojima prijateljicama, pes ji zgrize obleko, ima pa tudi nekaj problemov v šoli. Kljub temu zmaga na natečaju in dobi tri karte za London, kamor povabi tudi svoji prijateljici. Knjigo priporočam vsem puncam, ki imajo rade modo. Vsebina mi je bila všeč, ker sem se naučila, da lahko z dobro voljo dosežeš vse. (Zorana)
Kje se skriva dragocena štorklja? – Thomas Brezina
Lilin stric je imel v lasti dragoceno štorkljo, do katere hočejo priti mnogi. Novohlačniki se odločijo, da bodo skrivnost razvozlali in se zaradi tega znajdejo v nevarnosti. So zelo zmedeni, saj jim ne gre v glavo, zakaj toliko ljudi hoče ukrasti to štorkljo. Preberite knjigo in ugotovite, ali jim je uspelo priti resnici do dna. Knjigo priporočam vsem, ki imajo radi detektive in bi se kdaj tudi sami radi znašli pred tako preizkušnjo. (Emanuel)
Smrt iz črnila – Cornelia Funke
To je zadnja knjiga v trilogiji. Izkaže se, da Mortimer (Mo) ni edini, ki lahko s svojim glasom in prečudovitim branjem ljudi prestavlja v pravljico ali iz nje. Zgodba je zelo napeta in strašljiva. Večinoma se dogaja v pravljici, kamor so se naselili tudi junaki iz našega sveta. Življenje v pravljici pa ni samo lepo, ampak tudi nevarno. Za to poskrbi Capricorn. Kot se v vsaki pravljici spodobi, se tudi ta srečno konča.(Pia)
Stopinje po zraku – Leopold Suhodolčan
Naočnik in očalnik sta detektiva. Po zunanjosti sta si različna, ampak razmišljata zelo podobno. Razširijo se govorice, da na Zemljo prihaja »neznani leteči predmet« in detektiva dobita zadolžitev, da to raziščeta. Odpravita se na planine pod Triglav, kjer odkrijeta dva vesoljca, ki sta jima na las podobna, pa še detektiva sta … (Tilen)
Obzidano mesto – Margaret Belani
Zgodba govori o deklici Kari, ki ji je oče umrl, ko je bila stara 5 let. Njena mama se nato ponovno poroči z eno glavnih krajevnih starešin. Nekega dne pa izgine kip Sveto Veselje, eden najbolj modrih kipov, ki uravnavajo življenje v mestu. Zato starešine povabijo meščane v veliko palačo, v katero v resnici nihče razen starešin ne sme vstopiti. Kara v palači raziskuje, a gre predaleč, zaradi česar je izgnana iz mesta. Poda se na pot, po kateri jo usmeri varuh, z njo pa odideta še dva spremljevalca … (Laura)
Bratovščina Sinjega galeba – Tone Seliškar
Ivo je živel sam z materjo. Oče je, že ko je bil Ivo majhen, odpotoval v Brazilijo. Nekega jutra se vrne in ribiči ga zasovražijo in poimenujejo Brazilec. Pogosto je hodil loviti ribe, a ga enkrat ni bilo domov. Mati je umrla od žalosti in tako je Ivo ostal sam. Ostala mu je le ladja »Sinji Galeb«. Ribiči mu ga želijo odvzeti, zato s svojo posadko odtava na Galebji otok, kjer »Galeba« zasede posadka ladje Meteor  (Blaž)
Poletje na okenski polici – Irena Velikonja
Knjiga govori o dekletu, ki je polovico svojih poletnih počitnic preživela na okenski polici in čakala, da pride deček, v katerega se je zaljubila. Začelo jo je skrbeti, kajti prejšnje leto je prišel že prvi teden, zdaj pa tedni minevajo, njega pa še kar ni in ni. Prijateljica jo prepričuje, naj ga pozabi in uživa v poletju, a ona je ne posluša. Knjiga mi je bila všeč, ker še nisem nikoli brale knjige s podobno vsebino in je bilo to zame nekaj novega. (Anita)
Marley & jaz – John Grogan
John in Jenny sta mlad par. Ko sta bila mlajša, sta oba imela psa, zato razmišljata, da bi si ga kupila. Nekega dne se jima želje uresničijo. Ko pride Jenny domov s službenega potovanja, ne more verjeti, kako prikupnega hišnega ljubljenčka sta dobila. Marley raste in postaja zmeraj bolj nagajiv in razigran. Jenny nato postane mamica, že čez nekaj časa pa je na poti drugi novorojenček. Medtem se preselijo, mine veliko časa, Jenny in John pa dobita še tretjega otroka. Marley se postara, a njegova ljubezen in naklonjenost nikoli ne omagata. Ko napoči Marleyev čas, se družina odloči, da mu bo prihranila muke in ga da uspavati. Seveda so vsi žalostni, a jim je tudi toplo pri srcu, ker vedo, da so storili prav. Knjiga mi je bila najbolj všeč od vseh knjig, kar sem jih kdaj prebrala. (Eva)
Eragon – Christopher Paolini
Eragon je knjiga, ki bo bralca navdušila, če ima rad pustolovske knjige. Eragon je kmečki fant, ki živi pri stricu. Življenje se mu spremeni, ko najde zmajevo jajce. Zmajev v tistem času ni več, le še zlobni kralj ima svojega. Ko se zmaj rodi, ga začne Eragon hraniti in skrbeti zanj. Zmaj raste in raste in kmalu lahko Eragon z njim leti. Potem pa sreča nekdanjega Jedca, ki mu pomaga, da se nauči čarati. Eragon se hitro uči in kmalu se je sposoben s čarovnijo tudi bojevati. Kmalu z zmajem ostane sam, saj Jedec umre, krivec pa je kralj. Eragon se hoče maščevati. Če vas zanima, ali mu bo uspelo, preberite knjigo! (Peter)
Sestre … ni šans! – Siobhan Parkinson
Knjiga je zanimiva zaradi sloga pisanja. Pisana je v obliki dveh dnevnikov. V prvi polovici spremljamo zgodbo o Cindy, ki živi sama z očetom v Dublinu. Drugo polovico piše Ashling, ki prav tako živi v Dublinu s svojo mamo in sestro. Zaplete se, ko se Cindyin oče in Ashlingina mama zaljubita in oznanita, da se bosta poročila. Vendar se Cindy ne razume najbolje z bodočima »sestrama«. Knjiga je pisana tako, da ob branju Cindyinega dnevnika držiš z njo, ob branju Ashlinginega pa z njo in njeno sestro. Knjiga je pisana na zelo zabaven način in vedno se dogaja kaj smešnega. (Taja)
Najlepši par – Marina Gask
Karin in Phil sta pomagala svojima prijateljema Natanu in Emmi, da bi postala najlepši par na šoli. Opisujeta razvoj dogodkov v zvezi in dogodke pišeta vsak v svoj skrivni dnevnik. Lepo je, da sta na koncu Natan in Emma postala najlepši par. Mogoče bi vsebino spremenila tako, da bi tudi Karin in njen fant postala najlepši par. Glavni junaki v knjigi so zelo zanimivi. Ob branju sem razmišljala o tem, da bi tudi sama pisala dnevnik. (Monika)
Fantje, žoga, punce – Goran Gluvić
Zgodba govori o fantih, ki vedno zmagujejo pri košarki. Njihov kapetan je Miran, ki je zelo priljubljen in prijazen, a vse ni tako rožnato kot se zdi. Miran se na zadnjem prvenstvu poškoduje in nato še zaljubi. Starši ne vedo, kaj se z njim dogaja in stvari se začnejo zapletati. (Anuša)
Skrivnost hiše Pajkovski: Strašni Mulgarat – Tony Diterlizzi
Knjiga je zelo zanimiva. Ko jo začneš brati, se ne moreš ustaviti. Je zelo skrivnostna in napeta, a tudi poučna. Všeč mi je bilo, ker si vse dogajanje v knjigi lahko predstavljaš. Po knjigah iz te zbirke je bil posnet tudi film, ki pa so mu spremenili del vsebine. (Max)
V imenu ljubezni – Janja Vidmar
Knjiga govori o neuresničeni ljubezni. Opisuje ljubezensko zgodbo med punco, ki je bogata in fantom, ki je reven. Ljubezen jima zaradi neporavnanih medsebojnih obračunov preprečujeta obe družini. Oba se borita za ljubezen, vendar jima ne uspeva. Knjiga nima prav srečnega konca. Govori o odnosih med družino in najstnikom, ki niso tako trdni in dobri, kot se zdi. Končni korak, za katerega se odločita najstnika, je zelo krut. (Lejla)
CSI: Crime Scene Investigation: Lovec na glave – Craig Cox
Knjiga mi je všeč, ker je od časa do časa zelo napeta. Primer, ki ga raziskujejo preiskovalci na mestu zločina, je zelo nenavaden. Na oddelek za antropologijo prispe paket s skrčeno glavo. Preiskovalcu se najprej zdi, da gre za srhljivo šalo. Preiskava v laboratoriju pokaže, da je bil umor svež in da je storilec strokovnjak za antropologijo. A po nekajdnevnem preiskovanju, ki ne razkrije nič pametnega, najdejo še brezglavo truplo. Kmalu jim postane jasno, da je pohodu lovec na glave. (Jana)
Mlada luna – Stephanie Meyer
Bella ugotovi, da je Edward vampir, ampak je to ne moti. V tistem trenutku ne razmišlja o tem, kaj se lahko zgodi njej ali njeni družini. Čez nekaj časa se Edward preseli iz Faksa in Bello to zelo prizadene. Zato se tolaži pri prijatelju, ki čez nekaj časa pade v kremplje »kulta« in se spremeni. Takrat Bella postane osamljena. V samoti ugotovi, da so vsi blizu nje v življenjski nevarnosti. Ugotovi, da so vsi iz Edwardove družine vampirji in da so se zato preselili iz Faksa. Knjigo priporočam vsem, ki radi berejo o strašljivih, pa tudi malo manj strašljivih dogodkih. (Špela)
Slišal sem kako trava raste – Tone Partljič
Knjiga govori o pisatelju in zgodbah njegove mladosti. Med vsemi prigodami, ki jih opisuje, mi je bila najbolj všeč tista z naslovom »O moji prvi (pol)poroki.« Govori o pisateljevi »poroki« z Venico, ki je bila zelo smešna. Ena izmed bolj smešnih zgodb v knjigi je tudi »Nevarne politične teme«, ki govori o tem, kako je pisatelj razumel različne politične kratice (npr. SFRJ). Proti koncu knjige postajajo zgodbe bolj resne, a so vseeno zanimive za branje. Slog pisanja je izjemen, saj se čisto zatopiš v knjigo. Ob branju sem razmišljal o tem, če bi se takšne stvari lahko zgodile tudi danes, a po mojem mnenju to ne bi šlo. Knjigo priporočam vsem, ki radi kdaj pa kdaj preberejo kakšno zabavno knjigo. (Filip)
Sama doma – Desa Muck
Laura je vesela, ker ji je starše uspelo prepričati, da gredo brez nje k stricu in teti. V šoli to pove Tički. Reče ji, da lahko pride med vikendom k njej domov in priredita zabavo. A stvari se kmalu zapletejo, saj se v hišo prikradejo lopovi, ki jih išče že celo mesto. Knjiga mi je bila všeč, ker opisuje zanimive dogodke iz najstniškega življenja. Dogajanje je zelo napeto. Pisateljica piše na tak način, da vseskozi pričakuješ, kaj se bo zgodilo. (Maša)
Bela tema – Geraldine McCaughream
Knjiga mi je bila všeč, ker je njena vsebina drugačna kot v večini zgodb, ki jih preberem. Ob branju izveš veliko novega o Antarktiki, v knjigi pa je tudi kar nekaj naukov. Govori o najstnici Sym, ki se s svojim stricem odpravi na Antarktiko, o čemer je vedno lahko le sanjala. Izkaže se, da jo je njen stric samo izkoristil. Povedal ji je, da je on ubil njenega očeta in slabšal njen sluh, zaradi katerega je morala nositi slušni aparat. Vozijo se s tovornjakom, ki so ga ukradli, da bi prišli do Symesove luknje. Sodelujeta tudi Manfred, goljuf, ki ga Victor kmalu pusti za sabo in ga zastrupi, in Sigurd, ki je igral njegovega sina. Victor najde luknjo in skoči vanjo, Sym pa ostane sama, vendar se Sigurd kmalu vrne ponjo. (Jasmina)
Skrivnost zapuščenega dvorca – Enid Blyton
Junaki Roger, Diana, Barney in Piksi s svojim psom Hipijem in opico Mirando razkrinkajo tihotapce, ki delujejo v zapuščenem dvorcu. Najprej sumijo njihovega poletnega učitelja, da sodeluje v tolpi, ampak kasneje razvozlajo, da učitelj deluje kot policist pod krinko. Brez pomoči junakov tihotapcev ne bi nikoli odkrili. Knjiga je tako razburljiva, da te kar potegne v branje. Priporočam jo vsem, ki imajo radi pustolovske knjige. (Domen)
Julija je zaljubljena – Majda Koren
Knjiga opisuje, kako se Julija zaljubi v človeka, ki se izdaja za mlajšega fanta. Julija se zaljubi in fant jo povabi ven. A ko Julija ugotovi, da je fant star 42 let, se kmalu potolaži in ga pozabi. Nekega dne pa odide na bazen in ga zagleda, skupaj z ženo in otroci. Knjiga mi je bila zelo všeč in priporočila bi jo vsem sošolkam. Dobro je, ker opozarja na to, da ne smeš zaupati nikomur, ki ga poznaš le prek računalnika. Dodala ali spremenila ne bi ničesar. Ob branju sem razmišljala o tem, da je res treba premisliti, preden komu zaupaš.(Timeja)
Pikica in Tonček – Erich Kästner
Pikica in Tonček sta velika prijatelja. Ona je iz bogate družine, Tonček pa živi revno življenje. Njegova mati je bolna in zato Tonček skrbi za njo. V šoli se mu zato večkrat primeri, da zadrema ali nima domače naloge. Pikica mu pomaga in nekoč stopi do ravnatelja, mu razloži Tončkovo situacijo in prosi, naj ga zaradi tega ne kaznujejo. In to tudi doseže. Pri Pikici imajo služkinjo, ki Pikico vsakič, ko staršev ni doma, odvleče ven. Pod pretvezo, da je slepa, služi denar, ki ga nato da svojemu fantu. Pikičino družino hočeta oropati, a Pikica in Tonček to ugotovita in jima preprečita rop. Tonček je heroj, Pikica pa zelo ponosna nanj. (Miha)
Neskončna zgodba – Michael Ende
Ko je Bastijanu mati umrla, se je Bastijan pobral, njegov oče pa ne. Tako v domu ni bilo več pravega družinskega vzdušja. Nekega dne pa je Bastijan našel knjigo, ki mu je spremenila življenje. Knjiga je bila namreč poslana iz drugega sveta, imenovanega Fantazija. V Fantaziji nujno potrebujejo pomoč, saj njihova upravnica potrebuje novo ime. Knjiga mi je bila malce manj všeč, saj je bila tako razvlečena, da se mislila, da berem 2 knjigi naenkrat. Všeč pa mi je bila zeleno-rdeča pisava. (Adriana)
Artemis Fowl – Eoin Colfer  
Knjiga je zanimiva in polna napetih dogodivščin. Pripoveduje o dvanajstletnem dečku Artemisu, ki prihaja iz družine kriminalcev. Odpravi se na nepozabno dogodivščino v podzemni svet vilincev. Ti živijo zelo organizirano, so nevarni in oboroženi z zelo naprednim orožjem. Všeč mi je bil zelo podroben opis sveta, v katerem živijo vilinci, saj je zanimiv in očarljiv. Način pisanja je zabaven in duhovit. (Maja)
Tangice, poljubi in še kaj – Louise Rennison
Georgie Nicolson je glavna junakinja knjige, ki je napisana kot dnevnik. Govori o šolskem letu, polnem težav. Vse je še bolj grozno, ker njeni starši niso razumevajoči, ne upoštevajo njenega mnenja in jo kdaj celo ignorirajo. Zgodba mi je zelo všeč, ker je napisana skozi oči najstnice. V njej se lahko prepozna tudi katera od nas. Ljubezenski in vsi drugi zapleti se nadaljujejo v knjigi z naslovom Ne, jaz ne maram tangic. (Pia)
Dr. Judy Moody – Megan McDonald & Peter Reynolds
V knjigi ne bi ničesar spreminjala, vse je na pravem mestu. Vsebina je vesela in polna navdušenja nad odkrivanjem novega. Glavni junaki so otroci, ki so polni lahkotne hudomušnosti. Slog pisanja je super, saj je knjiga lahko berljiva. Je knjiga za kratek čas in razvedrilo. Priporočala bi jo vsem, ki jih zanimajo nova znanja o človeškem telesu in medicini. (Larisa)
Tovarna Frankenstein – A. J. Butcher
Knjiga se mi zdi zelo dobro napisana. Posebej zanimivo se mi je zdelo, da se vse dogaja v prihodnosti. Knjigo bi priporočal vsem, ki radi berejo znanstveno fantastiko in detektivske zgodbe. V knjigi je vključeno tudi nekaj humorja. Škoda je le, ker ni napisanih še več knjig v zbirki Srednja vohunska šola. (Lan)
Na smrt prestrašena – Jana Frey
Knjiga govori o deklici Noni, ki je stara 16 let. Grozno se boji smrti, saj je njena sestra Lea umrla kot dojenček, stric Severina pa je bil star komaj 30 let ko je umrl za rakom. V deklici se počasi nabira strah. Nekega dne ima že vsega dovolj in skuša narediti samomor. Na srečo ji ne uspe, vendar je pošljejo v psihiatrično bolnišnico. Tam spozna nove prijatelje in vrstnike, ki se soočajo s podobnimi težavami. Počasi se pozdravlja in počasi se tudi strah izgublja v njej … (Lana)
Harry Potter: Kamen modrosti – J. K. Rowling
Knjiga je dobra, ker je v njej kar nekaj srhljivosti in napetosti. Govori o fantu, ki ne verjame da je čarovnik, a kljub temu pristane na čarovniški akademiji. Komaj čakaš, da boš prišel do neke točke, ko bo Harry nekoga razkrinkal ali ujel. Ko bereš knjigo, moraš pustiti domišljiji prosto pot. Slog pisanja je odličen. (Ema)
Percy Jackson and the Olympians: The Battle of the Labyrinth – Rick Riordan
Knjiga govori o fantu z imenom Percy Jackson in njegovem odraščanju leto dni pred izpolnitvijo davne prerokbe. Knjiga  mi je bila zelo všeč, saj je pustolovska in ne govori o realnem življenju. Bilo mi je všeč, ker je napeta. Njena slaba plat je, ker ima tudi odvečne in nezanimive dele. Te bi odstranil ali vsaj spremenil. (Andrej)
Blazno resno o šoli – Desa Muck
Knjiga govori o težkem življenju pubertetnikov v šoli. Glavni osebi sta  Žane in Neža. Neža je prijazna punca, Žane pa šolski razbojnik, ki se ga vsi bojijo. Po spletu nesporazumov Neža izgubi vse svoje prijateljice, tudi najboljšo. Povzročitelj je Žane, ki se je v Nežo zaljubil. Nežino življenje nato zagreni še učitelj »Kiler«, ki Nežo dobi na »piko«. (Filip)
Skavt Peter – Fran Milčinski
Knjiga je pustolovska in zabavna. Napisana je v stari slovenščini. V knjigi ni slabih oseb. Tudi skavt Peter je dobrega srca, mogoče je včasih preveč naiven. Bolje bi bilo, če bi bila knjiga napisana v današnji slovenščini, saj nekaterih besed nisem razumel najbolje. (Jošt)
Bajke in povesti o Gorjancih – Janez Trdina
Knjiga je primerna za vse, ki imajo radi bajke. V njej je zajetih 15 zgodb, v katerih se pojavijo takšne osebe, kot se za bajke spodobi: vile, velikani, škrati in različne živali. Všeč mi je, ker se jo da prebrati v enem večeru in da se pri branju ni treba »siliti«. V zadnjem delu knjige so opombe, ki razložijo zgodovinske dogodke v knjigi. Veliko zgodb, ki so zbrane v tej knjigi, sem prebral že v drugih. Knjigo priporočam!(Janez)
Sreča na vrvici – Vitan Mal
Deček Matic živi z mamo in ima najboljšega prijatelja Roka. Nekega dne ga ustavi neki gospod in vpraša, če bi igral v filmu. Matic se strinja in se že naslednji dan znajde na prizorišču snemanja. Tam spozna štirinožca Jakoba, ki ga lahko na koncu snemanja odpelje domov. Z njim doživi zelo lepe trenutke in Jakob celo postane njegov najboljši prijatelj. Knjigo priporočam, ker govori o tem, kako so si prijatelji pomagali. Ima lepo in zabavno vsebino. Všeč mi je bila zato, ker se lahko iz nje veliko naučiš. (Viki)
Viharni vrh – Emily Bronte
Cathy in njen mož dobita otroka, ampak Cathy po porodu umre. Hčerko oče imenuje po materi. Cathy odraste in oče hudo zboli. Cathy nato ugrabi očetov sovražnik Heathcliff in jo na silo poroči z njenim bratrancem, da bi dobil premoženje njenega očeta in se mu s tem maščeval. (Jasmina)
Hotel za pse – Lois Duncan
V knjigi je opisano, kako je treba negovati pse. Claire je majhna punčka, ki ima zelo rada pse, a je njena mama alergična na živalsko dlako. Ko nekega dne Claire najde lepega malega mladička, se vse spremeni. Ustanovi Hotel za pse. Vsebina knjige mi je zelo všeč, saj govori o tem, da je treba verjeti, da zmoreš. Ob branju sem razmišljala o veliko nalogah, ki jih moraš opravljati, če hočeš dobro skrbeti za psa. (Tanja)
Fant z interneta – Thomas Jeier
Katrin je najstnica, ki živi v Nemčiji. Ker ji je dolgčas, si začne dopisovati s Stevenom iz Amerike. Problem je, ker Steven misli, da si dopisuje s Katrin, s katero je preživel nepozabno poletje. Njena najboljša prijateljica Martina jo prepričuje, naj odneha z igricami, vendar Katrin ne more. Tako se stvari vedno bolj zapletajo. Knjiga je polna nepredvidljivih dogodkov. Mogoče me je motilo to, da je prekratka in v njej manjka še kaj zabavnega in zanimivega. Drugače pa je napisana v jeziku, ki ga radi uporabljamo mladi. Knjigo priporočam vsem, ki imajo radi lažje, a vseeno zanimivo branje. (Taja)
Igra strasti – Jerzy Kosinski
Knjiga govori o jahaču Fabianu in njegovem potovanju. V otroštvu je doživel marsikaj, z veliko vzponi in padci. Zdaj išče samega sebe. Živi v tovornjaku, kjer ima tudi dva konja. Preživlja se z igranjem pola. Velikokrat izzove kakšnega soigralca. Srečen je, da je lahko v družbi s konju, napisal je tudi nekaj knjig o njih. Knjige ne bi spreminjala, vse v njej mi je všeč, ker imam zelo rada konje. Priporočam! (Nika)
Debeluška – Janja Vidmar
Knjiga govori o petnajstletni Urši, ki piše zgodbo za Unicefov natečaj. Urša zelo skrbi za svoj videz zaradi mame Dunje, ki želi, da bi postala manekenka. Urša se zato udeleži tečaja za manekenke, ki ga vodi Dunjina prijateljica Ana.  Tam spozna deklico Žano, ki boleha za bulimijo. Kaj se zgodi, ko Žana razlaga, kako fino je, ko se lahko prenaješ in potem vse izbruhaš, pa preberite sami. Knjiga mi je bila zelo všeč, ker govori o najstnikih in težavah, ki jih imajo zaradi lepotnih idealov. Slog pisanja mi je všeč, ker se pisateljica skuša približati najstnikom, da bi knjigo bolje razumeli. (Eva)
Žigana – Ivan Tič
Ana je tipična najstnica, ki obiskuje zadnji razred osnovne šole. Mora se zelo truditi za ocene, saj se hoče vpisati na gimnazijo. No, tega si še najbolj želi njena mama, ki hoče, da bi Ana nadaljevala njen posel. Ana se nato zaljubi v šestošolca Žigo in kasneje se med njima zaplete. Nekega dne ga namreč pretepe sošolec Aleš in skupaj z mamo, ki jo ima zelo rad, pristaneta v bolnišnici. (Alma)
Iskanje J. J. – Anne Cassidy
Knjiga govori o Jennifer Jones, ki je kot otrok imela težko življenje. Nekega dne jo jeza vodi do umora svoje najboljše prijateljice. Kasneje opisuje njeno življenje, ki ga živi z novim imenom Alice Tully. Alice se spopada z vsakodnevnimi stvarmi. Kako bo povedala svojemu fantu, da je v preteklosti morila? Ali jo bo mama iskala? Kako bo Alice rešila svoje težave? Preberi zgodbo in v njej najdeš odgovor. Knjiga mi je bila všeč, ker ni čisto običajna kriminalka, saj morilca težko sovražiš, ampak skoraj sočustvuješ z njim. (Marina)
Ledene magnolije – Marjana Moškrič
Lucija živi sama z mamo. Njen oče je bil alkoholik, ki ju je zapustil  pri 9ih letih. Do svojega dvanajstega leta je Lucija uživala brezskrbno življenje. Takrat pa je v  njeno življenje vstopil mamin novi mož. Sprva so ji ga vsi zavidali, ker ji je kupoval lepe obleke. Pri 14ih pa se ji je nenadoma porušil svet. Knjigo priporočam, saj govori o tem, kako je včasih potrebno, da mlad človek o svojih težavah govori s starejšo osebo. Vsebina je zanimiva in zgodba napeta. Na prvi pogled se zdi, da knjiga govori o kakšnih rastlinah, a sem kmalu spoznala, da ne gre za takšno vsebino. (Urška)
Jaz in ti – Niccolo Ammaniti
Lorenzo je samotarski 14-letnik, ki se najraje odmakne stran od družbe. Posnema kameleonovo spreminjanje barv, da ga v družbi ne bi zafrkavali. Njegova mama ga pošlje k psihiatru, ker ne uspe kontrolirati svoje jeze nad drugimi. Ima tudi polsestro Olivio, ki ima težave z zasvojenostjo. Lorenzo se nekega dne zlaže, da gre na smučanje s sošolci, a se medtem skriva v kleti in zvito laže svoji mami. Knjigo priporočam vsem, ki se počutijo zapostavljene ali pa imajo časa na pretek. Knjiga mi je bila všeč, ni me zmotilo niti to, da se vseskozi dogaja v kleti. Mogoče je celo malo prekratka. (Gašper)
Za večno – Alyson Nöel
Ko Ever v nesreči izgubi starše in sestro, se preseli k svoji teti. Prej popularna navijačica na prejšnji šoli postane največja čudakinja na sedanji. Po nesreči se oblači v »vrečasta« oblačila, nosi jopice s kapucami. Izogiba se krajev z veliko ljudmi in se skriva za sončnimi očali. Ever namreč po tej nesreči ni več normalna najstnica. Dobi neke vrste nadnaravno moč: sliši lahko misli drugih, pozna prihodnost in z enim samim dotikom izve človekovo življenjsko zgodbo. A naenkrat se na njeni šoli pojavi Damon, ki je edini, čigar misli so ji nedostopne. A Ever ne ve, da se poznata že zelo, zelo dolgo … (Ajda)
Marušin dnevnik – Mojiceja Podgoršek
Knjiga je dnevnik, v katerega dekle po imenu Maruša zapisuje svoje misli. Včasih so bolj temačne, saj je osamljena. Nima prijatelja, ki bi mu lahko zaupala in tako njen zaupnik postane dnevnik. Maruša je kot vsaka druga najstnica zaljubljena, pa čeprav nesrečno. To lahko zveni »pocukrano«, a je v resnici daleč od tega. Preberite in ugotovite sami – ali še bolje – same, saj je knjiga seveda namenjena predvsem puncam. A po drugi strani ne bo škodilo, če jo prebere tudi kakšen fant in vidi, kaj vse punce doživljajo. V knjigi ne bi spremenila ničesar, bila mi je zelo všeč. (Alja)
Čarli in tovarna čokolade – Roald Dahl
Čarli je bil reven otrok, brez toplega doma in igrač. Zelo si je želel iti v tovarno čokolade. Zlato vstopnico za tovarno si lahko dobil v čokoladi, in Čarli je imel veliko srečo in vstopnico tudi dobil. S sabo je vzel svojega dedka. Čarli in dedek v tovarni ostaneta do zadnjega in preživita nepozaben dan. Vsebina knjige mi je bila zelo všeč, med branjem pa sem razmišljala o tem, kako lepo mora biti, če se ti uresničijo sanje. (Brina)
Prevzetnost in pristranost – Jane Austen
Dogajanje v knjigi je postavljeno v obdobje okoli leta 1750. Zelo lepo opisuje odnos med dvema mladima človekoma. Glavne osebe so mi všeč predvsem zaradi raznovrstnih karakterjev. Ker obožujem London, mi je tudi kraj dogajanja zelo blizu. Zgodba se konča srečno. Knjiga je napisana v zelo doživetem slogu, med branjem sem si vseskozi predstavljala, kako potekajo prizori. (Tjaša)
Izgubljeni simbol – Dan Brown
Po napetem lovu po Parizu in Rimu je kraj dogajanja tokrat postavljen v Washington D.C. Uganke so še težje in zgodba še bolj nenavadna. Washington je predstavljen v povsem novi, prostozidarski luči. Nekatere osebe imajo pretresljive karakterje. Slog v knjigi je napet, skrivnosten. Vsi dogodki se zvrstijo v dvanajstih urah. Glavni junaki so si različni med seboj, tako da je knjiga polna karakterno zelo pisanih oseb. Priporočil bi jo predvsem tistim, ki so jim všeč napeti trilerji. (Tilen)
Velike zelene oči – Jana Frey                                                                                                   
Knjiga govori o deklici Leni, ki si v prometni nesreči poškoduje glavo in popolnoma izgubi vid. Ko izve, da bo za vedno slepa, se s tem ne more sprijazniti. Misli, da je njeno življenje kot ruševina in izgubi zaupanje vanj. Zelo je nesrečna. Ob pomoči družine se počasi postavi nazaj na noge in se sprijazni s slepoto. Knjiga je zanimiva, tako tudi glavni junaki. Knjiga te »potegne vase«, saj pisateljica opisuje dogodke, vendar se ne ukvarja preveč z detajli. Med branjem sem večinoma razmišljala o tem, kako je škoda Leninih oči, ko pa so bile tako lepe. (Miša)
Verena je na ekstaziju – Marliese Arold                                                                                    
Knjiga govori o mladem dekletu, ki se rada zabava, o njeni najboljši prijateljici Jill, o fantih in o rejvih. Verena se na rejvih rada zabava, s pomočjo ekstazija pa je njen svet popoln. Še bolj rada ima vse okoli sebe. Sredi najbolj deževnega dne se ji zaradi e-jev prikaže sonce. A kot vemo, droge veliko obljubljajo in malo dajo. To Verena sprva ne opazi, ampak šele po tem, ko Jill zaradi njih skoraj umre. Tudi Verena bi se rada odvadila. Ali ji bo uspelo? Preberi! (Valentina)
Kralj poletja – O. R. Melling                                                                                                     
Knjiga je pustolovska in izmišljena. V knjigi obstajata dva svetova: navaden in vilinski. Laurel je imela sestro, ki jo je izgubila. Po branju sestrinega dnevnika ji je dal nov svet novo upanje po ponovnem srečanju s sestro. Tako se pustolovščina začne. Kako pa nadaljuje in konča? Za to boš moral knjigo prebrati sam. Knjiga je zelo zanimiva, ker nikoli ne veš, kaj se bo naslednjič zgodilo. Vsebuje tudi nekatere življenjske resnice, a jih je težko najti.(Luka)
Stvor – Janja Vidmar                                                                                                                
Knjiga govori o mračnih silah, ki jih prikličejo tri najstnice, potem pa se njihovo življenje začne spreminjati v nočno moro. Knjiga je zelo zelo dobra, to pa zato, ker je napeta, a želel bi, da bi bila napeta še bolj. Pred in med branjem sem se tako vživel v knjigo, da sem si zaželel, da bi tudi sam priklical mračne sile in si izpolnil kakšno izmed želja. Knjigo priporočam vsem, ki imajo radi napete, grozljive romane, predvsem pa učencem od 6. do 9. razreda. Čeprav je knjiga grozljiva, bo zanimiva predvsem za dekleta, saj so teme bolj dekliške kot fantovske. (Gašper)
Zadnji mega žur – Ivan Sivec                                                                                                    
Knjiga govori o strastni ljubezni med Tjašo in Matejem ter o Matejevih težavah, ki ga popeljejo do samomora. Knjiga je žalostna, zlasti v delu, kjer pisatelj opisuje Matejev samomor in krivdo, ki jo čuti Tjaša, saj se obtožuje, da je Matej umrl zaradi nje. Ker je bil Matej dober fant, bi si želela, da bi v zgodbi preživel, a vem, da bi bila zgodba v tem primeru popolnoma drugačna. Med branjem knjige sem razmišljala o tem, kako krhko je naše življenje ter da se je potrebno spoprijeti s težavami in poiskati pomoč. (Karina)
Vračanje – David Hill
Zgodba se zaplete, ko se neke deževne noči vrača Tara iz košarkaške tekme, Ryan pa iz trgovine. Ker dežuje,  vožnja z avtom ni najbolj prijetna, saj je slaba vidljivost. Zato ne vidi Tare, ki teče čez prehod za pešce in jo zbije. Ko vsi mislijo, da si Tara ne bo opomogla, sreča opravi svoje in čez nekaj mesecev se zbudi iz kome. Imam občutek, da je zgodba malce preveč žalostna, saj se Ryanu podre življenje. Spi komaj kaj. Ta knjiga lahko vsakomur seže do srca, zato jo priporočam prav vsem. Knjiga pokaže, kako se ti lahko spremeni življenje v trenutku. Zgodba se na koncu prav srečno razplete, saj Tara in Ryan postaneta prijatelja in Ryan pomaga Tari pri fizioterapiji. (Simon) 
Ultramaratonec – Dean Karnazes
Dean Karnazes je opisal svoje življenje. Že v otroštvu je imel rad podvige, večkrat je odšel kolesarit in je prekolesaril več kot 100 milj v enem dnevu. Pri 30. letih pa je ugotovil, da mu nekaj manjka, zato je začel teči. Večkrat je bil zaradi napora na robu smrti, saj je večkrat presegel svoje zmožnosti. Dean Karnazes je večkrat pretekel preko 200 km naenkrat. Enkrat je na primer pretekel 320 km v dveh dneh brez prestanka, zaren ko je med tekom zaspal in je padel v grm ter je nato rabil veliko zbranosti, da mu je uspelo vstati. Ko bereš to knjigo, te zamika, da bi šel kar teči. To knjigo priporočam vsakomur, ki ima rad šport in spoštuje podvige drugih. Zgodbo pripoveduje res doživeto, da je branje res uživanje. (Simon)
Bela Masajka – Corinne Hoffmann
Knjiga govori o Corinne, ki se zaljubi v masajskega bojevnika Letingo. Odloči se zapustiti rodno Švico in se preseli v kočo, narejeno iz lesa in kravjih iztrebkov. V Afriki tudi rodi hčerko, črno Napirai. Kmalu pa nad življenjem v Afriki obupa, saj njen mož postaja ljubosumen in nasilen. Odloči se oditi nazaj v Švico k svojim staršem in to tudi stori. Knjiga je zanimiva, saj pisateljica zelo natančno opisuje dogodke, kar knjigo naredi še boljšo. Pisateljica ni nikoli študirala jezikoslovja, a je knjigo po mojem mnenju napisala odlično. Prebrala sem jo trikrat, saj mi je bila zelo všeč. (Ana)
Se vid’va Simon – David Hill
Zgodba je žalostna, a ima močno vsebino. Govori o dečku, ki ima mišično distrofijo. To je bolezen, ki slabi tvoje mišice. Ne moreš hoditi in čez nekaj časa umreš. Simon je občudovanja  vreden fant, saj kljub svoji bolezni živi svoje kratko življenje z vsem svojim srcem. Ima prijatelje, ki so prijazni do njega, mu pomagajo, kadar česa ne more sam narediti. Knjiga je zanimiva, saj po mojem vsak bralec začne ceniti življenje, saj nikoli ne veš, koliko dni še imaš pred sabo. Knjigo priporočam vsem najstnikom in tudi starejšim, ki imajo radi dramatične knjige in ki radi berejo. (Luka)
Jaz, gejša – Mineko Iwasaki
Knjiga opisuje poklic gejše ter govori o lepoti in pogumu gejš. Pisateljica opisuje svoje življenje, saj se je pri petih letih podala v svet gejš ter 25 let živela v domu gejš. Tam se je naučila navad in govorice gejš. Bila je zelo lepa in svojo lepoto je očarala kralje in prince, s katerimi se je spoprijateljila. Pri tridesetih letih se je odločila, da se upokoji in poroči. Mineko je v svojem življenju že veliko pretrpela. V knjigi mi ni bilo všeč samo to, da veliko opisuje, kako težko je življenje gejš, mogoče bi v zgodbo vpletla tudi najbolj zanimive zgodbe iz življenja gejš. Drugače pa mi je bila vsebina všeč, prav tako je slog pisanja zanimiv, saj se dogodki povezujejo in prepletajo, zato te pritegne k branju. Med branjem sem razmišljala, kakšna je podobnost med to zgodbo in zgodbo knjige Gejša, ki sem jo tudi prebrala ter filmom z istim naslovom. (Sandra)
Permanentno rožnata – Hilary McKay
Knjiga Permanentno rožnata govori o umetniški družini Casson, predvsem o najmlajši hčerki Rozi. Rozin najboljši prijatelj Tom se vrne v Ameriko zaradi svoje bolne sestre. Roza ga celo leto pogreša in nekega dne se z očetom odpravita v New York. Knjiga je zanimiva, saj so Cassonovi malce drugačna, čudna družina, moti pa me, da v knjigi dobiš občutek, da so vedno prijazni drug do drugega in da se nikoli ne prepirajo, kar je precej neresnično. (Maja)
Mi, otroci s postaje ZOO – Christiane F
Knjiga pripoveduje o življenju mlade punce, ki se drogira. Mama tega dolgo ne opazi. Knjiga zelo dobro opozarja na nevarnosti takega početja. Vsebina je super, glavni junaki so si med sabo zelo različni. Po branju sem si predstavljala, kako je punca živela naprej po tem, ko se je odvadila prepovedanih substanc. Knjigo bi priporočila tistim, ki radi berejo knjige, ki govorijo o resničnih dogodkih. (Ema)
Zeleno jezero – Louis Sachar
Knjige so zanimive in dolgočasne. A vem in sem prepričan, kam bi uvrstil to knjigo. Ta povest še zdaleč ni dolgočasna. No, če kdo meni, da je lahko knjiga, ki pripoveduje o preživljanju kazni mladoletnih zapornikov dolgočasna, se moti. Glavni junak tu spozna veliko prijateljev, s katerimi skupaj kopljejo luknje. A vse skupaj se konča dosti nenavadno. Preberi, pa boš izvedel. (Gregor)
Korak za korakom – Louis Sachar
Tako zanimive knjige že dolgo nisem bral. To je nadaljevanje knjige Zeleno jezero. Vem, kaj si mislite: »Joj, treba mi je prebrati še to knjigo.« Ne, to ni res, v knjigi nastopajo druge osebe. Zato jo lahko brez strahu vzamete s police, pa čeprav Zelenega jezera še videli niste. Knjiga je super. Samo začetek je malo čuden, drugače se odvija vse preprosto super. Govori o najstniških težavah, na primer, ko ima glavni junak ekonomijo, je na koncertu. Same take reči. To knjigo morate prebrati. (Gregor)
Prividi sreče – Jana Frey
Knjiga govori o drogah ter o deklici Mariji, ki se zaljubi v najboljšega prijatelja, ki pa ji ljubezni ne vrača. Zato se Marija začne drogirati in o tem knjiga pripoveduje. Knjiga je poučna, saj ti pove veliko o drogah, ki ti lahko samo škodijo. Razveseljivo je, da se knjiga konča srečno, a Marija in njen prijatelj se spreta in nista več takšna prijatelja, kot sta bila. Knjiga je tudi pretresljiva in med branjem veliko razmišljaš o drogah, zato knjigo priporočam vsem, ki bi radi več izvedeli o njih. (Medina)
Oskar in gospa v rožnatem – Eric-Emmanuel Schmitt
Knjige, knjige, knjige. Toliko jih je, toliko zabavnih, pustolovskih, smešnih. A premalo je takih, kot je ta. Kar verjeti ne morem, zakaj jih je tako malo. So ogrožene? Mislim, da ne. Knjiga govori o desetletnem Oskarju z rakom. Oskar svoje zadnje dni preživlja v bolnišnici. In tisti, ki menite, da bi najraje skočili z balkona, prosim preberite to knjigo. Preberite jo tudi vsi tisti, ki mislite, da trpite. To je trpljenje, ki ga preživlja Oskar. Ve, da bo v 14 dneh umrl, a se še vseeno bori za zadnje minute življenja. Neverjetna knjiga! (Gregor)
Dostopnost